• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    BLACK_ONYX: Jakej?
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLACK_ONYX: cafra, kde? Já vždycky skončil na Kozím plácku.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    PODFUCK: první brew bar je dávno v Kutné Hoře ;-)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    Pojďte s námi v úterý 30.6. otevřít první brew bar v Čechách.

    Seznámíme vás s konceptem ZOE a lidmi, kteří se na jeho tvorbě spolupodíleli. Budete první, kdo ochutná naši filtrovanou kávu, domácí limonády a zmrzliny, autentická vína a spoustu dalších vegan i raw dobrot.

    Do ZOE (Pštrossova 1924/8) se dostanete skvěle na kole, metrem B a tramvají (3, 6, 14, 18 nebo 24). Autem je ideální parkovat na Karlově náměstí.

    Začneme v 18:00 a skončíme až nebude co pít a jíst :)

    https://www.facebook.com/events/780860305368344/
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    KOLU: jo
    KOLU
    KOLU --- ---
    MOMENT: dokonalá distribuce vody v ploše namísto zalejvání čúrkem sem a tam... vlastně takovej malej batch brewer.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    jakoze filtr ze strady, pri mensim tlaku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    tohle mě napadlo asi půl roku zpátky, fck...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    CLICK_JOE: Ha, Nora:-) Teď v pátek jsem tam měl 4 super kafe z Tafu.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---

    a naopak

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KOLU: bezva, díky :) Až dostanu chuť na větší množství, určitě vyzkouším i druhý recept :)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MAR_TINA: džezvu znám (a vůbec nic proti ní, naopak — káva připravená v džezvě od mé známé Turkyně je vynikající!), ale ptal jsem se přeci jen na aeropress :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    sakra, promíchat
    neřešit češtin pls, zrovna jsem se probudil a ještě jsem neměl kafe...
    KOLU
    KOLU --- ---
    BINARY_PARANOIC: , předehřát v inverzní poloze AP, propláchnout filtr, sestavit v normální poloze, nasypat 20 g kafe namletýho na espresso /z anfimu super caimano/, zalejt 60 ml velmi horký vody (96 °C), intenzivně promýchat pádlem a protlačit. celkovej čas kontaktu kafe s vodou 60-90 sec. chutnalo to skoro jak espresso, trochu nerovnoměrněji extrahovaný.

    standardně si dělám inverzně 17/240 g kafe, 96 °C, 30 sec bloom s 50 g a intenzivním mícháním, rychle dolejt, zavíčkovat, v 90 sec otočit a tlačit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BINARY_PARANOIC: malé (cca 50 ml) a velmi silné kafe dostaneš z džezvy. Ale bez cremy.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KOLU: no, a jaký byl postup a jak bys definoval výslednou chuť? :)

    Ještě jednou — ne, nečekám, že z aeropressu dostanu espresso. Není to prostě fyzikálně možné, protože aeropress pracuje s několikanásobně nižším tlakem. Jsem si toho vědom :) Možná jsem se jen blbě vyjádřil — a možná se také příliš chytáte za slovo. Ale pokud dejme tomu preferuji spíše menší množství koncentrovanější kávy než 2dcl hrnečky, jaký postup byste mi na aeropress doporučili? Na netu jich jsou samozřejmě desítky (možná i stovky), ale než je projíždět jeden po druhém, raději začnu zkoušením postupů vašich.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    TWARR: dobře, tak jak si prosím připravuješ aeropress ty?
    KOLU
    KOLU --- ---
    mě se to párkrát povedlo. ne, že by to bylo chuťově dobrý, ale šlo to :) s kovovym filtrem. i cremu to mělo! :)
    ale příjde mi to jako nekonzistentní blbina, mnohem větší smysl dává dělat v tom trochu větší (150 ml a víc) kafe.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BINARY_PARANOIC: no, dostat z aeropressu cosi jako espresso
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MR_DAN: však toho jsem si samozřejmě vědom, že to nikdy nebude espresso :) Jde mi o vaše recepty na…safra, jak to tedy nazvat? Intenzivní koncentrovanou kávu o objemu espressa? :)

    Když chci nefalšované espresso, jdu do kavárny, to je jasné. Ale zároveň je možné na netu najít spousty návodů na „quasiespresso“ (nikdo samozřejmě netvrdí, že je to „přesně jako presso“, to prostě není fyzikálně možné) pomocí aeropressu — tak by mě zajímaly vaše receptury.

    Osobně si zatím připravuji takto:

    Obrácená metoda; 17 g kávy namleté na nejjmnější, co můj mlýnek (Hario Mini Mill Slim) zvládne, zalévám vodou o teplotě 95 °C cca do č. 2. Promíchám (cca 10 s), zašroubuji s navlhčeným filtrem, počkám dalších 50 s a do vyhřátého šálku pak pomalu (30 s) stlačuji do syčení.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MR_DAN: No ono je to neco mezi filtrem a frenchpressem, ale espresso teda urcite nebude ;)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    TWARR: k jaké konkrétně? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam