• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BOAR: Precti si to ustanoveni cele, netyka se te.

"s výjimkou předčasného splacení spotřebitelského úvěru na bydlení v souvislosti s prodejem nemovité věci, jejíž nabytí, výstavba nebo zachování práv k této nemovité věci bylo financováno tímto úvěrem, nebo kterou byl tento spotřebitelský úvěr zajištěn, kdy spotřebitel je oprávněn úvěr na bydlení zcela předčasně splatit za podmínky, že doba trvání smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení je delší než 24 měsíců, přičemž věřiteli vzniká právo požadovat náhradu nákladů podle odstavce 2, která ale nesmí přesáhnout 1 % z předčasně splacené výše spotřebitelského úvěru, maximálně však částku 50000 Kč."
    BOAR
    BOAR --- ---
    Jete k tomu predcasnemu splaceni:

Zákon č. 257/2016 Sb. § 117 ostavec 4)
    257/2016 Sb. Zákon o spotřebitelském úvěru
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-257#p117
    kdy spotřebitel je oprávněn úvěr na bydlení zcela předčasně splatit za podmínky, že doba trvání smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení je delší než 24 měsíců,

Tusite nekdo, od ceho se pocita tech 24 mesicu ? Podle me je to od podepsani dodatkuu, protoze v nem stoji, ze dodatek je platny od podepsani => smluva plati od podepsani dodatku

- podepsani prvni smlouvy
    - zacatku platnosti fixace
    - podepsani dodatku o fixaci
    BOAR
    BOAR --- ---
    BOAR:
    dostal jsem se k zajimavy informaci:
    tldr: Finanční arbitr v roce 2019 a 2020 pravomocně ukončil sedm řízení s KB
    - vsechny rizeni ukoncil protože navrhovatelé neposkytli přes výzvu arbitra potřebnou součinnost.
    ve 3 pripadech bylo napsano, ze doslo mezi bankou a klientem ke smircimu reseni.

viz odkaz
    https://finarbitr.cz/...souvislosti-s-predcasnym-splacenim-spotrebitelskeho-uveru-na-bydleni-43.html
    BOAR
    BOAR --- ---
    Tak jo, naceneni ucelne vynalozenych nakladu je stale cca 40 000, coz rozhodne nevypovida pouze administrativnim nakladum. Mam sanci z banky dostat nejakej rozpis, k cemu sou ucelne vynalozene naklady pouzity ? koukal jsem na financniho arbitra, a toho muzu prizvat az do probihajicihoi rizeni, takze pozadam oi predcasne splaceni, zaplatim tech 40 000 a budu doufata, ze se to povede dostat zpatky. Nemate nekdo zkusenosti, nebo informace, jestli mam sanci ty p enize dostat zpatky ? nejakou statistiku nebo tak ?
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: Diky, no pocitam, ze odhadce vzala banka, aby udelala odhad, jestli budu moct barak zborit, a zbyde dostatecna zastava. To ze ho zaplatim, s tim asi pocitam, ale docela me dostalo, ze mi banka nic nerekla. tvrdila mi, ze se musej vyjadrit, co budou potrebovat k tomu, aby mi povolili zboreni. to pres 3 nedele. a najednou mi volal odhadce. zajimalo by me, co by se stalo, kdyby mi nauctovali odhadce, a ja jim rekl, ze jsem ho neobjednal ....
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Odhad ve většině případů platí klient. A to i když ti tu hypotéku pak nedají.
    Ale nechápu, proč ti volá odhadce sám - měl bys mít možnost si vybrat libovolného ze seznamu banky. To byl nějaký hodně aktivní (možná dostal tip) - zeptej se dopředu, kolik bude za odhad chtít a jak dlouho mu to bude trvat. A možná se podívej, jestli si nemůžeš vybrat jiného, který bude lacinější.
    Taky se ho zeptej, pro které banky dělá - aby ti pak ten odhad předělal pro jinou banku, kdybys chtěl refinancovat. Případně si vyber jiného, který dělá pro více bank.

Jinak JIXIPEN ti mohu vřele doporučit, sice jsem zvládnul dvě hypotéky bez ní, ale s ní to bylo výrazně pohodovější.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    BOAR: komunikaci s bankou doporucuju písemnou, protože pro pozdější možné dohadování je vždycky lepší mít v ruce mail nebo dopis. Co se naceneni týče, pokud to bude nějaká šílená částka za předčasné splacení, doporucuju napřed podat písemný rozpor, v případě, že nebudou ochotni se domluvit to zkusit protáhnout přes finančního arbitra.
    BOAR
    BOAR --- ---
    BOAR: Vcera jsem opet volal do banky, zda je neco noveho ohledne moznosti zbourat vlastni barak, a proc pro me stale nema naceneni doplaceni hypoteky v pozdejsim case. Pry ma pani moc prace, a nestiha, ale snad vecer posle (neposlala). A ze ohledne bourani nic noveho nevidi.
    Dnes mi volal odhadce, ze by se prisel podivat, kvuli naceneni pozemku. Tak jsem volal do banky, kde mi teda potvrdili, ze kvuli zbourani je potreba odhad pozemku + pripadne dalsi zastavy. TAk jsem rekl, ze mi uz volal odhadce, a ze mi treba mohli neco rict, ze bude volat, a mimodek jsem se zeptal, za kym ze pujdou naklady na odhadce. Tak jsem se dozvedel "no to pudje asi za vama". Tak jsem ji vypoklonkoival s tim, ze by mi to treba taky mohli dat vedet dopredu, ze k tomu, aby mohli vedet vic , potrebuji, abych si zaplatil odhadce. Dakt super jednani. Tak zatim cekam na naceneni predcasneho splaceni.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Raiffka se rozjela...

Raiffeisen Bank International koupila obchodníka Akcenta CZ | E15.cz
    https://www.e15.cz/...i/raiffeisen-bank-international-koupila-platebni-spolecnost-akcenta-cz-1377959
    BOAR
    BOAR --- ---
    HARALD: jo, tohle vsechno vim. jde oto, co si pod pojmem naklady predstavuje CNB, a co KB.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Od roku 2017 je možno bez poplatků splatit jednou ročně až 25% částky hypotéky. Nad tuto hodnotu může banka chtít zaplatit náklady.
    Pro smlouvy starší toto neplatí.

Dále je bezplatné splacení při výročí fixace. To neznamená každý rok, ale k datu, do kterého je smlouva uzavřena. Typicky 3, 5, 7 nebo 10 let.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JIXIPEN: před rokem jsme předčasně refinancovali z RB do ČSOB (tuším po dvou letech z pětileté fixace) a platili jsme jen tuším dva tisíce.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Jeste me napada, ze to proste zbouram ... pak po me maximalne banka bude chtit splatit hypoteku ne ? nebo jeste nejhakou pokutu ? vlastne by to bylo reseni :-) zbourat, a vedet, ze maximalne to zaplatim :-)
    BOAR
    BOAR --- ---
    super, diky za info. ad zastava je mi to jasny. Nejvic me stve, ze mam moznost to doplatit, abych neresil veci jako jinou zastavu, povoleni a tak ... ach jo. A hlavne se v KB nejsou schopbni vyjadrit uz mesic.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    NELDE: KB jsem už neudělala pár let... v podstatě z podobných důvodů, co píše Boar :-).
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    BOAR: Komerční banka se obecně v poslední době dost zhoršila. Bohužel ale banky jdou prostě typicky na max co jim dovoluje ČNB, takže těch 44000 za předčasné splacení je vlastně taková "normálka" a je to všude. Při prodeji se dá jednat o snížení, při refinancování jinam ze zkušeností neustoupí.

Co je potřeba si uvědomit - banka neustále potřebuje mít dostatečnou "zástavní hodnotu" - tzn. i po zbourání je potřeba být se zástavou výše než je cena toho, co tam zbyde. Nejsem si jistá, zda to platí. U jiné banky by to nebylo o moc lepší. Pokud je alternativní zástava, tak ideál je prostě dát jinou zástavu (to je opravdu formalita), zbourat, postavit a zase zástavu vrátit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Znám jednu externí poradkyni. KB dělala, tak se poptám.
    MUXX
    MUXX --- ---
    ELIJEN: Pise mi to taky max 300k czk. Zavolej do banky, po telefonu by to mohlo jit.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: to je mi naprosto jasný, že je úplně ... Že o hypotéce nemůže rozhodovat. Proti jsem chtěl rovnou s hypotečním poradcem. Ale ona má prý na hypotéky školení. Tak se mi nepovedlo dostat na poradce. Jak se k někomu dostanu? A ideálně po telefonu, nechce se mi nikam do kanceláře. Jinak to co říkáš na vím. Ale nemám to s kým probrat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Nejsi typický klient, na kterého jsou vyškoleni. Neřeš to s osobní bankéřkou, ale hypotéčním poradcem, který má zkušenosti.
    Banka ti samozřejmě nedá souhlas s bouráním baráku, který má v zástavě. Takže potřebuješ prvně refinancovat (převést) hypotéku, aby byl v zástavě maximálně pozemek (nebo něco, co bourat nebudeš - zástava může být i jiná nemovitost). A pak si vzít novou hypotéku na výstavbu nového baráku.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Vadi mi jednani, ze kdyz neco poebuju, tak je to problem.
    Primarne potrebuju barak co mam na hypoteku zbourat, a pak tam postavit novej, a jeste si par penez pujcit. Na postaveni baraku potrebuju zazadat o vyjimky na stavebnim urade, a na vyjimky potrebuju barak (alespon papirove) zbourat. Na zbourani potrebuju souhlas banky.
    Moje osobni bankerka v KB neni schopna mi uz asi 3 nedele sdelit, za jakych podminek bych to mohl zbourat - pry je to do 10.02. (to uz bylo) na hypotecnim oddeleni. Po 14 dnech mi napsala email, ze ji mam doplnit, ktery z objektu (v zastave jsou 2 nemovistosi s objektama) se chystam zbourat. (to jim trvalo 14 dni prijit na to, ze jsou tam 2 zastavy? kdyz jsem se otom s pani bavil ? ) Je to ta sama pani, se kterou jsem podepisoval tu refixaci. a ktera na otazku " co jsou tady ty pokuty za nevyuzivani uctu, a co znamena vyuzivat ucet" rekla ze nevi, a at si toho nevsimam, ze se pokuty moc nedavaj. Tvarila se dotcene, kdyz jsem ji rekl, at to zjisti.

Nejlepsi by bylo tu hypoteku doplatit, a nasledne si vzit novou, az budu defitinitvne resit stavbu toho novyho baraku. jinak porebuju odhad pozemku, souhlas baky se zbouranim, odhad noveho domu, souhlas banky s vystavbou .... je to proste mor :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam