• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: jo? a co pračlověci. co když měnili třeba kožky za jídlo. kožek bylo strašně moc, protože našli parádní loviště. myslíš, že to nezpůsobilo inflaci kožek?

_BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: inflace je naprosto přirozenou součástí ekonomiky

od te doby, co ji vladcove a centralni banky zavedli, ano. inflace = inflation = nafouknuti monetarni baze.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    DAMIAN: myslíš, že si ve španělsku v šestnáctém století nezažili inflaci? :)

to se pořád mluví o tom, že peníze nejsou kryté. když byly kryté zlatem a panovník měl pořád a víc a víc zlata, tak samozřejmě znehodnotil měnu. kovář juan castro si doma nechával zlatou minci na horší časy, a pak měl utrum, protože místo věna pro dceru si za to koupil tak možná motyčku.
    DAMIAN
    DAMIAN --- ---
    ROMANET: inflace je přirozenou součástí dnes, ale nebylo tomu tak vždycky :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: inflace daní tak možná hotovost doma pod polštářem.

inflace je naprosto přirozenou součástí ekonomiky, a pokud přesáhne určitý rámec centrální banky zasahují. inflace nemusí mít naprosto nic společného s množstvím peněz v oběhu. může se totiž jen zkracovat četnost jejich oběhu.

píšeš dost zaujatě.

obchod s ropou v eurech posílí propad dolaru, což způsobí jen to, že evropa do ameriky nic nevyveze a amerika sem bude chrilit zboží. amerika bude "levnými" dolary splácet své dluhy.

evropa bude brutálně drahá, naopak zboží z číny patrně ještě zlevní.

amerika ekonomicky poroste, evropa bude padat.

/to je můj pohled/

AIAX
    AIAX --- ---
    Já vám nerozumím, každému rozumně uvažujícímu člověku musí být přece jasné, že svévolná monetární expanze (zavánějící zločinem proti lidstvu v případě soukromě vlastněné centrální banky jako je právě Fed), uměle stanovenými úroky za prvé totálně deformuje nabídku a poptávku po kapitálu, za druhé je příčinou skrytého zdanění občanů skrze inflaci a za třetí je přímou příčinou globálních hospodářských cyklů, které někteří ekonomičtí mudroprdové dodnes prohlašují za "přirozenou součást ekonomiky".

K naprosto šílené situaci pak dochází v případě, že se banky svou nezodpovědností a chamtivostí složí a ztratí na důvěryhodnosti. Lidi udělají fronty a chtějí vybrat vklady, jenže ty jsou díky tomuto zhovadilému systému kryté možná tak z desetiny. A co udělá stát? Inu milou banku podrží. A bum, zase z našich daní. Jak může někdo dodnes tenhle systém obhajovat, po stoletých zkušenostech s brutálními hospodářskými cykly, nárůstem zadlužení celého světa a poté, co tenhle švindl dávno odhalili vizionáři jako Mises, Hayek nebo Friedman, je mi skutečně záhadou.

Fed je zločin proti lidstvu, tím nebezpečnější, že přímo ovlivňuje celý svět skrze petrodolarový systém (NYMEX a IPE). Otevření petroeurové burzy v Íránu celým tím zvěrstvem snad pořádně zamává.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    T_Y_L: ano, ty argumentujes tim, ze prumerny rust je plynuly (log. graf ted po ruce nemam, sorry). jenze je otazkou jestli je takovy rust vubec zadouci, kdyz dlouhou dobu byla cenova hladina pomerne stabilni. a jak rikam, tohle je jenom CPI, tam neni zobrazena celkova emise novych penez.

vazne to vypada jako spiknuti bankeru a politiku, co si pro sebe tisknou penize :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Já tě chápu, ale pro mě je spíše důležité, že od jistého data je jen růst. To znamená, že dlouhou dobu byla cena peněz víceméně konstatní a měnila se jen cena zboží. Posledních 50 let ale cena peněz klesá.
    Na inflaci je podle mě ještě jeden negativní aspekt - vše, co má nějakou hodnotu , která neexpiruje (například pozemky), je nadhodnocené - kromě skutečné hodnoty to ještě získalo hodnotu ochrany před inflací a díky tomu je inflace o něco rychlejší.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY, NELDE: Chybou grafu je že zobrazuje růst dramatičtěji v krátké historii než v historii daleké (srovnej na grafu změnu z 50 na 60 a změnu z 500 na 600 - tato změna je stejná přesto na grafu jedna vypadá desetkrát větší a tedy desetkrát dramatičtější). Logaritmický graf by informaci, kterou chce Benny grafem sdělit ukázal také, ovšem zobrazil by jí férově. Nevím jestli je to jen odfláknuté, nebo je to cíl, ale ten graf je prostě špatnej.

Všimněte si, že to jestli je růst 3% ročně oproti něčemu co z garfu nelze úplně vyčíst (ale tváří se to jako růst před válkou následovaný deflací) je dramatický nárůst zaviněný FEDem nehodnotím, hodnotím způsob zobrazení.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    T_Y_L: myslis tedy, ze fakt, ze se cenova hladina drzela plus minus na stejne urovni cele stoleti a poslednich par desitek let dramaticky vzrostla je chybou toho linearniho grafu? neni to spis chybou keynesianskych politik? :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Každý graf má nějaký účel. Tenhle má ukázat, že před Fedem nebyla téměř inflace (-; Jenže ve skutečnosti ta inflace začala později - po konci zlatého standardu.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ROMANET: No z grafu není jasné kolik ta hodnota v době založení FEDu byla, ale ten růst mi vychází někde kolem 3% +- 0,2%

_BENNY: No hlavně se bavíme o tom, že ten graf je udělán tak, aby vypadal mnohem hrozivěji než jaká byla skutečnost a že tedy nemá valnou vypovídací hodnotu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a to se porad bavime o indexu spotrebitelskych cen (tedy "zdrazili nam maslo, Mano!"). skutecna inflace (skutecna nadprodukce penez) bude ve skutecnosti 2x az buhvikolikrat vetsi.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    teda kecám, počítal jsem to za posledních padesát let, tedy když se cpi za padesát let zvedne šestkrát, pak je roční míra 3,6%
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ROMANET: To vypadá rozumně vychází mi to nějak podobně. Místo jednoho nesmyslnýho grafíku (mám pocit, že celý graf je koncipován tak, aby od bližšího zkoumání odradil - viz jeden dílek času je 4,8 roku apod.) by to chtělo alespoň pár čísel, ale to už by možná nevypadalo tak kontroverzně.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    T_Y_L: no když jsem to od založení fedu od oka přepočítal, tak je to 3,6 procenta ročně, což neni známka toho, že by americká ekonomika generovala nadbytek peněz.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: No ehm - nebyl by graf v logaritmickém měřítku? Graf v lineárním měřítku je poněkud demagogie.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ATTILAH: cnb vede účty zaměstnancům... hmm...

jinak k fedu řeknu čtyři věci

inflace, kurz, sazby a množství peněz v oběhu.

ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Moc zajimava diskuse tady, ale mam jen zajimavost k mBank. Kamos, co dela v CNB rikal, ze nekolik zamestnancu CNB (ktery maji i osobni ucty v CNB za celkem ok podminek) preslo k mBank. Tohle uz presvedcilo i meho velmi konzervativniho znamyho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam