• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť.
    tak to mam asi divny topinambury:-)
    Ma zkusenost a uz jsem to tu psala, je, ze bramborak naopak musi byt desne koreneny, mnohem vic, nez bramborovy. Jinak ti vyjde placka velmi mdle, lehce nasladle chuti. Ale fakt hrozne mdle, jakoby bez chuti!
    A to jsme tam koreni dali, jako do bramboraku a toúpinambur to koreni "pozral" a prebil svou chuti, ktera v teto uprave byla proste...bez chuti.

    Ale v nedeli sem topiny dala jako korenovku do kureciho vyvaru a jako soucast podkladu z korenovky pod kruti kus. Pyre z stavy a korenovky bylo dobre, ale tak topin v tech vyraznejsich chutich moc cititnebyl, imo to dosladil jen.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poslední topinamburový post (dokud tedy v budoucnu neobjevím nějakou topinamburovou bombu).

    Topinambury coby příloha.

    Defintivně jsem zařadila topinabury do kolonky oblíbená zelenina.

    Nejjednodušší je pyré - uvařit do měkka a rozmixovat s tukem, solí, pepřem a mlíkem, případně naředit brambory a nebo zeleninou typu květák, dýně, mrkev, hrášek a tak. S celerem se skvěle doplňují.

    Výborné jsou pečené - osolit, opepřit, omastit - upéct v troubě, a nebo přidat k pečení masa.

    Viděla jsem, že z nich dělají hranolky.

    A naprosto úžasný byl topinamburo-bramborový gratin.

    Brambory a topinambury nakrouhat na tenké plátky a vrstvit do zapékací misky. Prosypávat sýrem k zapékání, solit, pepřit, muškátovat. Do prostřed případně přidat vrstvu osmažené ciblky a vyškvařené slaniny. Zalít smetanou s rozšlehaným vejcem a případně troškou česneku cca 45 minut péct na 180, dokud povrch nezačne zlátnout, pak posypat vrstvou parmezánu a nechat dopéct.

    Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť. Plus se teda taky dělají chipsy.

    Až půjdu vyhrabat další várku, tak zkusím přidat něco topinamburového pyré to těsta na chleba, mohlo by to dělat zajímavou strukturu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PEPITO: To je nejspíš pravda, ovšem mexická a vůbec jihoamerická kuchyně je tak prolezlá cominem, že říkat, že tam nepatří, mi stejně přijde hodně odvážný (ostatně viz kdysi náš diskurs o lomu a solomillu).
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MACHALIK: mno kmín kořenný u nás rostl skoro odjakživa, tak se asi používá hoodně dlouho i do zelí. Ale studii na toto téma jsem nečetl :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nahlíženo stovky let zpátky by mě zajímalo, kdy přesně se začalo používat caraway seed do zelí, protože mám pocit, že tam nejspíš taky moc nepatří.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem purista a comino hledám spíš v kari nebo gram masale...ale samozřejmě
    proti gustu žádný dišputát ! ... :-) když ti to chutná
    Comino do původní mexické kuchyně nepatří. Používá se na jihu USA a na severu Mexika (typický pro tex-mex). Dostal se v 18. století do San Antonia s kolonizátory z Kanárských ostrovů, kteří tam zavezli i prvky marocké kuchyně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PEPITO: byl ve většině receptů, co jsem potkala. A je tam dobrej.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Palec nahoru, ale římský kmín v "POZOLE ROJO" NE.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Posole rojo (bez topinamburů a téměř bez fermentovaného čehokoliv)

    mexická variace na silné polévky se spoustou bílkovin

    originální suroviny na 4 porce:

    3-6 sušených achno či poblano papriček
    300 g sušených kukuřičných zrn hominy (velká,nixtamalizovaná zrna kukuřice- dá se koupit v mexických speciálkách, kde taky budou mít ty chilli papričky))
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice a nebo libovějšího bůčku, oboje klidně s kostí
    plechovka rajčat a nebo 300 g čerstvých rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    dostupné suroviny na 4 porce:

    3 lžíce směsi uzené papriky, sušeného chilli a sladké papriky - poměry dle vlastní chuti, s uzenou to nepřehánět.
    300 g sušené cizrny
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice či libovějšího bůčku s kostí
    plechovka rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    možné posypky:

    Jarní cibulka
    čerstvý koriandr
    najemno nasekaný římský salát a nebo bílé zelí
    avokádo
    limetka
    ředkvičky
    víc chilli
    cotija/feta/balkánský sýr
    zakysaná smetana
    kukuřičné tortily


    Večer předem namočit kukuřici/cizrnu do dostatečného množství vody.

    Před vařením pak kdo má sušené chilli, tak ho nejdříve strčí do trouby na 5 minut na 180 stupňů a posléze je bude vařit 3-5 minut ve vývaru a pak je nechá alespoň 15 minut v tom vývaru stát a posléze ji rozmixuje společně s plechovkou rajčat na hladkou, řídkou kaši.

    Maso nakrájet na větší kostky. Česnek oloupat a nakrájet na kostky

    Vysmažit slaninu, dát ji stranou, opéct ze všech stran posolené maso. Přidat nakrájený česnek a římský kmín, chvíli ho restovat a posléze buď přidat chilli- rajčatovou kaši a nebo směs sušených paprik a ty nechat chviličku rozvonět a posléze zalít vývarem a sekanými rajčaty. Přidat kukuřici/cizrnu a vařit do měkka - tak 40 minut v tlakovém hrnci. Na závěr přidat rozemnuté oregáno a vařit jen chviličku. Podle chuti dosolit a případně prolisovat ještě něco syrového česneku.

    Posole se servíruje tak, že se do hlubokého talíře/misky dá polívka s masem a kukuřicí/cizrnou a na to se nasype spousta čerstvé zeleniny a bylinek - určitě cibule, koriandr, ředkvičky a ten salát a nebo zelí, ale avokádo je v tom naprosto super a pochopitelně se může přidat zakysaná smetana (zejména pokud děláte pálivější variantu) a případně sýr.

    K tomu pak čerstvě rozpečené kukuřičné tortily, a nebo alespoň tortilové chipsy.

    Zde pak ilustrační obrázek.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZANNA: u me to je profesionalni deformace. omlouvam se :)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    DIVER: Ano ta věta nedává smysl, když ješ po slovech. Je to jako v tom vtipu. Co přinese muž, když ho požádáš: Kup rohlíky a když budou vajíčka, vem jich deset :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    p.s.

    WILDENBURY_SQ: "Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat"

    rade, ja ji zpracovat jsem se venoval ve svem predchozim prispevku: DIVER: , zatimco tvuj prispevek na tema "jak ji zpracovat" nikde dohledat nemuzu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    WILDENBURY_SQ: "Jsem latentní grammar nazi"

    ano. zjevne. proto to dal resit nebudu.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DIVER: Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat (v auditku o vaření).

    Jinak pokud chceš být jazykovým puristou, zdokonal svou znalost stylistiky a gramatiky. Po větě zakončené tečkou se píše velké písmeno v prvním slově následné věty. Podmět se nevytratil, ten je součástí téměř každé věty, pokud tedy nemyslíš třeba "podmět k vyšetřování". "Smysl cibulačky a zabijačky" je WTF žvást bez smyslu, "ptát se po smyslu" ani nekomentuji.

    Jsem latentní grammar nazi, ale na tohle by reagoval i grammar Gándhí. Prd tam s mínusem, když už sis o to řekl...
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele, zily mi to netrha, ale tech par minuskaru tady: DIVER: by si melo uvedomit, ze tahle veta fakt nedava smysl:

    "Máte někdo tip na fakt dobrou cibulačku? Zbyly nám z dnešní zabíjačky asi 3 kila..."

    zcela opravnene jsem se ptal po smyslu cibulacky a zabijacky, kdyz se ve vete vytratil podmet. to jen tak na okraj k vasim znalostem cestiny a chapani kontextu :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    YOCCI: Hlavně fakt dělej tu cibuli hodně dlouho a pomalu, mně to v nepřilnavém hrnci jde dělat třeba hodinu... A pak je to karamelová slast. :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    YOCCI: me chutnaji obe varianty, ale z vlastni zkusenosti vim, ze spousta lidi se na tmavou cibulacku diva s podezrenim az despektem. jednou mi ji po silvestru zbyly snad ctyri litry. nesmyslne. me vlastne ta "cervena" chutna asi vic...
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    ta klasika mi voní nejvíc, ale bylinky máme rádi. eidam určitě nedám :)

    děkuji všem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: Pokud chceš konkrétní recepis, tak třeba ta Julia Child vychází betálně:

    Ale je to dost variabilní polívka, ostatně jako většina polívek. Základem jsou kromě dokonale udělané cibule byliny (já dávám čtyřkombinaci šalvěj + rozmarýn + tymián + bobek), česnek, příčetný víno a vývar, na závěr pak slušně udělaný krutony s dobrým sýrem. Grujer, comté, briti budou cpát čedar... nedávej eidam.

    Vyber si jeden recept a udělej to podle něj, druhej pokus zkus vyměnit jednu komponentu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YOCCI:

    Julia Child The French Chef- Your Own French Onion Soup
    https://www.youtube.com/watch?v=dw0Ij1Fxgq4


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam