• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    YNOR
    YNOR --- ---
    DEVIL: právě že máme klasickou separ udírnu, tak veškeré tipy sem....
    u toho lososa mě zajímá hlavně teda jak nakořenit a cca čas uzení...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    YNOR: studeny nebo teply uzeni?
    losos je tucna ryba, vhodna k uzeni. ja sem zkousel jen teply uzeni. do alobalu sem dal namoceny jack daniels oak chips, dal sem to do hotelovy panve, na to sem dal mrizku, na ni misu s ledem a vedle toho lososa jeden naporcovanej filet s kuzi. rybu sem predtim asi na 20 min dal do roztoku soli a cukru a citronovy kury, vyndal a otrel ubrouskem.
    udil sem cca 30 minut a jednou sem menil misu s ledem.
    losos vonel jak jack daniels a byl tak akorat pro me - dost 'rare'.
    nejdriv kdyz to udis v panvi jako ja, rozcoudi ty namoceny chipsy az se zacne linout konstantni kour a pak dej led, rybu a alobal na to. ohen pod tema chipsama mej na malo, jen aby to coudilo, ale nepeklo to tu rybu moc. jinak z ni vykape vsechen tuk nez poradne vezme chut koure a muzes to za staleho michani nasypat do hajzlu.
    az budu mit svuj pozemek, bude na nem klasicka udirna se separovanym ohnistem na studeny uzeni!
    YNOR
    YNOR --- ---
    někdo zkušenosti s uzením ryb? konkrétně losos....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Respektive pokud vnitřnosti nesníte hned, ale budete je chtít do nádivky/polívky, tak ty bych mrazila - minimálně játra se rozpadaj docela rychle. A jeslti máte celkou kačenu, tak nezapomeňte vyndat jazyk z hlavy, než z ní uděláte vývar a nohy taky patří do vývaru - jsou krásně kolagenovatý. Dodatečné skelety na vývar se dají koupit v albertech v mrazáku cca za 25 Kč kg.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA: případně ji posol, popepři a pokmínuj (i zevnitř) a pak zabal.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HENNYVILLE: děkuji, obalím :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ANNNA: Zadnej mrazak! Krasne vydrzi zabalena ve freshce v lednici.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Máme tu čerstvě zaříznutou kačenu. Oškubat a vykuchat jsme to snad zvládli (já naštěstí většinou jen koukala). Moc ale nevíme, co s ní teď - je v plánu na Boží hod - vydrží v lednici? Trápit jí tři dny v mrazáku?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: extrakt je ještě jednodušší a ve vaječňáku pak nebudou černé tečky.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    ZUZKAOU: diky moc :) na odlezeni cukru s vanilkou uz bohuzel nemam cas, ale dostala jsem vanilku v tekuty podobe ze Sri Lanky, tak to nejak zkombinuju...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SQUZZA: plus je teda zvrácenost zalejt pravou vanillku tuzemákem, v kterym je vanilin jestli se nepletu...něco jako lejt maggi do poctivýho vývaru
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: protože to je nejlevnější bramborový sajrajt a chemická příchuť? A konkrétně ve vaječňáku to pak dost přebije chuť těch vajec a vanilky
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: proc ne tuzemak?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    prosim prosim, blizi se ke mne jatro, hovezi, z highlanda... pecu bucek, napadlo me udelat nejakou terynu, ale nikde jsem zatim nic moc nedohledala, hromadu jatrove zavarky se mi z toho delat nechce... nejake zkusenosti pripadne tip....? diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: je to zbytečné, salmonelu zavraždí alkohol. Především tam nedávej žádný puding a použij buď vodku a nebo třeba nějakou brandy, i bílej rum nemusí být zlej. Žádnej tuzemák! A teda pravou vanilku, ne vanilin.

    Varianta podle Sandtnrové
    na sedmičkovou láhev:

    4 žloutky
    250 g moučkového cukru do kterého týden předem vydlabeš cca 5 cm vanilkového lusku a kůru do něj zastrčíš
    200 smetany na šlehání
    250 ml alkoholu

    Šlehat žloutky s cukrem čtvrt hodiny - opravdu dlouho - do bílé, nadýchané hmoty. Tu pak rozpustit ve smetaně (už nešlehat) a na závěr přidat alkohol. Když má čas se rozležet alepsoň týden, tak je lepší.

    Pokud chceš americkou verzi, tak v té smetaně svař vanilku, skořici a muškátový oříšek a nech to vychladnout. Cukru se dá ubrat tak na 100-150 g, ale vaječňák pak bude řidší. Teoreticky se dá smetana nahradit mlékem.

    Ale pokud je cílem dieta, tak je lepší žádný vaječňák, než šizený.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BARBORKA: Pokud nejsi paranoidní ohledně salmonely, je to zbytečné.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    nevím jestli ten dotaz patří sem, ale chystam se na vaječný likér. Našla jsem několik verzí receptů - ale nejvetší otazník je pro mě, zda žloutky s cukrem šlehat nad vodní lázní nebo je to zbytečné... resp. jestli někdo nemáte ověřený recept.. díky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BONEMINA: ja mam rada jen s cesnekem a chilli
    postup dost podobny jak mutha, jen kratsi (kdyz nepocitam fazi cisteny :D to mi kilo krevet zabere tak hodinu :D)

    ocisitim krevety, vytahnu strivko (tze je nariznu a udelaji takovyho motylka), na oleji rychle oprazim cesnek, trochu susenyho chilli a pak tam hodim krevety, jen na chvili, nez zruzovi... podavam osoleny a s citronem
    mnam
    hned bych si je dala
    LEA1
    LEA1 --- ---
    MUTHA: pokud krevety napřed oloupám, tak do omáčky s vínem a česnekem ještě vymáčknu hlavy krevet, dodá to dobrou chuť.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    http://www.popsugar.com/food/Recipe-Shrimp-Feta-Cheese-Quiche-6626962 tohle sice není úplně nejjednodušší, ale zas to nevypadá jak od Gigera a všechny suroviny mi chutnají. Vidíš v tom nějakou skrytou zradu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam