• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: pro bylinky v pátek na Jiřák - vzadu u kostela. Ale teď už jich spousta vykvetla, tak nečekej velké přehršle sazenic. Čerstvých tam mají docela dost různí zelináři. Hodně toho má také na náplavce Květuščino pesto, ale pán je svéráz...

    Pro exotické koření do speciálek viz nástěnka na [ Asijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy.. ]

    Potřebuješ hmoždíř - nejlépe ten velký, těžký třecí a nebo alespoň mlýnek na koření

    Základ

    sušené chilli papričky, případně korejské chilli vločky, co méně pálí, ale mají dobrou chuť
    černý pepř
    skořice
    kurkuma
    muškátový květ a oříšek
    zelený kardamom
    hřebíček
    badyán (i když ten je hlavně čína/vietnam a spol, ale hodí se)

    z čerstvých věcí pak
    cibule
    česnek
    zázvor
    koriandrová nať
    máta
    jarní cibulky

    pro maroko
    římský kmín (i pro indii)
    případně šafrán (i pro indii)
    koriandr semena (i pro indii)
    sumah
    nové koření
    bobkový list

    a olivový olej, případně naložit citrony
    http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0003.html

    pro indii
    černou hořčici
    pískavici

    a u pákistánců koupit čerstvé kari a případně i pískavicové listí a vrazit je do mrazáku.

    pro thajsko do mrazáku - sušené to není ono.
    galgán
    citronová tráva
    kafrové lístky
    (a čerstvá kurkuma je taky zajímavější než sušená)

    a rybí omáčka (nejlepší je s třema krabama - v tržnici cca 120 Kč/l

    k čerstvým věcem pro thajsko přibudou
    asijská bazalka
    limetky
    chilli papričky

    ale dají se předpřipravit pasty, ty zabírají méně místa, vydrží v lednici minimálně rok (a ještě budou dozrávat)
    A dá se to zkvasit?: Thajské kari pasty
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/thajske-kari-pasty.html
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    indicka:

    fakt zakladni veci: cumin (celej a drcenej), koriandr (drcenej a cerstvej), chilli (cerstvy, suseny a drceny), cesneko-zazvorova pasta (nekupuju, delam si sam), seminka cerne horcice, fenugreek (listy, seminko). pak bud nejakou hotovou garam masalu, nebo si ji udelat sam (tzn seminka kor, kardamom, hrebicek, skorice, ...).

    min zakladni veci: curry listy, amchur, certuv prd, seminka cerny cibule, kurkuma, kardamom (mam rad cernej)

    hodne z tech jidel ma rajcatovej zaklad, tze se hodi mit par plechovek v zasobe.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Potřeboval bych poradit - dochází mi koření a chci trochu rozšířit sortiment.
    Tři dotazy:

    1) Nějakej dobrej e-shop, kde se dá sehnat skoro všechno? Nebo je lepší to vybrat v kamenym obchodě?
    2) Nějaký základní koření na marockou, thajskou a indickou kuchyni? Já většinou najdu recept a podle toho nakoupim, ale chtěl bych bejt trochu připravenej, prostě mít doma zásobu jako má pani v kuchyni v maroku, thajsku a indii. Samozřejmě mám něco vymyšlenýho, ale pro inspiraci nějaký tipy, co třeba máte doma atd.
    3) Nějaký zahradnictví v Praze, kde maj dobrý bylinky (rodinnej zdroj vyschnul)?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BLANITCHKA: ... nebo dipu, pomazanek, zalivek, tvarohu k bramboram... + vsude, kde pro nekoho je cesnek jako takovej prilis vyraznej. take jsem letos objevila .))
    + kliceni cesneku doplnuju dalsi amerikou, klicenim munga, a pouzivam casto do stejnejch zanru: salatu, stir fry/sote, asijskych polivek...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je to vesměs jedno, jde nakonec jen o to, jak moc zeleninovej ho chceš. Z jedné zeleniny bude středně zeleninovej, ať už ji tam dáš na celou dobu a vycedíš nebo na poslední půlhodinu, a když dáš napřed, odcedíš, a pak zavaříš druhou, tak bude o to víc zeleninovej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ou key :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: kotlety fuzy vsetko do kopy, chapes ?

    dej to vse najednou, a az ho dovaris, zced a dej pak novou, cerstvou zeleninu.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: hodit je tam na poslední půl hodinu vaření - ať ti to tam neudělá kaši, ale vylouhuje se z toho co může. IDeálně rozmražené a opečené do hněda.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázka na vývar.
    Nemám doma čerstvou zeleninu, jen mraženou. Dělám hovězí vývar.

    1) dát kostičky mražené zeleniny do vývaru od začátku? Během vaření se nejspíš rozvaří na atomy.
    2) dát je tam až po vyvření? Rozvaří se asi jen na molekuly.
    3) uvařit je bokem a vývar ze zeleniny doleju k masovému vývaru.

    Nejde mi o barvu, at je klidně vývar kalný. jen přemýšlím, co to udělá s chutí. V podstatě bych se asi neměl bát varianty jedna, jen jsem z toho mudrování tady tak zblblej, že se nedokážu hned rozhodnout sám:))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Jak to nezačíná martinim nebo manhattanem, nebo je to aspoň neobsahuje, tak je cosi shnilého :) Ale ten orange fizz jsem si uložil a doma na něj podivám.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: jo to je moje oblibeny ale prave mi prislo ze ty koktejly cos objevil potom budou pro tebe... ja to asi nejak neumim rozlisit co je pro chlapy a co pro holky, ja piju jen pivo :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ale jo, mimo Thirsty sérii má teď pár videí s koktejlama, nicméně nic pro chlapy :) Samý mojita a chocolate orange fizz :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Kdysi jsem zvažoval vlastní blog o chlastu, ale neměl jsem na to morál. Videa má pěkný, ale nic o alkoholismu: http://www.youtube.com/user/tastemade/videos?flow=grid&live_view=500&sort=dd&view=0
    Všechno samý čaje a kafata a nápoje z bobulí a bylin.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: tobe by se mohl libit youtube kanal tastemade a jeho serie thirsty for pripadne ted nove nevim jak se jmenuje ale je to ciste o chlastovejch koktejlech

    neboj bezlepek tam nejedou :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jsem na chalupě a vařím ze spíže, takže pesto je dost šizené, ale i tak je vynikající a lepší než drahý z obchodu.

    Výhonky, květy, mandle, lískáče, oliváč, trochu vody rozmixovat. Jasně, s parmazánem nebo pecorinem by to bylo ještě o kus dál.

    Pesto těstoviny s gril. Cuketou a tymiánem, mozzarella co vydala lednice. Jsem nadšena.

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Předpokládám, že jsem objevila Ameriku, ale letošní nově objevená surovina č.1 jsou pro mě česnekový výhonky a květy! Na podzim toho vysázím 3x tolik :)

    Nežerou to slimáci, výhonky dávám snad do všech salátů, frittaty, omelet, karí a teďˇ jsem udělala super pesto!

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: zmraz je po jednom po dvou a pak je zpracuješ, až tě něco napadne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Případně uvařit ve vodní lázni a přidat do nějakého salátu coby bílkovinu.

    Taky se dají zamrazit. Z rozmražených bych nedělala makronky, ale na normální použití bez problémů.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Bilkovy chlebicek. ale to je nasladko...
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: To mi je jasný, ale hledala jsem způsob, jak se po pečení zbavit velkého množství bílků najednou, aby mi nestrašily v lednici. Květákové placičky byly přesně ta odpověď, kterou jsem hledala, takže dobrý. :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: na spoustě míst, kam bys dala celé vejce, se dá celé vejce nastavit bílkem, na to, aby se to chovalo jako celé vejce, stačí podíl žloutku menší, než původně vyprojektovala matička příroda.
    dejme tomu všelijaké omelety, obalování chleba ve vajíčku, obalování řízků, nebo třeba do sekané - nedáš tři vejce, dáš dvě a přileješ tak dva tři bílky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KORAL: kdyz se nekdo pta rozumne, snazim se odpovidat stejne, pokud ne, ja taky ne. vyhoda diskuznich for.
    KORAL
    KORAL --- ---
    ADD: Někdo radí, někdo prudí. nevýhoda diskuzních for.
    Ale tady radí dobře, těch pár zlobilů to tu neskazí ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    HENNYVILLE: Jémine, zeptala jsem se a dostala odpověď. Ano, odmítla jsem radu, ve které se bílky využívají a ne spotřebovávají, a napsala jsem, že samozřejmě jdou bílky jíst samotný (v polívce, smažený), ale že to není to, co hledám, protože to není jídlo pro rodinu. To je houby poradna, jestli člověk musí nadšeně přijmout první odpověď, i když se mu vůbec nehodí, a nesmí hledat dál.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    a ne souffle jen sladky, ale zase to je experiment a kluci to nejedi, pravdepodobne.
    MIST
    MIST --- ---
    ADD: z bilku se da udelat quiche, frittata, syrove souffle, kapani do polevky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    http://www.esquire.com/drinks/ramos-fizz-drink-recipe

    Ramos Fizz

    Ingredients
    2 ounces London dry gin
    1 ounce heavy cream
    1 egg whites
    1/2 ounce lemon juice
    1/2 ounce lime juice
    2 teaspoons superfine sugar
    2 to 3 drops orange flower water

    Instructions
    Combine in a chilled cocktail shaker with plenty of cracked ice, then shake viciously for at least one minute -- preferably two -- and strain into a chilled Collins glass. Top up with cold seltzer or club soda.
    Note: Don't bother substituting orange juice or orange liqueur or orange anything else for the orange flower water; it has a fragrance unrelated to that of the fruit. Also, do not use half-and-half in place of the cream. As for the gin, some old recipes call for Old Tom gin. In this case, reduce the amount of sugar.

    The Wondrich Take
    The Ramos Fizz, alias the New Orleans Fizz or the Gin Fizz, breaks all the rules. It's fussy, dated, takes a long time to make and uses too many ingredients, one quite hard to find. It's not an everyday drink, yet you can't mix it up in big batches for company (nor should you order one in a bar). You've got to make these babies yourself, one or two at a time. So why bother?
    If the Sidecar is jazz, the Ramos Fizz is ragtime. Sure, it's from New Orleans -- cradle of jazz and all that -- but it harks back to 1888, two years before Jelly Roll Morton was born and thirteen years before the great Louis Armstrong joined us. Like ragtime, Henry C. Ramos's creation is a matter of poise, of balance, of delicacy. This isn't a drink to throw together from whatever you've got lying around; every part of the formula is crucial. The egg white gives it body, the cream lends smoothness, and the citrus provides its cool. The sugar tames the citrus, the gin does what gin does, and the seltzer wakes the whole thing up. As for the orange flower water -- that's for mystery.
    To sip a Ramos Fizz on a hot day is to step into a sepia-toned world peopled with slim, brown-eyed beauties who smell of magnolias and freshly laundered linen, and tall, mustachioed gentlemen who never seem to work and will kill you if you ask them why.

    ADD
    ADD --- ---
    BRUKEV: Kdysi jsem podobnou družbu provozovala a bylo to ideální. Pohled na chlapa, který každý den vyhazuje tři domácí žloutky jako jedovatý byl děsný - tak jsem je začala odebírat. :-) Ale zrovna nemám po ruce podobně cáklého kamaráda. :-)

    THEODORT: Skvělý, díky.

    HENNYVILLE: Nějaké tipy jsem dostala tady, nějaké v poště, jsem spokojená. Vyhazovat snad nebude třeba.

    Díky!
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ADD: kdo nesni kvetakovou placicku a nechce ihned dalsi mi nesmi pres prah :)

    vsecky se delaj tak nejak podobne, recepty zkusit z netu, resp. kvetakovy:
    uvarenej kvetak rozmackat, lzici dve mouky dovnitr, trocha muskatovyho orechu, pepr, nekdo naseka cibulku, nekdo jarni, nekdo obe, nekdo pridava i uvarenou bramboru, prisolit na chut, lehce to vymichat s do tuha uslehanym snehem aby to bylo nadejchany, z toho usmazit placky..

    do brokolicovejch a spenatovejch je zas dobry pridat treba ricottu..

    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    MACHALIK: nebudou jí zbejvat bílky a taky nebudou tak tlustý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam