• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KOLU: no, a jaký byl postup a jak bys definoval výslednou chuť? :)

    Ještě jednou — ne, nečekám, že z aeropressu dostanu espresso. Není to prostě fyzikálně možné, protože aeropress pracuje s několikanásobně nižším tlakem. Jsem si toho vědom :) Možná jsem se jen blbě vyjádřil — a možná se také příliš chytáte za slovo. Ale pokud dejme tomu preferuji spíše menší množství koncentrovanější kávy než 2dcl hrnečky, jaký postup byste mi na aeropress doporučili? Na netu jich jsou samozřejmě desítky (možná i stovky), ale než je projíždět jeden po druhém, raději začnu zkoušením postupů vašich.
    KOLU
    KOLU --- ---
    mě se to párkrát povedlo. ne, že by to bylo chuťově dobrý, ale šlo to :) s kovovym filtrem. i cremu to mělo! :)
    ale příjde mi to jako nekonzistentní blbina, mnohem větší smysl dává dělat v tom trochu větší (150 ml a víc) kafe.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BINARY_PARANOIC: no, dostat z aeropressu cosi jako espresso
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MR_DAN: však toho jsem si samozřejmě vědom, že to nikdy nebude espresso :) Jde mi o vaše recepty na…safra, jak to tedy nazvat? Intenzivní koncentrovanou kávu o objemu espressa? :)

    Když chci nefalšované espresso, jdu do kavárny, to je jasné. Ale zároveň je možné na netu najít spousty návodů na „quasiespresso“ (nikdo samozřejmě netvrdí, že je to „přesně jako presso“, to prostě není fyzikálně možné) pomocí aeropressu — tak by mě zajímaly vaše receptury.

    Osobně si zatím připravuji takto:

    Obrácená metoda; 17 g kávy namleté na nejjmnější, co můj mlýnek (Hario Mini Mill Slim) zvládne, zalévám vodou o teplotě 95 °C cca do č. 2. Promíchám (cca 10 s), zašroubuji s navlhčeným filtrem, počkám dalších 50 s a do vyhřátého šálku pak pomalu (30 s) stlačuji do syčení.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MR_DAN: No ono je to neco mezi filtrem a frenchpressem, ale espresso teda urcite nebude ;)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    TWARR: k jaké konkrétně? :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    BINARY_PARANOIC: jak jsi dosel k tehle idee?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BINARY_PARANOIC: z aeropressu espresso nevymacknes ;-) at se budes snazit jakkoliv, vzdycky ti z toho vyleze jenom filtr
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Zdravím a měl bych dotaz na ty z vás, kdo používáte aeropress — jaký máte recept na shot, zkrátka něco chuťově i množstvím co nejvíce podobné klasickému espressu? Je mi samozřejmě jasné, že díky malému tlaku to nikdy nebude úplně ono, ale… :) A klidně i tip na konkrétní kávu pro aeropress vhodnou (ideálně sehnatelnou v Praze, Liberci či Ústí nad Labem) — zatím kupuji Colombia Excelso SN z mamacoffee, ale jsa prozatím kávovým amatérem, rád si nechám poradit od vás vypitějších :)

    Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to jsem netusil. To bych samozrejme mlcel..
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: sociální rehabilitace... já nevim, tohle bych asi nehanil a prostě tam chodil jenom na limonádu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    DEIKSAC: na spravnym miste ale bude mistni verze o vic nez dve minuty lepsi. :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jinak si myslim, ze kdyby byl v CZ jedinej problem z casem pripravy, tak muzou bejt vsichni spokojeny. Ja vidim zasadni problem v tom, ze si objednam espresso a dostanu mocku a to i v kavarne. Aktualne mam negativni zkusenost s http://www.greendoors.cz/cafe_na_pul_cesty/o_kavarne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: tak to si musis dat expresso, aby to bylo rychle :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    muj beef s timhle exaktnim kavarenim je zhruba nasledujici
    v italii vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 0,80-1,1€ a za max minutu mam kafe
    v praze vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 1-1,5€ a za zhruba tri minuty mam kafe
    v ktere zemi nepochopili, co znamena espresso?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
    GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
    BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)

    imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: Díky :-)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX: kazdopadne OBROVSKA GRATULACE!!!!!!!!!!!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: jo, kazdy dose jde na váhu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    ve Filamentu jsme měli už odzkoušený, že na NS Aurelia II s Mythosem One (a SO kafem od Has Beanu, každej tejden jinym) byl ideální drop (první kapka) 8-10 sec, 10 g v šálku kolem 20. sec a konec extrakce (30 g) ve 28-30 sec (vše dle konkrétní kávy). vše se vždy měřilo od zapnutí čerpadla.
    jestli ti tam 5 sec nic neteče a pak to nateče za 25 sec, tak je to myslím pořád ještě velmi v mantinelech toho, co lze považovat za standardní.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to dělám špatně. Každopádně jsem rád, ze uz se to dá alespoň pít :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam