HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)
imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..