• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Bohužel to banky takto dělají, že platbu zaúčtují kurzem deviza-prodej a vratku kurzem deviza-nákup. Jelikož kurzová marže je asi 3 % (ale klidně u některých bank i přes 4,5 %), udělá rozdíl 6 % (nebo taky skoro 10 %), plus/mínus pohyb kurzu.

Taky se mi kdysi stalo něco podobného, ale prostě jsem u banky reklamoval (neuspěl jsem), tak jsem to dal k finančnímu arbitrovi a banka "změnila názor" :). U banky bych argumentoval tím, že dle smlouvy s půjčovnou (máš ji? jak je to tam uvedeno?) měla být částka blokována a ne stržena. Jde tedy o chybu obchodníka a žádáš o "chargeback". A uvidíš, jak se banka bude tvářit. Řízení před finančním arbitrem je zdarma, proč to nezkusit.

NELDE:
    Kurzy platebních karet 2024. Se kterými kartami ušetříte? - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-leden-2024-se-kterym-kartami-usetrite/
    Já používám eurovou debetku Creditas. Mám část výplaty v EUR, takže vše v jiných měnách platím touto kartou. Eura jsou 1:1 a jiné měny (kromě CZK!) jsou převedeny MasterCard na EUR, což je velmi blízko středovému kurzu. Jako "plán B" (když bych na Creditas neměl dost peněz, nebo nebrali MC karty, jen VISA - často v Jižní Americe) mám mBank Svět.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jsem na tom podobně, já kupoval letenku od Air France a lístek na vlak od SNCF - díky změně letu u Air France jsem to stornoval. SNCF udělalo storno platby ke stejnému datu, Air France udělalo vratku - také jsem ztratil na rozdílech.

CERMI_FOX: Zkusil bych se podívat na kurzy té kreditky a kurzy ČNB, ona teď šla koruna dolů.

PATRIK: je nějaká kreditka s dobrými kurzy? Hello už jako banka není.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPLIFFBOY: to je pravda, dobrý point, toho jsem si nevšiml. Nevím, proč se zaúčtovala, nicméně dotaz na bance už čeká, tak třeba to nějak objasní, ideálně opraví. Půjčeno jsem měl asi na 10dní, takže ta tisícovka je docela podstatné navýšení půjčovného.

Eurový učet mám, ale mám k němu jen debetku, ne kreditku a určitě tam nemám 700€, takže by mi byl k ničemu. Hlavně mě to ani nenapadlo, protože jak píšu níže, nikdy jsem tenhle problém neměl - člověk na pobočce té půjčovny tvrdil, že jde jen o booking, tak jako vždycky
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CERMI_FOX: za me je zasadni problem to, ze se ta platba zauctovala. Standardne mam pri pujceni auta tu zalohu jen v blokaci a ta se po vraceni uvolni bez zauctovani, takze mi nejakej kurzovej rozdil muze byt jedno (dalsi varianta teda samozrejme je mit eurovej ucet, pak by te to nebolelo ani pri strhnuti a vraceni, ale to uz je jen takova nyxi rada na okraj). Nevim, jak dlouho si auto pujcene mel, ale osobne by me nejvic zajimalo, proc byla platba vubec zauctovana.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    CERMI_FOX: pokud vždy vraceli tak si pročti poslední obchodní podmínky, kde bude popsán způsob výpočtu. Pokud ne, tak se jich zeptej. Čekání na Euro je nekonečné :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PUEBLO: U normálních plateb chápu, proto si měny převádím jinde než přes čsob, ale u vracení zálohy? Nepůjčuju si auto v cizině poprvý, i hotely si občas nějako zálohu vzali, ale ještě nikdy si nevzali cca 6% z transakce jen tak. Vždycky vrátili do poslední koruny.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    CERMI_FOX: jo, normální chování banky. Kurzovní rozdíly anebo zajištění proti nim je jejich skvělý business
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: bezne je rozdil jen nakup - prodej ve stejnym kurzu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Půjčoval jsem si v cizině (EU) auto, složil jsem zálohu 700EUR z kreditky. Banka - ČSOB - to zaúčtovala jako -17778,60Kč. Teď mi zálohu vrátili v plné výši, zase 700EUR, nicméně banka mi vrátila jen 16854,60Kč, tj skoro o tisicovku méně. Je tohle normální? Předpokládám, že jde o kurzový rozdíl, ale když vrací platbu, tak by snad měli vrátit podle původního kurzu a ne že si banka tisícovku nechá? Jde se proti tomu nějak bránit? Na reklamace jsem už napsal, ale nečekám, že se jen tak nechají.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PUEBLO: Podle popisu klient užívá bankovní aplikaci nebo GooglePay - to druhé asi půjde bez české karty - ale uvidíme. Mimochodem ne všechny české banky mají okamžité platby. A pro okamžité platby by fakt asi stačil QR kód nebo něco jako Qerko.
    Nikoli, že nemá smysl tam, kde jsou turisti, jen že v místech více turistů berou skoro všude karty už dnes.
    Jinak si myslím, že to moc neuspěje - ta poplatková politika to zabíjí. Pokud ovšem, protože to vlastně není platba kartou v terminálu, tak možná budou moci obchodníci přenést poplatek na klienta (což u terminálů nesmí).
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    NELDE: Ja tomu rozumím tak, že pro Cvak musí mít obě strany český účet který umožňuje okamžité platby.

Ad turisti - takže Cvak nemá smysl v Praze, krajských městech, na horách a všude kde dorazí turisti….takže takové řešení pro vysočinu ? 🤓
    NELDE
    NELDE --- ---
    PUEBLO: Nezaplatí, což tolik nevadí, protože kam chodí cizinci, mají normální terminály. Nemluvě o tom, že lidé, co cestují do zahraničí mívají kartu v mobilu. Kromě toho, pokud bude z EU, tak by mohl platit přes IBAN QR, ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Tak kolegyně z ciziny ráda užívá české Qerko, ale tam musí být český obchodník na internetu.
    Podle popisu Cvak může použít Google Pay, takže další aplikace v mobilu není potřeba ani pro případného turistu - sice to kromě Air bank plánují přidat do svých applikací další 3 banky, ale GP je pohodlnější. Nicméně poplatek 0,8% z každé transakce (podle AB nízký (-; protože nižší než karetní termínál) bude dále odstrašující pro obchodníky , kteří dodnes karty neberou. Kdy dojde bankám, že ten obchodník to platí ze své marže (nikoli z ceny), která může být i jen 5-10% - pak jsou náklady na platbu 10-20% jeho zisku, což fakt nezkousne. Myslím, že pro obchodníka by byl mnohem zajímavější měsíční paušál 100-200,- - jenže to asi zase nechtějí banky.
    Ano manipulace s penězmi něco stojí - hlavně čas, což u malého obchodníka není problém.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Turista predpokladam nezaplati, stejne jako ja nezaplatim qr kodem v Thajsku, presto se jim to tam rozsirilo vsude.

A zakaznikum to prinese vyhodu moznosti bezhotovostni platby tam, kde treba dosud nebyla. To jako obyvatele velkych mest uzivajicich dnes uz temer vsude prijimane platebni karty asi tolik nedocenime, ale pro lidi z male obce bez bankomatu, kde se prodejce branil terminalu, to muze byt zasadni. A popravde pokud to v praze skrz podminky presvedci k akceptaci bezhotovostnich plateb ty, kteri se dosud jim brani, tak me dalsi aplikace v mobilu taky nezabije. Nicmene treba to zapojene banky integruji do sve appky. Pokud jsou ovsem skutecnym duvodem neakceptovani bezhotovostnich plateb nejake danove “optimalizace” podnikatelu, tak s nimi to stejne nehne. Ale aspon se jim to bude hur okecavat.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    Vysvětlete mi prosím někdo jak u obchodníka s Cvakem zaplatí zahraniční turista s plastovou VISA/MC kartou tzn bez Google/Apple Pay? Česky účet samozřejmě také mít nebude
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: metodu elektronické peněženky zkoušel PaySec (ČSOB), Monetka (ČS), Mobito (nevím kdo) a neuchytilo se to. I tohle mi přijde jako drbání se pravou rukou za levým uchem. Pokud to AirBank "neutrhne" na svoji "lovebrand", tak to skončí jako platba přes QR kód v restauracích. Jo, někdo to používá, ale masovka to není.

Musím mít mobil, musím mít přístup k internetu, musím mít v tom mobilu jejich aplikaci....co to mně, jako zákazníkovi, přinese za výhodu?

....ale třeba spustí nějakou zaváděcí akci s bonusy,.... možná by se to dalo nějak využít....
    NELDE
    NELDE --- ---
    PREDSEDA: Může být mobil na baterie, ale existují i takové karetní termínály - typicky taxikáři. Internet je podstatnější, ale ten imho musí mít obě strany, jinak není možné transakci potvrdit.
    Jako kdyby to šlo způsobem nějakého blockchainu - tedy reálně mít v mobilu peněženku nabitou na x korun a převádět peníze na jiné peněženky v mobilu, pak by to asi šlo bez internetu. Ale muselo by to jít cestou dobíjení.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: na farmářských a autorských trzích vídám hodně SumUp. Terminál si koupíš (nejlevnější varianta stojí necelou tisícovku) a poplatek je pak 1,99 % z transakcí. Další poplatky nejsou.

Pokud máš větší obrat, vyplatí se ti terminál u bank, kde dá dostat i pod to 1 %
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já trochu nechápu tohle. Na jednom místě článek píše:

"Obchodník zadá částku, kterou chce zaplatit, částka čeká „někde“ v cloudu, a jakmile se smartphone platícího spojí s cloudem, v ten moment dojde k autorizaci"

a dále:

"Typický příklad je holič, stánkař, kemp, stánky na horách, kde nemůžete mít terminál z důvodu připojení k internetu a přívodu elektřiny."

- na čem obcodník zadá částku, když nemá proud nebo přístup k internetu?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PATRIKCHRZ: Z článku:

"Na telefonu se objeví výzva, klient potvrdí částku, ukáže obličej a je zaplaceno"

Takže částku před schválením platby potvrdíš. V podstatě mi to technicky příjde jako placení kartou z opačné strany - terminál má v ruce zákazník, kartu obchodník.
    BAAL
    BAAL --- ---
    PATRIKCHRZ: Příjde mi to nějaké zbytečně překombinované? Možná úplně halucinuju, ale nešlo by prostě udělat to, že obchodník má účet s API:

1/ Pokladna mu stejně jako internetové bankovnictví z mobilu vygeneruje QR kod s částkou a variabilním symbolem v podobě ID platby
    2/ QRko se zobrazí na nějakém malém LCD zákazníkovi včetně částky atd stejně jako u platebního terminálu na karty
    3/ Zákazník si otevře bankovnictví a načte QR a odešle platbu
    4/ Pokladna přes APi zjistí připsání platby s variablním symbolem transakce

Zpracování okamžité platby přeci nemůže trvat déle než zpracování platby přes platební kartu a problem solved ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam