• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DYNK
    DYNK --- ---
    KOC256: Nevím kdo je v tomhle případě v tvých očích ten podvodník, ale mám zkušenosti s CAA ve třech zemích a přišlo mi to řešení rozhodně plynulejší, nez to, co popisuje ten článek. Ale přiznávám, že jsem neměl na to číst to celé, jen jsem získal pocit, že tam proběhlo několik odmítnutí že strany banky. Ze strany CAA jsem nebyl odmítnut ani jednou. Ale do druhýho dne taky neodpovídají, cely to zabralo cca měsíc a tři emaily (jeden aerolinkam, dva CAA).

Chápu, že je to článek o reklamaci u banky a v tomhle ho považuju za přínosnej. Jen jsem upozornil na to, ze tenhle konkrétní případ jde řešit jednodušeji. Ale nikomu tu cestu nenutím.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK:
    KOC256:

Jenže ani s ústavem pro civilní letectví, ani s karetní asociací nemám žádný přímý vztah a žádnou páku na ně. Naproti tomu s bankou přímý vztah mám a díky různým zákonným pravidlům a omezením dost často je banka tím, kdo tahá za kratší konec - je zde objektivní odpovědnost na straně banky, tj. že banka musí aktivně prokázat, že v situaci nemůže nic podniknout a není za ni odpovědná. A díky finančnímu arbitrovi se dá banka k aktivnímu postupu donutit. Je to zdarma, je to v češtině a je vysoká šance na úspěch (už je to můj čtvrtý vyhraný spor)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DYNK: Po mych zkusenostech, je nejlepsi to resit rovnou s karetni asociaci. Cokoliv mezi je jen zdrzovani a hraje do karet podvodnikovi. Ty paky jsou totiz minimalni.
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: ano, ústav pro civilní letectví. Tomu jsou aerolinky zodpovědné. Můžeš zkusit i C&A, ale tam bych tomu velký šance nedával :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    DYNK: Jestli to má být karetní asociace, tak ta má smlouvy jen s bankami - tedy je správné reklamovat přes banku.
    PATRIKCHRZ: Ad vouchery od prodejce - evidentně nechtěl přijít o svoji marži (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: caa? Jako ústav pro civilní letectví? Nebo obchodní řetězec C&A? :D
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Chápu, že je to ukázka jak reklamovat transakci u banky, ale v tomhle konkrétním případě by první krok měl být kontaktování CAA, ne? Ale zase bys nejspíš neměl materiál na článek :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Dnes mi na Měšci vyšel článek o mém boji s ČSOB
    Nabízí vám letecká společnost pouze voucher? Požádejte o chargeback - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Vzhledem k existenci trestného činu dotačního podvodu a trestné odpovědnosti právnických osob by to mohlo být ještě zajímavé (-; Nicméně zatím neexistuje judikatura, takže při rychlosti našich soudů...
    Ale toho trestného činu se stejně asi dopustily jen ty osoby, které žádost nesprávně posoudily resp. schválily, a ty z Agrofertu nejsou. Resp. jsou z velké rodiny Agrofertu, která zahrnuje státní správu (-;
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: Pokud od nekoho koupis neco (vec, penize, BTC,...), o cem vis nebo bys mel vedet, ze je kradene (nebo jinak pochazi z trestne cinnosti), tak se trestneho cinu dopustis. Nehodlam o tom s tebou dale diskutovat, je to off topic a na rozdil od tebe jsem pravnik.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Kolik obchodů dělá běžný člověk na místě obvyklém - prodejna, eshop,… které mají nějakou známou identifikaci (firma, zaměstnanec firmy,…) a kolik jich vyměňuje bony v podchodu?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Tim, ze od nekoho neco koupis nebo mu neco prodas se tezko dopustis legalizace vynosu z trestne cinnosti z nedbalosti. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak uz pulka populace sedi v base.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Takze vsichni zamestnanci Agrofertu jsou v prdeli?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: To neni tak docela pravda. Existuje trestny cin legalizace vynosu z trestne cinnosti, ktereho se muzes dopustit i neumyslne, z nedbalosti (=prijimas penize/BTC od nekoho, u koho bys mel vedet, ze jde o prostredky spojene s trestnou cinnosti).

To tve tvrzeni, ze legalni obchod s teroristou je porad legalni, ma vadu v tom, ze ne kazdy obchod s teroristou je legalni :-).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAVARA: Jen pokud to někdo prověřuje ručně. A zpětně snad ti platby nerevertujou (i když Revolut to prý někomu udělal). Já mám BTC z legitimní investice (nákup na burze) a příjem plánuju zdanit (i když většina "expertů" z Bitcoin komunity mě má kvuli tomu za blbce).

Myslím, že ani nemáš povinost něco takového ověřovat. Legalní obchod s teroristou je snad pořád legální. KYC/AML by měl provést prostředník přes kterého si transakci prováděl.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Btw. jak ověřujete / prokazujete, že jste BTC nekoupili od teroristů / mafie?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Více podlimitních plateb je ještě podezřelejších ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    GOR: při expedici poslali email
    GOR
    GOR --- ---
    ADAM: Ja jsem social, sel jsem jen do 3 %. A nejak te predem varovali, ze ji posilaj? Nebo se nahle objevila ve schrance?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    S AirBank jsem ohledně BTC komunikoval už v minulosti a sami ho neblokují. Problém byl s jejich korespondenční bankou pro USD (RB). Tahle transakce byla v EUR a předchozí (pod 10k EUR) proběhla v pořádu.

OT: Je poněkud ironické, že se budu muset chovat jako kriminálník a zakládat účty u více bank (možná i v cizině), posílat peníze po částkách pod limitem a jinak obcházet systém, abych se dostal k legálně drženým prostředkům. Takový postup mě jen vede k tomu, vůbec nic nedanit. Přitom by i z hlediska praní špinavých peněz bylo pro stát mnohem jednodušší prověřit jednu velkou transakci a případně mě zavřít až zčernám.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Nemluvě o tom, že BTC je pro dost bank riziková transakce sama o sobě…
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ELIJEN: Z mé zkušenosti je dobré s bankou komunikovat, dá se tím vyhnout spoustě problémů, sedí tam lidi, kterým se dají věci vysvětlit. Z vlastní zkušenosti jsem se včasným a co možná úplným informováním banky vyhnula už nejednomu problému, které by jinak nastaly. Jak píše GHOSTSTALKER, banka má dost velký manévrovací prostor, aby se s tebou bavit nemusela a prostě se tě zbaví, takže mávat zákony dává smysl až v úplné nouzi (a i tam je možná lepší finanční arbitr)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam