NELDE: Bohužel to banky takto dělají, že platbu zaúčtují kurzem deviza-prodej a vratku kurzem deviza-nákup. Jelikož kurzová marže je asi 3 % (ale klidně u některých bank i přes 4,5 %), udělá rozdíl 6 % (nebo taky skoro 10 %), plus/mínus pohyb kurzu.
Taky se mi kdysi stalo něco podobného, ale prostě jsem u banky reklamoval (neuspěl jsem), tak jsem to dal k finančnímu arbitrovi a banka "změnila názor" :). U banky bych argumentoval tím, že dle smlouvy s půjčovnou (máš ji? jak je to tam uvedeno?) měla být částka blokována a ne stržena. Jde tedy o chybu obchodníka a žádáš o "chargeback". A uvidíš, jak se banka bude tvářit. Řízení před finančním arbitrem je zdarma, proč to nezkusit.
NELDE:
Kurzy platebních karet 2024. Se kterými kartami ušetříte? - Měšec.czhttps://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-leden-2024-se-kterym-kartami-usetrite/Já používám eurovou debetku Creditas. Mám část výplaty v EUR, takže vše v jiných měnách platím touto kartou. Eura jsou 1:1 a jiné měny (kromě CZK!) jsou převedeny MasterCard na EUR, což je velmi blízko středovému kurzu. Jako "plán B" (když bych na Creditas neměl dost peněz, nebo nebrali MC karty, jen VISA - často v Jižní Americe) mám mBank Svět.