• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DYSTOPIK: To můžeš být jenom rád, protože na kávě dost ušetříš ;)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    UMIAKI: podle mě nejde do 400 udělat kafe, který by chutnalo tobě. jak správně řikáš, hraje v tom roli spousta faktorů a ten nejdůležitější je chuť každýho jednotlivce. třeba moje mamča pije turka jihlavanku a podobnej shit. smrad hroznej. kdykoliv jsem jí udělal jakýkoliv presso, koupil jí french press, nebo cokoliv, prostě jí to nechutnalo. to je stejný, jako kdybych řek, že michal tučný je nejlepší zpěvák na světě. někdo si to jistě myslí, ale sto lidí, sto chutí. měl jsem doma kafe z modrejch hor přivezený přímo z jamajky, cibetkovou z vietnamu a leccos různýho, ale vždycky si víc pochutnám na kafi, který je mnohem levnější a udělám si ho tak, jak mam rád
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    UMIAKI: souhlas káva podle mé zkušenosti musí bejt od 600 za kilo :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    ADAM: Tak to má potenciál... v kávě je hrozně moc hledisek, které se musí brát v úvahu, aby byl výsledek dobrý. Surovina, pražení, mletí, kvalita vody, způsob a přesnost přípravy. Byl třeba někdy na cuppingu nebo nějakém workshopu o ochutnávání kávy? Jasně, je to snobárna jako prase ale...

    Podle mě nejde za 400 za kilo udělat dobrou kávu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MIMA_A: myšleno: ignorovat kávu že supermarketu prazenou někdy před rokem
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    ADAM: Rad bych hlasoval, ale "cerstve prazene" muze znamenat, ze je to OK, anebo taky ze je to jako uhel, takze podle me prilis zjednodusena otazka...
    ADAM
    ADAM --- ---
    UMIAKI: clever dripper.

    Předtím jsem bral z balirny.com a obcas odjinud ale rozdíly nepozoruji
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    ADAM: 400/kg není komoditní káva. Obě jsou výběrové. Ale výběrová neznamená automaticky top kvalita, taky jsou tam rozdíly jako kráva.
    Třeba zrovna káva od apecafe je celkem strašná - a říkám to nerad, protože jsem je jednou potkal na jedné akci a jsou moc milí...

    Na čem si kávu děláš?
    ADAM
    ADAM --- ---

    rozdil v komoditni kave za 400kc/kg vs. vyberove za 1500/kg (oboji cerstve prazene)

    29 hlasy od 29 respondentů

    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ADAM: to je jak kdybych primo vam rekl, ze nepoznam rozdil mezi sluchatkama v podobnym cenovym pomeru :D coz poznam, a vy zas poznate rozdil v kafi ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    pokud to je cerstve prazeny, tak ja osobne tedy rozdil u kafe za 400 nebo 1500kc/kg absolutne nepoznam.

    nakupuju proto u apecafe.cz (a nechavam si to normalne poslat).
    B3DA
    B3DA --- ---
    alegre, kofarna, kavovy klub (kolej, karlin), coffeesource (ale bacha, ty levnejsi zrna nejsou vubec dobry), vetsina produkce doubleshotu je fajn..
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    coffee source ve vrsovicich, typika (rusty nails) v nuslich
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    SRNECEK: dlouho jsem kupoval primarne v mamacoffee, ale silne doporucuju uz zminovany doubleshot, chutnala mi i Prazirna na IPaku :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SRNECEK: Na gourmekava.cz se dá sehnat káva z Pražírny, teď měli, myslím, Rebel beans. Ve Vršovicích kousek od Ruský občas kupuju Has Bean.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SRNECEK: jakákoli kavárna Doubleshotu (Místo, Šálek, Alza), Kafe Karlín, v sezoně Náplavka...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, nějaká doporučení, kde v Praze koupit kvalitní zrnkovou kávu? Standardně nakupuji v mammacofee. Díky.
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    Já si teď pořídil moka konvičku a káva fakt výborná :) Používám elektrickej mlýnek, ale budu si pořizovat nějakej ruční.. Dost naprd se to z něj dávkuje :))
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    UMIAKI: já návštěvě vrazím do ruky mlýnek, ať je k užitku :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SICKBOY4000: Já teda pro návštěvy dělám french press - udělám kafe a okamžitě přeliju do servírovací konvičky. Jinak bych se uaeropressoval:-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ADAM: už ho máme doma a spokojenost:o)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Tenhle mlýnek je imho ok XMARGE
    MAASHA_PHIRZT
    MAASHA_PHIRZT --- ---
    JINX: Na to má vliv řada věcí; pomíjím kvalitu a čerstvost zrnkové kávy a postup přípravy (především poměr káva:voda, hrubost mletí a čas) - ty jsou všechny hodně důležité, ale předpokládám, že zrnkovou kávu máš čerstvou (ideálně do měsíce od pražení) a stejnou jako v kavárně, a na postup přípravy je potřeba přijít (může pomoct https://baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/ ) a pak se ten funkční pokoušet replikovat (přičemž jiná zrna budou pravděpodobně potřebovat jiné parametry). Např.:
    - čerstvost mletí - je potřeba mlít těsně (tj. v řádu minut) před přípravou kávy (ale to předpokládám děláš)
    - konzistence mletí <=> kvalita mlýnku - určitě je potřeba nějaký mlýnek s mlecími kameny (ne s čepelemi), alespoň něco jako ruční mlýnky hario nebo porlex; úroveň, od které podle mě ani pokročilý domácí uživatel nepozná rozdíl, začíná u ručních mlýnků od cca 3000 výš (aergrind/handgrind, commandante, lido, helor, kinu) nebo několikanásobně dražších elektrických
    - způsob přípravy - překapávaná káva (předpokládám, že tím myslíš nějaký automatický překapávač) je v principu stejná jako Hario V60 nebo Kalita Wave a podobné "ruční" překapávače v tom, že v kontaktu s namletou kávou je vždy jen část vody a jen relativně krátký čas - oproti tomu french press (a v zásadě i clever dripper nebo aeropress) jsou "immersion" metody, kdy je většinu doby v kontaktu s namletou kávou všechna voda (v případě frenchpressu dokonce celou dobu)
    - filtr - kovový (tj. typicky frenchpress) na rozdíl od papírového (typicky Hario V60/clever dripper/Kalita Wave) propustí oleje, což má typicky za následek plnější tělo (což ale zároveň může některé jemnější chutě zastřít)
    - voda - velmi zjednodušeně je potřeba "tak akorát tvrdá" voda

    Subjektivní názor: Hario V60 má podle mě větší "rozptyl" než clever dripper - na V60 jde udělat lepší káva, ale je to výrazně náročnější na postup přípravy, a snáz člověk (zvlášť než se s tím víc naučí) udělá kávu nepříliš dobrou; v clever dripperu člověk nedosáhne na ten strop, ale nepotřebuje tolik tréninku/zkušeností a většinou se mu podaří aspoň "docela dobrá" káva.
    Kavárenskému překapávači bude blíž V60, ale i ten clever dripper díky papírovému filtru víc než ten frenchpress.
    ADAM
    ADAM --- ---
    JINX: clever dripper je best. Máš možnost ovlivnit čas extrakce
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: V tom ti těžko radit. Příprava kávy je hrozně individuální. Pokud chceš překapávanou zkusil bych tu Hario V60, pokud nemáš možnost to prostě připravit stejně jako v té kavárně kde ti chutná.
    JINX
    JINX --- ---
    MILAZAJICEK: Takze je lepsi pouziti dripperu? Nebo neceho jineho?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: french press není prekapavana káva a to kouzlo bude hlavně v mletí pokud máš stejná zrna.
    JINX
    JINX --- ---
    Ve frenchpressu se mi vubec nedari udelat stejne dobre kafe tak jako maji prekapavane v kavarne kam si chodim kavu kupovat. Vodu pouzivam filtrovanou. Pomuze tomu vymena frenchpressu za jiny nastroj?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam