• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU:
    KLEINZACH:
    super díky moc!
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    indicka:

    fakt zakladni veci: cumin (celej a drcenej), koriandr (drcenej a cerstvej), chilli (cerstvy, suseny a drceny), cesneko-zazvorova pasta (nekupuju, delam si sam), seminka cerne horcice, fenugreek (listy, seminko). pak bud nejakou hotovou garam masalu, nebo si ji udelat sam (tzn seminka kor, kardamom, hrebicek, skorice, ...).

    min zakladni veci: curry listy, amchur, certuv prd, seminka cerny cibule, kurkuma, kardamom (mam rad cernej)

    hodne z tech jidel ma rajcatovej zaklad, tze se hodi mit par plechovek v zasobe.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Potřeboval bych poradit - dochází mi koření a chci trochu rozšířit sortiment.
    Tři dotazy:

    1) Nějakej dobrej e-shop, kde se dá sehnat skoro všechno? Nebo je lepší to vybrat v kamenym obchodě?
    2) Nějaký základní koření na marockou, thajskou a indickou kuchyni? Já většinou najdu recept a podle toho nakoupim, ale chtěl bych bejt trochu připravenej, prostě mít doma zásobu jako má pani v kuchyni v maroku, thajsku a indii. Samozřejmě mám něco vymyšlenýho, ale pro inspiraci nějaký tipy, co třeba máte doma atd.
    3) Nějaký zahradnictví v Praze, kde maj dobrý bylinky (rodinnej zdroj vyschnul)?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BLANITCHKA: ... nebo dipu, pomazanek, zalivek, tvarohu k bramboram... + vsude, kde pro nekoho je cesnek jako takovej prilis vyraznej. take jsem letos objevila .))
    + kliceni cesneku doplnuju dalsi amerikou, klicenim munga, a pouzivam casto do stejnejch zanru: salatu, stir fry/sote, asijskych polivek...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je to vesměs jedno, jde nakonec jen o to, jak moc zeleninovej ho chceš. Z jedné zeleniny bude středně zeleninovej, ať už ji tam dáš na celou dobu a vycedíš nebo na poslední půlhodinu, a když dáš napřed, odcedíš, a pak zavaříš druhou, tak bude o to víc zeleninovej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ou key :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: kotlety fuzy vsetko do kopy, chapes ?

    dej to vse najednou, a az ho dovaris, zced a dej pak novou, cerstvou zeleninu.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: hodit je tam na poslední půl hodinu vaření - ať ti to tam neudělá kaši, ale vylouhuje se z toho co může. IDeálně rozmražené a opečené do hněda.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázka na vývar.
    Nemám doma čerstvou zeleninu, jen mraženou. Dělám hovězí vývar.

    1) dát kostičky mražené zeleniny do vývaru od začátku? Během vaření se nejspíš rozvaří na atomy.
    2) dát je tam až po vyvření? Rozvaří se asi jen na molekuly.
    3) uvařit je bokem a vývar ze zeleniny doleju k masovému vývaru.

    Nejde mi o barvu, at je klidně vývar kalný. jen přemýšlím, co to udělá s chutí. V podstatě bych se asi neměl bát varianty jedna, jen jsem z toho mudrování tady tak zblblej, že se nedokážu hned rozhodnout sám:))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Jak to nezačíná martinim nebo manhattanem, nebo je to aspoň neobsahuje, tak je cosi shnilého :) Ale ten orange fizz jsem si uložil a doma na něj podivám.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: jo to je moje oblibeny ale prave mi prislo ze ty koktejly cos objevil potom budou pro tebe... ja to asi nejak neumim rozlisit co je pro chlapy a co pro holky, ja piju jen pivo :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ale jo, mimo Thirsty sérii má teď pár videí s koktejlama, nicméně nic pro chlapy :) Samý mojita a chocolate orange fizz :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Kdysi jsem zvažoval vlastní blog o chlastu, ale neměl jsem na to morál. Videa má pěkný, ale nic o alkoholismu: http://www.youtube.com/user/tastemade/videos?flow=grid&live_view=500&sort=dd&view=0
    Všechno samý čaje a kafata a nápoje z bobulí a bylin.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: tobe by se mohl libit youtube kanal tastemade a jeho serie thirsty for pripadne ted nove nevim jak se jmenuje ale je to ciste o chlastovejch koktejlech

    neboj bezlepek tam nejedou :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jsem na chalupě a vařím ze spíže, takže pesto je dost šizené, ale i tak je vynikající a lepší než drahý z obchodu.

    Výhonky, květy, mandle, lískáče, oliváč, trochu vody rozmixovat. Jasně, s parmazánem nebo pecorinem by to bylo ještě o kus dál.

    Pesto těstoviny s gril. Cuketou a tymiánem, mozzarella co vydala lednice. Jsem nadšena.

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Předpokládám, že jsem objevila Ameriku, ale letošní nově objevená surovina č.1 jsou pro mě česnekový výhonky a květy! Na podzim toho vysázím 3x tolik :)

    Nežerou to slimáci, výhonky dávám snad do všech salátů, frittaty, omelet, karí a teďˇ jsem udělala super pesto!

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: zmraz je po jednom po dvou a pak je zpracuješ, až tě něco napadne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Případně uvařit ve vodní lázni a přidat do nějakého salátu coby bílkovinu.

    Taky se dají zamrazit. Z rozmražených bych nedělala makronky, ale na normální použití bez problémů.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Bilkovy chlebicek. ale to je nasladko...
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: To mi je jasný, ale hledala jsem způsob, jak se po pečení zbavit velkého množství bílků najednou, aby mi nestrašily v lednici. Květákové placičky byly přesně ta odpověď, kterou jsem hledala, takže dobrý. :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: na spoustě míst, kam bys dala celé vejce, se dá celé vejce nastavit bílkem, na to, aby se to chovalo jako celé vejce, stačí podíl žloutku menší, než původně vyprojektovala matička příroda.
    dejme tomu všelijaké omelety, obalování chleba ve vajíčku, obalování řízků, nebo třeba do sekané - nedáš tři vejce, dáš dvě a přileješ tak dva tři bílky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam