• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    HANK_WILLIAMS: cuketka k naklíčenýmu hrachu říká:

    Teď máte v rukou poklad. Co s ním dál?

    můžete osušený hrách opéct s trochou tuku (sádla či másla) v tenké vrstvě na plechu
    stejně tak ale i na pánvi na prudkém ohni
    dochucovat můžete nasladko (cukr, voňavé koření) i naslano (sůl, pepř)
    uzená mletá paprika a čili (!)
    voňavá slanina a trocha hořčice
    pučálka dobře zapadne i do studených salátů jako křupivo
    obzvlášť dobře pak k pečené zelenině

    Zkouším ji teď nakládat i v rychlém nálevu, ale je to zatím v čistě experimentálním stádiu.

    Pučálka | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=9242
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám tady pár hříbků, původně jsem chtěla dělat houbovou omáčku s knedlíkem, ale asi na ni už nemám chuť, poradíte něco jinýho?
    SARGO
    SARGO --- ---
    PETATA: Shodou okolností se mi tu povalovaly nějaké povadlé banány, jasná volba :-D A je to úžasně rychlé a jednoduché. A dobré, oběd už nebudu potřebovat, a to normálně vločky nemusím. Jen příště vezmu vážně tu poznámku o ´husté´ hmotě :-D Sice mi to tu asi nikdo jíst nebude, ale člověk nepeče aby jedl, ale aby měl chvíli legitimní důvod nedělat "dž dž" při fightu mezi krtečkem a Mariem, že jo. 8-)

    BALAENA: Neměli anýz, vyzkouším zítra :-)) A kokosky hned potom.

    Jinak tedy musím říct, že místo roztomilých fotek s batolátkem s vařečkou mám spíš sadu nových hlášek. Od "Já jsem nezlobil, tak nemusím vařit," po "To není správně, co říkáš. Táta v práci, já koukám na Déčko a máma uvaří jídlo sama!" :-))
    IKA
    IKA --- ---
    HANK_WILLIAMS: Môžeš z neho skúsiť urobiť pučálku.:)
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, jak dlouho podle vás vydrží namočený hrášek než se zkazí? V pátek jsem si řekl, že v sobotu bude hrachová kaše s uzeným a nakonec nebyl čas. Každý den jsem měnil vodu, jinak nic.
    Teď je polovina hrášku naklíčená a tak trošku hořce to voní, dá se to ještě použít na tepelnou úpravu, nebo poputuje do koše?
    ADITU
    ADITU --- ---
    BALAENA: ach tak, to mě nenapadlo. jak jsem se tunelově upla k těm koka sušenkám :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADITU: si myslím, že myslela spíš "necháme týden rozležet" - tříleťák bude chtít výsledek svého úsilí ochutnat hned, a ne za týden nebo za dva
    ADITU
    ADITU --- ---
    (plus Xmarge, které ten blog patří, imho taky peče s malým dítětem, tak je možné se jí zeptat napřímo, kdyby byly nějaké nejasnosti a dotazy :) )
    ADITU
    ADITU --- ---
    SARGO: http://www.pradobroty.cz/2014/03/koka-susenky.html jsou vyzkoušené. uležet půl hodiny v lednici to můžeš nechat během poledního spánku, ne? začnete před ním, necháte uležet a po vyspání budete péct...
    PETATA
    PETATA --- ---
    SARGO: dalsi tip, tam neni potreba zadny mixer http://www.albert.cz/recepty/bananove-ovesne-susenky
    PETATA
    PETATA --- ---
    SARGO: ty koka se opravdu nemusi nechavat ulezet a postup je rychly a jednoduchy, pokud mas robot (at rucni ci jiny), neni duvod se bat
    zrovna pred tydnem jsem je delala s malou (necele 2r)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: konkrétně u anýzek říkají "obalit v cukru" a "odležet dva týdny", ale my je s úspěchem neobalujeme a užíráme rovnou z plechu. je teda pravda, že ty zbytky, co vydrží ten jeden dva týdny do vánoc, jsou trochu jiný - ne nutně lepší nebo horší, ale s rozležením se prostě změní. nicméně jsou dostatečně dobrý i hned z plechu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SARGO: to těsto se přeci dá patlat rukama...to neni vhodný pro malý dítě?:)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BALAENA: Náměty dobré, ale nebylo by něco bez poznámek "necháme uležet"? :-))
    Ideálně i bez fáze "utřeme něco s něčím"... když tak nad tím přemýšlím, asi zkusím, co udělá bábovkové těsto v miniformičkách, to může dělat celé sám :-D
    (Než mě někdo odkážete na google - už jsme asi dvakrát nebo třikrát nějaký recept zkoušeli, ale výsledky nevalné, tak proto se raději doptávám na něco vyzkoušeného. :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    Lidé dobří, nemám sil nad něčím přemýšlet, nemáte prosím po ruce recept na jednoduché sušenky, co by se daly páchat v rámci demolování kuchyně s nemocným tříleťákem? :-)
    KURE
    KURE --- ---
    dik vsem za tipy.

    87HIGHFLYER: muzes nejak podrobneji rozepsat to risotto?
    RUFO
    RUFO --- ---
    KURE: My ho jime jen na pare s maslem. A nebo s cesnekovym jogurtovym dresingem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: bych ho oblanšírovala a jedla jen tak s máslem. Nebo steaky by z něj mohly být moc pěkné (nařezat silnější plátky po polednících, posolit, popepřit na troše dobrého tuku opéct z obou stran, aby vzniklo co nejvíc hnědý kousků a pak vrazit na 10-15 minut dodělat v troubě na 180. K tomu brambory/hranolky/pyré a nějakou omáčku - fakt jako na steak)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: dělal jsem z něj risotto...akorát je třeba dávat bacha, abys neztratil tu pěkně zelenou barvu
    EDERA
    EDERA --- ---
    KURE: Tak zrovna to zmiňované květákové kari by mohlo slušet i fraktálu.:-)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    KURE: recept alias romanesco:
    Vezmeme květák a propláchneme studenou vodou, to nemaj slimáci rádi. Pak květák spaříme, to taky nemaj rádi. Pak květák rozpůlíme na dvě přibližně stejné půlky. Necháme odkapat. Posléze obě půlky opět rozpůlíme. Vzniknpou nám pěkné čtvrtky. Slimáci čtvrtky neznaj, a neuznávaj, těší se na pátek. Každkou čtvrtku opět rozpůlíme, a pak půíme a půíme... a půlíme. Doporučujume podávat s mandlovým chlebem. ;)
    KURE
    KURE --- ---
    podarilo se mi koupit fraktalní květák, alias romanesco. poradte nejakej recept, nechci to delat jako obycejnej kvetak :)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    ZUZKAOU: tak ja jsem se tedka docetl, ze to szekely kaposta je neco podobnyho nasemu segedinu, ale szeged gulasz je gulas s rajcatama a paprikou, tak nevim...buh vi...je to fuk. Kazdopadne kdyz jsme byli v Szegedu, tak, ze si dame segedin teda, meli jsme strasnou chut na to zeli, tak jsme si objednali gulasz of Szeged a prinesli nam tu cervenou palivou polivku v kotliku prave.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAARKA: zdrojem receptu je http://akochutimasala.blogspot.cz/2010/04/aloo-gobi-masala.html

    na indické recepty super zdroj.
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    SPLIFFBOY: děkuji převelice, tobě i zuzce!
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    KLAARKA: filtruj zde: [ Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen ] , jsem pripojenej pres mobilni aplikaci, tak to ted lip nalinkovat nesvedu ;)
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    SPLIFFBOY: a kde bych prosím našla recept? nedaří se mi ho dohledat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: naložit do kyselého láku a posléze pomalu upéct.

    Zvážit maso. Vzít 5% jeho váhy soli a 5% jeho váhy cukru+ divoké koření (bobkový list, celý černý pepř a nové koření + jalovec, tymián, případně trošku sušeného zázvoru)smáchat a maso v tom obalit.

    Dát do nádoby, ve které to budeš péct a která jde něčím zakrýt. Nakrájet na velké kusy cibuli, česnek, celer,mrkev a petržel. Zasypat tím maso. Zalít vínem. Barva dle nálady - z červeného bude tmavší omáčka a chce to spíš něco kyselejšího. Zakrýt nádobu a nechat v chladu den, dva marinovat.

    Pak to celé vezmi a vraž do trouby na 120 na 3-5 hodin (podle velikosti). Až to bude měkké, tak zvyš teplotu na cca 180-200 a za častého podlévání a případně otáčení masa dopeč a nech odpařit přebytečnou tekutinu ve výpeku.

    Podle nálady můžeš buď použít jen výpek a pečenou zeleninu zvlášť a nebo je můžeš rozmixovat dohromady a přidat smetanu.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dostal jsem kančí kýtu.
    Co s tím?

    Požaduji maximální chuť s minimální námahou, žádné složité techtle mechtle :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam