• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: kdyz sem se zkousel dohrabat nejlepsiho ramenu, objevil jsem pri tom spoustu novych chuti ve vyvaru. vlastne ten masovej vyvar tam podle me slouzi jen jako zaklad na kterym stavis dalsi chute. hrozne mi chutnaji houby ve vyvaru, takze je od te doby davam i do kureciho. na radu Zuzky jsem udelal Tare, ktery ten ramen paradne dochucuje. jak uz jsem psal, suseny krevetky jsou uplna parada ! jo, a timhle jsem vlastne chtel rict, ze mam rad zeleninovou chut v masovym vyvaru :-D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Není mě potřeba!

    Jinak se celou noc táhne slepica a k ní extra krky, žaludky, nějaký skelety a něco jater + základní koření + rajčtový a libečkový a petrželový a česnekový stonky + tymián + nějaký malý kusy zelenin, ale fakt jen miniatury, co jsem našel v lednici, ne celá velká mrkev nebo tak + vermut. Je to dobrý.

    HENNYVILLE: S tímhle mám občas problém, že pak je ten vajvr moc zeleninovej už. Čím víc tíhnu jen k chuti masa, zelenina, když je jí moc, to pro mě zmate a osladí.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    TESSS: jo, vetsinou dualne s hovezim, ci kurecim. Prec jen jako zaklad polivek a vegejidel....
    klasickou korenovku zasmazim, zaleju vodou a aspon tak dve hodinky tahnu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KYARA: ja obcas taky.. citron..

    kdyz pri vareni, tak tam dam treba vyvarit rajce
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Ano, i když přiznávám, že spíš jako z nouze ctnost. Např. do rizota, které jsme měli k obědu na Štědrý den - normálně by tam patřil kuřecí, ale anžto byl půst, tak to nešlo.
    TESSS
    TESSS --- ---
    delate nekdo ciste jen zeleninovy vyvar?
    KYARA
    KYARA --- ---
    BRUKEV: Ja si dávám kyselé do vyvaru/polivky az na talir (citrón nebo sherry víno)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    davam od zacatku a pak jde vsechno pryc, pridavam novou zeleninu ktera uz v polivce zustane 15-20minut pred koncem.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOUNTBATTEN: já to tam dávám rovnou a pak vyhazuju
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    v jaky fazi tam davate tu korenovku?
    A nechavate ji pak ve vyvaru, nebo vyhazujete?

    (ja ji pridavam na zaverecny dve hodiny a z vyvaru pak vyhazuju, nepouzivam ji, protoze je rozblemcla a bez chuti. Kdyz chci vyvar konzumovat hned, jako polivku, tak pridam zeleninu na posledni pul hodiny, kdyz nejsem lina, tak tu, co budu jist, zasmazim.
    A v posledni dobe jsem i parkrat udelala vyvar jen z kosti a masa, bez zeleniny;-) )
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KEEE
    KEEE --- ---
    LUKOYE: Machalik? Kde je Machalik? :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: protože to pomůže vylouhovat víc věcí z kostí do vývaru - kyselost se při dostatečně dlouhém trápení vývaru odvaří - respektive zreaguje a změní se na minerální soli. A pokud to je něco s výraznou chutí, tak to funguje i jako ochucovadlo.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Jak pise Zuzka, na jeji radu jsem zacal pouzivat suseny krevety do vyvaru asia typu a bez toho uz to vlastne vubec nedelam, houby jsou pro me naprosto nezbytny, mam rad cibulovy chute takze hojne jarnich cibulek nebo porek.

    Do normal vyvaru davam vlastne taky houby, vermut nebo vino.

    Kosti/skelety vzdycky predpejkam.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já si občas do kuřecího vývaru přidávám zázvor, je to příjemné.

    Proč tam dávat kyselé (ocet, víno)?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUKOYE: udělat obyčejný základ (skelety/kosti, kořenová zelenina, česnek, cibule, něco kyselého - víno/ocet voda v poměru 2 díly vody na 1 díl hmoty).

    A pak to dokořenit podle aktuální potřeby.

    Miluju asijské vývary, takže asijské houby, koření z tohohle šuplíku a případně lžičku sušených krevet na litr původní tekutiny. A nebo řasy pak už do hotového vývaru a tak.

    Do evropské klasiky pak libeček a hodně petřele + muškátový ořech, nové koření, bobkový list a tymián.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    kureci vyvar delam zasadne ze zbytku po pecenym kureti (skelet a ostatni, vykostim po upeceni a davam varit vyvar), k tomu hazim alespon jednu cibuli a kus bilyho vina, kdyz jsou dalsi korenovky tak ty taky, bobkac, novy koreni, pepr..
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LUKOYE: já jsem věrnej klasice. Skelety, krky, křídla (to co zbyde z celýho kuřete prostě), mrkev, celer, petržel, cibule, pepř, nový koření, bobkovej list. Kosti s masem obvykle předpejkám. Občas do toho naházim i další věci (zelenina kterou vim že bych nevyužil mrazim a pak dávám do vývaru). Využívám ho nejen na polívku ale i do omáček a rizot, tak nepotřebuju nějakou výraznou složku nebo bylinku. A neopakovatelnej je vždycky, protože ho dělám baj voko:).
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    A vas osvedceny recept a mnozstvi na neopakovatelny kureci vyvar? Fenykl? Houby? Rozmaryn? Byliny obecne
    ?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jj, presne, takovej balkan-style :)
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    ZUZKAOU: čerstvej kopr zamíchat do masa a osolit.. +pažitka, cibule enbo klidně petržel podle chuti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam