• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PERMONICK
    PERMONICK --- ---
    BLACKTHUNDER: no pozor, oni ti i v té odpovědi píšou, že ti zrušili marketingové nabídky pouze telefonicky (+ sms)... ergo kladívko ti dál tyhle hovna klidně budou posílat mailem a nebude-li zbytí, tak i dopisem :D jestli to od nich fakt nechceš dostávat, tak bych jim napsal, že nechceš zrušit jen telemarketing, ale marketingové nabídky jakoukoliv cestou. :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    BLACKTHUNDER: Já bych po takové zkušenosti u nich nezůstával. V businessu platí jednou a dost.
    Na rovinu: já od nich odešel po naprosto šílené zkušenosti při snaze zrušit účet a nemám je od té doby rád.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Taky může být problém, že když volají na základě jednoho souhlasu, tak ten pracovník zruší jen ten jeden souhlas, protože o ostatních ani neví. Zrušení všech souhlasů je lepší na základě kontaktu přímo banky.
    UOOU kontrola není jenom opruz, ale i riziko drakonické pokuty 2% z obratu.
    BLACKTHUNDER
    BLACKTHUNDER --- ---
    Tak jsem právě dostala od Monety odpověď: BLACKTHUNDER: Tak nějak to vystihuje celý můj problém. Oni prostě narvou marketingový sdělení i do odpovědi na stížnost o (ne)zrušení marketingových sdělení. :-D Každopádně ve zkratce - o tom, že nerespektovali můj dřívější nesouhlas - ani slovo... Ale mělo by to tedy teď být v "pořádku". Uvidíme.

Pro zájemce přikládám úplné znění. Představu o jejich produktech i možnostech komunikace samozřejmě mám. Ale mám taky další tři další banky, které se mnou jednají úplně jiným způsobem, a kde "ne" znamená opravdu NE. Proto jsem to s Monetou i řešila.

Všem za skvělou komunikaci, rady a nápady mnohokrát děkuji. :) Jste skvělí.

SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    BLACKTHUNDER: BLACKTHUNDER: nemam s callcentry z oblasti bank osobni profesni zkusenost, ale obecne se s externimi outbound callcentry sdili spis mene nez vice dat o zakaznikovi. obvykla je spis jen nejaka profilace do skupiny, pro kterou by byla potencialne zajimava nejaka nabidka sluzeb - treba seznam jiz vyuzivanych produktu, ci neco podobneho. zablokovane internetove platby by mohly asi byt atributem, na zaklade ktereho vydefinuji potencialni cilovou skupinu pro nabidku pojisteni rizik s platbami online. hodne by me prekvapilo, kdyby pustili dal na treti stranu informaci o zustatcich, na to jsou vsichni zakaznici citlivi, coz beru i podle sebe. z moji zkusenosti u tehle prodejnich callcenter obcas taky pusobi jako prodejci i vselijaci sileni pohadkari, kteri si sve nabidky podpori a pribarvi kdejakym nesmyslem (nevim, zda ta vyse zustatku v hovoru konkretne zaznela, nebo jen mezi reci zminil, ze ji videl). a pochopitelne to mohl byt i kmenovy zamestnanec banky a priciny nerespektovani tveho prani mohly byt uplne jinde, treba jsou systemove. nekdy se firma, u ktery zadas ukonceni marketingovych nabidek, i opravdu snazi ti vyhovet, ale system v nejakem ohledu selhava... coz je samozrejme jejich boj a tebe to nemusi zajimat. tim spis je fajn se durazne ohradit, aby udelali maximum mozneho, aby si to ohlidali :)
    PERMONICK
    PERMONICK --- ---
    BLACKTHUNDER: to dost záleží... obvykle nemaj přímej přístup, ale nějakej omezenej náhled, kde vidí opravdu jen to, co potřebujou pro hovor, případně nějakou sjetinu, takže reálně se jsou schopný tvářit, že vidí do bankovního systému, ale ve skutečnosti koukaj do excelový tabulky :D jednoduchý vodítko je chtít aby udělali nějakou změnu/opravu v systému, na což samozřejmě práva nemaj (na druhou stranu jsem zažil společnosti, kde tohle nemohl dělat ani interní telemarketing)
    BLACKTHUNDER
    BLACKTHUNDER --- ---
    SPLIFFBOY: po všech radách tady jsem zvolila ten postup, že jsem jim přes interní systém pošty (tzn rovnou vidí, kdo jsem) napsala v kategorii "stížnost" svůj problém, a víceméně se po popisu problému dotázala, proč nerespektujou můj nesouhlas, a kde se stala chyba... Mají na vyřízení několik dní, tak zatím čekám na odpověď. :) Podle výsledku budu pokračovat, byť pokud nebude stačit poslat jednoduchý formulář, právně se s nima tahat fakt nebudu (což nemůžou vědět). :)

Mnohokrát to tu zaznělo, ale nejsem si taky jistá, zda by externí agentury měli přístup k mým údajům o účtu? Aka paní, která mi nabízela pojištění karty, v systému viděla, že mám zablokované platby na netu (na to mám jinou banku - kartu), a u předchozího telefonátu mi zase nabízel pán "výhodnější" spoření s tím, že viděli zůstatek na mých účtech - nejsem si jistá, že by externí telemarktetingové agentury, které by volali "jménem banky" mohly vidět...
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    BLACKTHUNDER: zaklad je dorucit ten nesouhlas primo do banky na nejaky jejich oficialni kontakt. Asi bych se netrapil tim, jim volat, ale poslal bych to na jejich oficialni email, ci datovkou nebo postou na sidlo (oldschool, ale spolehlive). zasadni je proste nespolehat na pracovnika tretich stran, co se ti takhle dovolal, ze to zaridi, i pri dobre vuli tak ucinit (ktera neni vzdy pritomna) nemusi mit nastroje zaridit aktualizace databazi i dalsich smluvnich partneru. v tom sdeleni bych zdvorile, ale velmi durazne odvolal souhlas s marketingovou komunikaci, popsal tu zkusenost, ze drive vznesene pozadavky se mijely ucinkem, a pohrozil tim, ze pokud tvuj pozadavek (opet) nebude kladne vyrizen a nevyzadana komunikace se bude opakovat, nezbude ti, nez vec eskalovat na OOOU, pripadne i CNB jako regulatora trhu, a mimo to ze budes nucena zvazit, zda nezmenis poskytovatele sluzeb. verim, ze pak to ustane, banka to s vysokou pravdepodobnosti nedela z lhostejnosti k tvemu prani, spis z neschopnosti nekoho konkretniho to ohlidat. kdyz to obdrzi takto razne formulovane, je sance, ze nekdo zodpovedny si to uz ohlida a pripadne distribuuje tvoje prani na cely seznam nasmlouvanych externich callcenter, aby te i oni ve svych systemech blacklistovali. nikoho nebavi pak ty podmety s OOOU resit, nebo o zakazniky v dusledku tehle kiksu prichazet.... od tusim 1.7. 2022 je navic v platnosti novela zakona o elektronicke komunikaci, ktera nevyzadany telemarketing znesnadnuje, byt ne zcela znemoznuje...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: v pohodě, dávám jim čas, počkám. Ono toho budou mít asi celkem hodně
    NELDE
    NELDE --- ---
    KID_MCHUTT: Tak se jich zeptej - ono to není na krátký čas to prověřit, zkontrolovat, zadat nápravná opatření a referovat občanovi.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: s ÚOOÚ je problém, že to potvrdí, že dostali podnět a pak už o nich neslyšíš. Aspoň u mě to tak bylo a to jsem jich tam na VF naposílal za poslední rok osm
    NELDE
    NELDE --- ---
    PERMONICK: Externí agentury často říkají do telefonu, že volají "jménem" někoho - jakmile to řeknou, tak výslovně a oficiálně požádat o smazání čísla z jejich databáze - na to je nejen GDPR, ale i zákon o elektronických komunikacích.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BLACKTHUNDER: To mi taky nabízeli, že si to "mohu ověřit" (-; na to jim říkám, proč bych to dělal, že já jim volat nechtěl. Většinou pak položí.
    Z GDPR mají povinnost ti do 30 dnů doložit jaké tvoje osobní informace zpracovávají a za jakým účelem. Navštiv pobočku a dej jim tu žádost písemně - nech si orazítkovat kopii. Pokud to nedoloží, pak je na čase kontaktovat ÚOOÚ se stížností. Pokud to doloží, pak odvolej opět písemně všechny souhlasy.

NAVARA: Já bych šel rovnou na ÚOOÚ - ti by měli být na straně občana. Zažil jsem hrozbu kontroly z jejich strany a to se stavěli do pozoru i právníci - a to byl jen nákupák, který to měl v pořádku.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PERMONICK: Vím, ale současně je to (typicky) člověk poněkud výše vyškolen co banka smí a kolik to bude stát, když bude dělat něco co nesmí - a umí to poslat účinně poslat dál vnitřní strukturou. Pokud to nezafunguje, jsou tu další eskalační místa - finanční arbitr nebo v tomto případě, UOOU.
    GOR
    GOR --- ---
    PERMONICK: No, mne je to fuk, dulezity je, ze mi ty rohliky prestali cpat :-D
    PERMONICK
    PERMONICK --- ---
    BLACKTHUNDER: jasný, to nemyslím, že bys to měla poznat, spíš jako možné vysvětlení, proč ti někdo furt volá, i když jsi souhlas odvolala... ty externí agentury jsou v tomhle prostě mor... u T-Mobilu mi to třeba vyřešila fakt až stížnost na ÚOOÚ.

NAVARA: jen bych podotknul, když tu pořád tak propaguješ toho ombudsmana banky, že to je především nástroj banky, jak se bránit stížnostem k regulatorním orgánům, finančnímu arbitrovi apod... ombudsman je prostě jen další mezičlánek přidanej do celého procesu... ano, ono to obvykle pomůže se obrátit na ombudsmana... ale věř, že z dlouhodobého hlediska je výrazně lepší to podat k orgánům mimo banku, bo případná sankce má daleko výchovnější efekt...

GOR: to tě milej pan právník pěkně opil rohlíkem :) pokud ti agentura volá jejich jménem, tak logicky musíš mít souhlas pro ně...
    GOR
    GOR --- ---
    BLACKTHUNDER: Moje zkusenost neni s bankou, ale mohlo by to byt obdobne. Neustale me prudili nahaneci, kteri se predstavovali, jako ze jsou z MND.
    Nasel jsem si na webu MND osobu zodpovednou za GDPR a poslal jsem jim na uvedenej kontaktni mail vyzvu podepsanou elektronickym podpisem, at s tim prestanou a at mi koukaj dolozit moje souhlasy se zpracovanim osobnich udaju.

Na to jsem doatal odpoved na 4 stranky od jejich JUDr. Ph.D. (jestli byl ten pravnik externi, odhaduju, ze je to vyslo tak na 20k), ze to oni nic a externi dodavatel ma svoji vlastni db a ze MND za to nemuze, ALE od te doby ani jeden jedinej telefonat...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BLACKTHUNDER: To (i agenturu) si ověříš právě eskalací na ombudsmana - ten by měl být interní a tušit, oč jde.
    BLACKTHUNDER
    BLACKTHUNDER --- ---
    NAVARA: skvělý! Moc děkuju za návod. :) Je tam teda i popsanej ten krok, že se stejně musím nejprve zeptat Monety, jestli můj "nesouhlas" teda nějak neopomněli... Mírně předpokládám, že se "omluví za chybu" a doufám, že si k mému jménu a tomu nesouhlasu v systému udělají vykřičník, nebo tak něco, aby to právě k ÚOOÚ nedošlo...

PERMONICK: v úvodu telefonátu bohužel "agenturu" nepoznám. Představí se jako Moneta, strašně důležitě chtějí potvrdit, že jsem to já, a z toho pocitu urgence netuším, jestli se děje něco nekalého s mým účtem, nebo jestli mi chtějí nabízet produkty... Čísla jsou to stejná. Ale díky. Budu doufat, že zprávy v kategorii "stížnost" budou číst líp, než když mi nefungovala karta a ani jeden z těch šesti lidí neuměl dočíst zprávu do konce, tudíž o příčetnosti zaměstnanců mám jisté pochyby. :)
    PERMONICK
    PERMONICK --- ---
    BLACKTHUNDER: přidej do stížnosti informaci, že pokud opakované obtěžování marketingovými telefonáty neukončí, obrátíš se na ÚOOÚ... Pokud tu stížnost dostane k řešení alespoň trochu příčetnej člověk (což pravda není vždy pravidlo) tak bude vědět, že by to pro ně byl průšvih a vyřeší to...
    Nejpravděpodobnější varianta je, že ti ani nevolají jejich kmenoví pracovníci, ale nějaká externí agentura ze zastaralé či chybně aktualizované databáze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam