87HIGHFLYER: pro bylinky v pátek na Jiřák - vzadu u kostela. Ale teď už jich spousta vykvetla, tak nečekej velké přehršle sazenic. Čerstvých tam mají docela dost různí zelináři. Hodně toho má také na náplavce Květuščino pesto, ale pán je svéráz...
Pro exotické koření do speciálek viz nástěnka na
[ Asijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy.. ]
Potřebuješ hmoždíř - nejlépe ten velký, těžký třecí a nebo alespoň mlýnek na koření
Základ
sušené chilli papričky, případně korejské chilli vločky, co méně pálí, ale mají dobrou chuť
černý pepř
skořice
kurkuma
muškátový květ a oříšek
zelený kardamom
hřebíček
badyán (i když ten je hlavně čína/vietnam a spol, ale hodí se)
z čerstvých věcí pak
cibule
česnek
zázvor
koriandrová nať
máta
jarní cibulky
pro maroko
římský kmín (i pro indii)
případně šafrán (i pro indii)
koriandr semena (i pro indii)
sumah
nové koření
bobkový list
a olivový olej, případně naložit citrony
http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0003.html
pro indii
černou hořčici
pískavici
a u pákistánců koupit čerstvé kari a případně i pískavicové listí a vrazit je do mrazáku.
pro thajsko do mrazáku - sušené to není ono.
galgán
citronová tráva
kafrové lístky
(a čerstvá kurkuma je taky zajímavější než sušená)
a rybí omáčka (nejlepší je s třema krabama - v tržnici cca 120 Kč/l
k čerstvým věcem pro thajsko přibudou
asijská bazalka
limetky
chilli papričky
ale dají se předpřipravit pasty, ty zabírají méně místa, vydrží v lednici minimálně rok (a ještě budou dozrávat)
A dá se to zkvasit?: Thajské kari pasty
http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/thajske-kari-pasty.html