• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: no prave ze jo, viz moje fotky na pocatku teto debaty. To je moje fotopraxe. Vim co chci mit v zaberu, tak se proste prizpusobim. Tim, ze mi DX snimac udela vyrez, tak holt musim poodstoupit, abych mel v zaberu totez (nehovorim o bokehu), co bych mel s FX.

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Kde jsem tvrdil, že nemůžeš přizpůsobit vzdálenost fotoaparát-objekt tomu, jak se mění zorný úhel se změnou velikosti snímacího média?

YNZA: Jestli máš hodně G objektivů, pak F100. Jestli máš i nezprzněný skla s clonovejma kroužkama a vyhovuje-ti nastavování clony a ostření levou rukou, pak rozhodně F90x.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: tak ne no .)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: nerikej :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: s obojim prece umis vyfotit to same, ne, staci popojit .)
    YNZA
    YNZA --- ---
    LUKAS87: nemam rovnou posetrit na F100? 90x bejvaj to je fakt
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: a podle tebe znamena, ze kdyz si nekdo koupi 85mm sklo na portrety, tak bude menit kompozici cloveka v zaberu podle toho, na jaky telo (FX/DX) to nasadi? Polopate:
    FX telo: s 85mm fotim hlavu a prsa
    DX telo: s 85mm fotim jen hlavu

Tohle ma byt tvoje fotograficka praxe?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: sry za delete. sem opravoval hrubku... stale se bavim jen o zkresleni. DOF a bokeh samozrejme taky bude rozdi ale to jestli mam pozadi ostre nebo ne pro me kompozicne dulezite je taky.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Podle tebe obvyklá fotografická praxe znamená, že objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností má proměnný zorný úhel? :D
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: Bokeh nezahrnuju do pojmu zorny uhel.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: zrovna s portretem te uz vubec nechapu. preci neni stejne, kdyz budu fotit z dalky na 200mm nebo z blizky 20mm. kdyz tomu rikas identicka kompozice, tvoje vec, predpokladam ze si uz nic vyjasnovat nemusime. ja tomu rikam jen stejny vyrez. kompozice pro me neni jen o vyrezu.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    YNZA: Sežeň si spíš F90x. Sice je to starší mrcha (= horší AF a trochu jiný ovládání), ale obecně spolehlivější.
    Vyhni se obloukem F60, F65, F70 a F75.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: spravne, neohybas si jejich vyznam do obvykle fotograficke praxe.
    To s tim mensim zornym uhlem (cti: stojim na stejnem miste) bude zajimat leda WL fotografy, kteri mimochodem musi mit z nove D7100, s virtualne dvojnasobnym crop factorem, velkou radost. V ten moment je to presne tak, jak pises.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Z čeho usuzuješ, že neuvažuju jako fotograf? Z toho, že používám korektně fyzikální pojmy a neohýbám si jejich význam podle toho, jak se mi to aktuálně hodí?
    Budu se trapně opakovat, ale menší snímač = menší zroný úhel, což je z uživatelského hlediska ekvivalentní k nasazení objektivu s delší ohniskovou vzdáleností. O perspektivě se přít nebudu, jelikož záleží na tom, jak daný pojem definuješ. Nepodsouvej mi něco, co jsem netvrdil (o perspektivě jsem nic nepsal).
    YNZA
    YNZA --- ---
    kluci nechte toho a reknite mi esli mam koupit tu F80 nebo ne
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: Jako fotografa me zajima hlavni motiv. Pokud se budem bavit treba o klasickem portretu (cca ramena&hlava), kdyz trubky nejsou dostatecne jasnym prikladem, tak s ruznymi ohnisky objektivu muzes preci dosahnout identicke kompozice portretovane osoby v zaberu.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: a btw to nerikam... .) jen rikam ze pro me dulezita je.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: no tvaris se jako by ti prisla fotka, co ma ulne jinou perspektivu jako ze ma stejnou kompozici...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: ty neuvazujes jako fotograf, ale jako matfyzar. Coz me, a budu se opakovat, v tvem pripade nijak neprekvapuje a lito mi te urcite neni. Me jde o vysledne fotky a pokud tobe mensi snimac dela mensi zorny uhel, neprodluzuje ti ohnisko a nemeni ti perspektivu, tak si to uprimne uzij. Me ovsem ano.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Je hezký, že se něco domníváš, ale když už to děláš, tak se laskavě domnívej se správnými pojmy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam