• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    Tak tohle mi moc nemuseli prodávat :D jak jsem tu VHSku viděl, tak jsem po ji hned šmatal

    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Obaly jsou zrádné, minule jsem si vybrala kafe podle obrázku a doma zjistila, že je bezkofeinové... 🤦🏼‍♀️
    SON1
    SON1 --- ---
    Moc pěkná sbírka, já mám tohle za dva roky, i když většina byla ve dvou

    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    THAIGRR: Myslim, že tak 3-4 roky, ale jak jsem psal, chybí tam toho dost a hlavně jsem to rozhodně ne všechno nevypil sám, poslední 2 roky jsme na to dva.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    J4C0B1M: za jak dlouhou dobu je to sbírka?
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    REEN: Snad to nebude tapeta. V rámci rekonstrukce jsem si musel uklidit, takže jsem vyházel duplicitní a stejně jich tam hodně chybí např. od Gardelli a Jezevčíka. Doubleshoty jsou dárky nebo koupě z nouze ve Sklizenu, když nám náhodou došlo kafe před víkendem, ale jinak Kofio, když člověk asi neřeší cenu, že by to třeba sehnal někde levněji.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BRUKEV: Moka konev do detailu rozebral asi mesic zpatky James Hofman, najdi si na to tu pulhodku casu
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Začal jsem trochu víc pít kávu, tak to tu trošku zaspamuju dotazama.
    V práci máme automat, doma manželka používá nejakou obyč pakovku, se kterou se nedomluvim, takže jsem osobně najel na moka konvičku.
    Dřív jsem pil tak tři kávy týdne, variantu se spoustou mléka a cukru. Momentálně mi vyhovují tak dvě, tři silnější espressa/ristretta denně.

    Co mě momentálně zajímá:
    Uděláte u moka konvicky cremu? Osobně cremu nijak nevyhledavam, ale co tak čtu o moka konvičkach, hodnotí se jako alternativa kávovaru, kde se crema předpokládá.

    Teplá/vs studená voda v konvičce. Vnímáte rozdíl? Respektive teplá voda je asi plus v případě přepálení kávy případně rychlému ohřevu a hraní si s teplotou.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    Teda, až se člověk díky, že tohle auditko nemá pořadové číslo 2 :) #kecy
    Trung Nguyen už bude :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MYBLAMAGE: zmineny Rocket, Profitec a ECM jsou vevnitr OK kavovary. Lelitu a La Pavoni bych se vyhnul. A vlastne i tomu ECM (kvuli konstrukci parnich ventilu - sice se hezky ovladaji, ale servis je k vzteku). Muzete jeste pouvazovat o nejake jednodussi Bezzere, nabizeji docela dost muziky za relativne malo penez.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MYBLAMAGE: Jinak ten rocket není dualboiler, ale HX
    https://www.1st-line.com/customer-education/hx-vs-db/
    MYBLAMAGE
    MYBLAMAGE --- ---
    Vybíráme nový dvouokruhový pákový kávovar do kanceláře a zatím přemýšlíme nad těmito značkami/modely.

    Ascaso PID DUO - ten teď máme jednookruhový a celkem nám vyhovuje, ale rádi zkoušíme nové věci.-)
    Lelit Bianca, Rocket Cronometro, Profitec Pro 600, ECM Synchronika, nebo třeba La Pavoni Botticelli. Všechny tyhle modely vypadají vzhledově i funkčně dost podobně, ale pokud s nimi máte nějaké zkušenosti, budu rád za tipy. Nebo klidně i tip na nějaký jiný stroj. Rádi si s kávovarem vyhrajeme, ale relativní jednoduchost obsluhy bude taky fajn. Pro ty z nás, kteří chtějí prostě jenom kafe (na tlačítko), tu pak máme ještě jednodušší kávovar.

    Plány na dvoupáku i na Faemu E61 jsme zatím nejspíš odložili.-)
    Díky za pomoc!
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK: Teda musim říct, že po prvnim testu jsem měl značně rozpolcený pocity. Vrchní část byla osazená těsněnim, který bych asi musel nechat vyrobit. úzký a vysoký. Vzal jsem bavlněnej špagát, navíjel jsem ho na kulatej předmět odpovídajících rozměrů a následně to celý omotal teflonovou páskou. Jako musim říct, že jsem se hodně plácal po zádech, když jsem umotal naprosto perfektní těsnění, který přesně padne do zdířky a nepropustilo ani bublinku v tý části, kde se vytváří pára. Vzal jsem takovou velkou moka konvičku a vydloubnul z ní těsnění, který "přibližně odpovídá rozměru" toho, co jsem potřeboval do dolní části. No trochu to bublalo kolem..
    Nicméně teda namlel jsem 25g kafe, nalil jsem nahoru vroucí vodu, připojil do elektřiny a odhadem po 5 minutách to začalo vcelku plynule dojit asi 250ml kafe značně nevalný chuti:/
    No, kdo by to byl čekal, chuť se výrazně zlepšila, když jsem útroby kávovaru vyčistil líp, než ledabyle..
    Dneska jsem koupil nový silikonový těsnění do tý spodní části, zapnul jsem to do elektřiny chvíli dopředu, aby se to nahřálo, pak jsem to zalil vroucí vodou, začalo se to dá se říct okamžitě vařit, tak jsem to zašrouboval a celej proces tak byl velice rychlej a na kafi jsem si vcelku pochutnal. Takže resume: čekal jsem větší průser. Nakonec jsem celkem spokojenej
    REEN
    REEN --- ---
    J4C0B1M: Mě do toho namontovala kolegyně a měl jsem od nich zatím samý super věci až na jednu průměrnou :) Ty se zásobuješ kde?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Nemam žádný iluze o tom, jak z toho bude chutnat kafe, ale za ty prachy jsem to tam nemohl nechat (180Kč).
    Vrchol elegance z podniku dynamo, zdelano v CCCP, gejzirovaja kofevarka.
    Je to na 300ml. Nebyl k tomu kabel, ten se jim prej úpně rozpadnul v ruce, takže první otazník byl, jestli bude fungovat topný těleso. Připojuje se k tomu zezadu tak dost ledabyle kabel jako byl u starý remosky. Ten jsem našel. Když jsem to včera zkusmo zapojil, tak jsem měl na hlavě čelovku, pač jsem předpokládal výpadek pojistek. Kupodivu to začalo hřát. Chvíli jsem to nechal a pak vypnul, protože druhej problém je těsnění - tvrdý jak potravinový příděly ruskejch vojáků. Jedno je dole, jedno nahoře. Bál jsem se, aby mě to neopařilo. Pak ještě chybí páčka, která přes bajonet drží spodní hliníkovej díl, kterym se upíná portafiltr, kterej je normální hliníkovej, jak v mokka. To bude nejmenší problém vyřešit.

    Nahoře se to odšroubuje a nalije se tam voda. Ve středu toho plastovýho upínání je ventilek, normálně s pružinkou a kuličkou. Topný těleso (ve středu nádoby) jí začne ohřejvat a podle všeho to přemisťuje až horký páry, který následně kondenzujou směrem dolu. No vypadá to fakt perverzně

    tady je nějaký video, včetně chroptění kávy na konci. Předpokládám, že když se do toho aspoň nalije vroucí voda, tak se to trochu zefektivní. Docela trvalo, než to začalo hřát. Bylo to celkem napínavý.. Ale je to pořádnej kus hliníku, tak mě překvapilo, že to bylo dost teplý ještě po dlouhý době

    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    REEN: Fakt jo?Tak to asi zkusím, protože Candycane mě jako pražírna teda neoslovila.
    KOLU
    KOLU --- ---
    Hliník je hlavně a především levnej a vhodné na výrobu odlevem do formy. Takhle jich Ital naseka za jednu smenu stovky.
    Nerez je drahá, tvrdá, vyžaduje speciálni obráběcí nástroje... Taková konvička by stála mnohem víc peněz, obzvláště třeba 30-40 let zpátky.
    A běžný Ital nema peněz na rozhazovani.
    Proto jsou tak v oblibě ty hliníkové.
    AETHER
    AETHER --- ---
    UMIAKI: já jen dodám, že přesně tuhle mám asi 12 let (nebo možná ještě o fous déle) a jednou jsem měnila těsnění a filtr, jinak pořád funguje výborně. Udělá se z toho jedno velké nebo dvě menší kafe.

    Tenkrát jsem se dočetla, že v Itálii se dělají z hliníku, protože oni mají rádi tu pachuť, kterou tomu hliník dodává. Já hliník nechtěla, protože káva je kyselá a umožňuje tak teoreticky uvolňování hliníkových iontů z konvičky. Ale jestli to skutečně nebezpečné, netuším...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    ANCAP - Giotto kávovar na espresso | Candola.cz
    https://www.candola.cz/ancap-giotto-kavovar-na-espresso-4-porce/

    Je to tento model, akorát tedy používaná. Piju už řadu let jen filtr, takže jí nepotřebuju. Mám k tomu dvě náhradní těsnění a jeden náhradní filtr. Za cca 500,- jí pustím.

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    Jedné nerez/porcelán konvičky se teď budu zbavovat. Zkusím nahodit fotky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam