• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    87HIGHFLYER: mne ve stodulkach rikali v utery a v patek, ale uz je to par let.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, děkuji. Zůstanu u "sťů"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA: dušenina/dušeninka. K nalezení v Rettigové, Sandtnerka už to ovšem nepoužívá.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SQUZZA: Včera už jsem vytáhla daňka. Inspirovala jsem se bristkým stew (máme českej termín? Dušené maso mi zní moc obyčejně a nepřesně) - zatáhnout maso, cibule, mrkev, celer, plechovka rajčat, sklenička červenýho, pár větviček tymiánu a podusit. Špenát jsem tam přihodila na posledních pár minut. Moc dobré to bylo.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ANNNA: tak to bych udelala pstruha se spenatem... a k tomu treba grilovanou zeleninu nebo kuskus/kratkou pastu. Pripadne dat ten spenat uz primo do toho. To samy muzes udelat s rejzi. :]
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BRUKEV: v makru nakupuju čerstvý dlouho a nikdy jsem nepřinesl nic spatnyho..
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    V lednici mám docela velký pytlík špenátu. V mrazáku pstruhy, nebo daňka (kostky, jakože "na guláš"). Nějaké nápady? Ideální příloha by byla rýže, ale to není tesáno do kamene...

    Díky!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    fresh-maji v Praze zavoz v noci z Po na Ut a ze St na Ct. Vim, ze to tak bylo i v Brne. Takze si myslim, ze to tak bude i nekde jinde.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak konečně mám přístup do Makra.
    Jak je to s rybama? Kdy je nejlepší kupovat? Mají nějaké závozy (po, ct)? Jsou to chlazené čerstvé kusy, nebo rozmražky? Atd.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: do klasickýho základu na risotto hoď nadrobno nakrájenej košťál. Růžičky rozeber na malý kousky a opeč pomalinku na másle s nějakou bylinkou. Když máš risotto hotový a dáváš máslo s parmazánem, vmíchej tam i květák. Alternativou je uvařit ty růžičky ve vývaru, co liješ do risotta, ale tam pak celkem ztratí barvu (řešením je to jen lehce povařit a dát chladit, ale na to jsem obvykle moc línej).
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: a no jo furt... doznávám, že když jsem recept na webu našla, koukla jsem do naší tabulky na cukroví, že obsahuje to samé jako to, podle čeho pečeme, ale nezkontrolovala jsem čísla...

    stačí to takhle, nebo mám někde vyloupit popelník a vysypat si ho na hlavu?
    SARGO
    SARGO --- ---
    BEBERA: Muffiny právě děláme pořád, ty už máme vychytané, ale pořád ještě nemám žádné skutečně dobré sušenky. Jinak že nevydrží dělat, s tím se počítá, hlavně že chvíli :-)

    Anýzky dopadly nevalně, z čehož plyne poučení, že ani doptávat se na vyzkoušené recepty nepomůže :-D Až zase naberu elán, zkusím to s tím opraveným množstvím surovin... :-)

    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SARGO: koka sušenky od Xmarge jsou dobré, syna moc bavilo rozmačkávat vidličkou. Ale aspoň u mého dítěte je obecně problém, že vydrží první plech a další už ho nebaví. Doporučuju muffiny. Těsto je snadné, jen mu navážím suroviny, smíchá si to sám a do papírových košíčků to dávám buď já a on doplňuje dobroty (lžičku marmelády, maliny apod). nebo si to nandá úplně sám. Není z toho tolik nepořádku kolem, jako je třeba při vykrajování sušenek, je to rychlé a zvládne to skoro celé sám od začátku do konce.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: prosím pěkně, kdybyste někdo chtěl dělat ty anýzky podle prvního receptu, odhalila jsem v něm závažnou chybu - cukru má být 50 g, ne 150 g
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    ZUZKAOU: děkuju, nakonec jsem vařila podle Show me the curry na Youtube. Už jsem podle nich zkoušela několik indických receptů a vše dopadlo dobře.
    Aloo Gobi Masala Recipe - Spiced Cauliflower and Potatoes
    http://www.youtube.com/watch?v=VnK0CcEZ5VM

    DIVER
    DIVER --- ---
    HANK_WILLIAMS: podle me neda :) ale hele, ja kdyz delal klicenej hrach, pulku plechu jsem sezral driv nez uplne napucel :)
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    IKA:
    DIVER:
    Díky, zítra vyzkouším...ad křupivo do salátů, myslíte, že by se to dalo někde delší dobu uchovávat? Mám toho po nabobtnání asi dvě kila, to by bylo moc salátu najednou :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SARGO: Koka 3r syn dělával, sníte hned část, část dáte uležet... fajn je, že může třeba jen tvarovat kuličky pomocí vidličky na placky. Dělat kuličky taky bude umět. Těsto uděláš ty, máslo ručkama nezpracuje - ale to je pár minut (mimo času na změknutí másla v pokojové teplotě). Bude sypat odvážené suroviny...

    A jsou fakt dobré hned, další dny se chuť (struktura mění), to ale nevadí... naopak.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HANK_WILLIAMS: cuketka k naklíčenýmu hrachu říká:

    Teď máte v rukou poklad. Co s ním dál?

    můžete osušený hrách opéct s trochou tuku (sádla či másla) v tenké vrstvě na plechu
    stejně tak ale i na pánvi na prudkém ohni
    dochucovat můžete nasladko (cukr, voňavé koření) i naslano (sůl, pepř)
    uzená mletá paprika a čili (!)
    voňavá slanina a trocha hořčice
    pučálka dobře zapadne i do studených salátů jako křupivo
    obzvlášť dobře pak k pečené zelenině

    Zkouším ji teď nakládat i v rychlém nálevu, ale je to zatím v čistě experimentálním stádiu.

    Pučálka | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=9242
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám tady pár hříbků, původně jsem chtěla dělat houbovou omáčku s knedlíkem, ale asi na ni už nemám chuť, poradíte něco jinýho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam