• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    HANK_WILLIAMS: podle me neda :) ale hele, ja kdyz delal klicenej hrach, pulku plechu jsem sezral driv nez uplne napucel :)
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    IKA:
    DIVER:
    Díky, zítra vyzkouším...ad křupivo do salátů, myslíte, že by se to dalo někde delší dobu uchovávat? Mám toho po nabobtnání asi dvě kila, to by bylo moc salátu najednou :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SARGO: Koka 3r syn dělával, sníte hned část, část dáte uležet... fajn je, že může třeba jen tvarovat kuličky pomocí vidličky na placky. Dělat kuličky taky bude umět. Těsto uděláš ty, máslo ručkama nezpracuje - ale to je pár minut (mimo času na změknutí másla v pokojové teplotě). Bude sypat odvážené suroviny...

    A jsou fakt dobré hned, další dny se chuť (struktura mění), to ale nevadí... naopak.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HANK_WILLIAMS: cuketka k naklíčenýmu hrachu říká:

    Teď máte v rukou poklad. Co s ním dál?

    můžete osušený hrách opéct s trochou tuku (sádla či másla) v tenké vrstvě na plechu
    stejně tak ale i na pánvi na prudkém ohni
    dochucovat můžete nasladko (cukr, voňavé koření) i naslano (sůl, pepř)
    uzená mletá paprika a čili (!)
    voňavá slanina a trocha hořčice
    pučálka dobře zapadne i do studených salátů jako křupivo
    obzvlášť dobře pak k pečené zelenině

    Zkouším ji teď nakládat i v rychlém nálevu, ale je to zatím v čistě experimentálním stádiu.

    Pučálka | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=9242
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám tady pár hříbků, původně jsem chtěla dělat houbovou omáčku s knedlíkem, ale asi na ni už nemám chuť, poradíte něco jinýho?
    SARGO
    SARGO --- ---
    PETATA: Shodou okolností se mi tu povalovaly nějaké povadlé banány, jasná volba :-D A je to úžasně rychlé a jednoduché. A dobré, oběd už nebudu potřebovat, a to normálně vločky nemusím. Jen příště vezmu vážně tu poznámku o ´husté´ hmotě :-D Sice mi to tu asi nikdo jíst nebude, ale člověk nepeče aby jedl, ale aby měl chvíli legitimní důvod nedělat "dž dž" při fightu mezi krtečkem a Mariem, že jo. 8-)

    BALAENA: Neměli anýz, vyzkouším zítra :-)) A kokosky hned potom.

    Jinak tedy musím říct, že místo roztomilých fotek s batolátkem s vařečkou mám spíš sadu nových hlášek. Od "Já jsem nezlobil, tak nemusím vařit," po "To není správně, co říkáš. Táta v práci, já koukám na Déčko a máma uvaří jídlo sama!" :-))
    IKA
    IKA --- ---
    HANK_WILLIAMS: Môžeš z neho skúsiť urobiť pučálku.:)
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, jak dlouho podle vás vydrží namočený hrášek než se zkazí? V pátek jsem si řekl, že v sobotu bude hrachová kaše s uzeným a nakonec nebyl čas. Každý den jsem měnil vodu, jinak nic.
    Teď je polovina hrášku naklíčená a tak trošku hořce to voní, dá se to ještě použít na tepelnou úpravu, nebo poputuje do koše?
    ADITU
    ADITU --- ---
    BALAENA: ach tak, to mě nenapadlo. jak jsem se tunelově upla k těm koka sušenkám :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADITU: si myslím, že myslela spíš "necháme týden rozležet" - tříleťák bude chtít výsledek svého úsilí ochutnat hned, a ne za týden nebo za dva
    ADITU
    ADITU --- ---
    (plus Xmarge, které ten blog patří, imho taky peče s malým dítětem, tak je možné se jí zeptat napřímo, kdyby byly nějaké nejasnosti a dotazy :) )
    ADITU
    ADITU --- ---
    SARGO: http://www.pradobroty.cz/2014/03/koka-susenky.html jsou vyzkoušené. uležet půl hodiny v lednici to můžeš nechat během poledního spánku, ne? začnete před ním, necháte uležet a po vyspání budete péct...
    PETATA
    PETATA --- ---
    SARGO: dalsi tip, tam neni potreba zadny mixer http://www.albert.cz/recepty/bananove-ovesne-susenky
    PETATA
    PETATA --- ---
    SARGO: ty koka se opravdu nemusi nechavat ulezet a postup je rychly a jednoduchy, pokud mas robot (at rucni ci jiny), neni duvod se bat
    zrovna pred tydnem jsem je delala s malou (necele 2r)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: konkrétně u anýzek říkají "obalit v cukru" a "odležet dva týdny", ale my je s úspěchem neobalujeme a užíráme rovnou z plechu. je teda pravda, že ty zbytky, co vydrží ten jeden dva týdny do vánoc, jsou trochu jiný - ne nutně lepší nebo horší, ale s rozležením se prostě změní. nicméně jsou dostatečně dobrý i hned z plechu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SARGO: to těsto se přeci dá patlat rukama...to neni vhodný pro malý dítě?:)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BALAENA: Náměty dobré, ale nebylo by něco bez poznámek "necháme uležet"? :-))
    Ideálně i bez fáze "utřeme něco s něčím"... když tak nad tím přemýšlím, asi zkusím, co udělá bábovkové těsto v miniformičkách, to může dělat celé sám :-D
    (Než mě někdo odkážete na google - už jsme asi dvakrát nebo třikrát nějaký recept zkoušeli, ale výsledky nevalné, tak proto se raději doptávám na něco vyzkoušeného. :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    Lidé dobří, nemám sil nad něčím přemýšlet, nemáte prosím po ruce recept na jednoduché sušenky, co by se daly páchat v rámci demolování kuchyně s nemocným tříleťákem? :-)
    KURE
    KURE --- ---
    dik vsem za tipy.

    87HIGHFLYER: muzes nejak podrobneji rozepsat to risotto?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam