MR_DAN: však toho jsem si samozřejmě vědom, že to nikdy nebude espresso :) Jde mi o vaše recepty na…safra, jak to tedy nazvat? Intenzivní koncentrovanou kávu o objemu espressa? :)
Když chci nefalšované espresso, jdu do kavárny, to je jasné. Ale zároveň je možné na netu najít spousty návodů na „quasiespresso“ (nikdo samozřejmě netvrdí, že je to „přesně jako presso“, to prostě není fyzikálně možné) pomocí aeropressu — tak by mě zajímaly vaše receptury.
Osobně si zatím připravuji takto:
Obrácená metoda; 17 g kávy namleté na nejjmnější, co můj mlýnek (Hario Mini Mill Slim) zvládne, zalévám vodou o teplotě 95 °C cca do č. 2. Promíchám (cca 10 s), zašroubuji s navlhčeným filtrem, počkám dalších 50 s a do vyhřátého šálku pak pomalu (30 s) stlačuji do syčení.