Nejdokonalejší vyprošťovací polévka.
Česnečka co se spustila s ramenem.
zdroj
http://ladyandpups.com/2014/12/16/the-vampire-slayer-ramen-express/
začněte to dělat dva dny před plánovanou pařbou, pak se jen poránu ohřeje vývar a celé se to zalije dohromady. Pro další použití zbyde česnekový prach a togaraši olej.
suroviny pro 4 lidi:
maso:
3 hlavy česneku
500 g bůčku s kostí
4 velké a nebo 8 malých sušených šitake
100 ml rýžového vína (polosladkého bílého)
20 ml mirinu (jablečného/bílého vinného octa + lžíce cukru)
60 ml dobré sojové omčáky
150 ml vody
4 vejce
Zalít šitake horkou vodou a nechat tak hodinu bobtnat.
Olupat česnek, nechat stroužky v celku. Smíchat tekutiny, včetně vody ze šitake. Do pekáče dát česnek, maso kůží navrch a šitake. Zalít tekutinou a upéct na co nejnižší teplotu co nejpomaleji do měkka. NA závěr na co nejvyšší teplotu cca 15 minut nechat vytvořit křupavou kůži. Vyndat maso a šitake, nechat vychladnout a dát do ledničky. Výpek s česneky rozmixovat na hladkou kaši - táre - a takéž odložit do ledničky. Ideálně hned vedle masa a hub, aby se to pak nehledalo.
Uvařte 4 vejce na měkko, napište na ně fixou - naměkko a dejte je k masu, houbám a táre.
koření:
2 hlavy česneku
100 ml řepkového oleje
lžička soli
pepř
1 lžička chilli (příapdně směsi čevené papriky a chilli
2 lžíčky dulse vloček
2 lžičky sušené pomerančové kůru (kdo má juzu, tak tam dá juzu a ideálně mi pytlík sušené juzu kůry pošle k vánocům)
1 lžička černého sezamu
1 lžička sušeného zázvoru
půl lžičky koriandru
1 lžíčka sečuánského pepře (kdo má pravé sanšo, tak sanšo)
1 lžíčka bílého sezamu a nebo konopných semínek
50 ml sezamového oleje.
Vyrobte si
togaraši šichimi smíchejte chilli, řasy, sezam, zázvor, koriandr a sečuánský pepř a na hrubo podrďte.
Oloupejte česnek a nasekejte ho na jemno. Rozehřejte řepkový olej, dejte do něj česnek a na co nejnižším plameni nechte zezlátnout. Zceďte přes kovové síto (plastové se rozteče) a česnek nechte uschnout mezi papírovými utěrkami. Do česnekového oleje přidejte sezamový olej a ještě jednou to rozpalte na pánvi. Do vroucího oleje nasypte togaraši a vypněte oheď. Nechte tak minutu bublat a pak slijte z horké pánve, aby se chilli nepřepálilo. Až to vychladne, tak to nalijte do nějaké lahvičky na olej.
Vychladlý česnek smíchejte s lžičkou soli a hojně opepřete a podrďte na hrubý písek. Přesypte do nějaké sklenice na koření a postavte vedle togarashi oleje.
Vývar
všechno táre
1 l kuřecího vývaru
1 lžíce sušeného tuňáka - bonito vločky a nebo dva pytlíčky dashi granulek (lze vynechat, ale přijde to o část chuti)
cca 10 cm čtverčních řasy kombu
400 ml sojového a nebo obyčejného mléka.
Přiveďte vývar s mlékem a táre k varu (pozor bude to bublat). Vypněte oheň, přisypte do vývaru řasu a tuňáka a nechte hodinu chladnout. Přeceďte, nalijte do dvou zavařovaček a dejte do lednice k masu a všemu tomu ostatnímu.
Před odchodem za alkoholem nakrájejte studené maso na tenké plátky a 4 jarní cibulky na jemno. Oboje dejte do lednice. Oloupejte vejce a přepulte je - vraťte je zpět do lednice. Uvařte 300 g oblíbených nudlí do polévky (klasické vaječné na ramen, soba, udon, rejžové - to je vcelku jedno). Vařte je skutečně do poloměka - dojdou pak horkým vývarem. Slijte je a ještě do horkých nalijte poctivou dávku protřebpaného togarashi oleje. Nechte stát na plotně, vono se jim nic nestane.
Ráno se vypotácejte z postele, vyklopte ztuhlý vývar do hrnce a dejte ho vařit. Do velké misky si dejte pořádnou dávku nudlí, na ni naskládejte vejce, maso, houby, velkou lžíci česnekového prachu a kdo najde pytlík s dulse vločkama, tak řasy. Pokud to děláte bez kocoviny, tak nasucho opečte čtverečky nori řasy.
Zalijte vše vroucím vývarem a nechte odstát, dokud se vám neudělá kafe - aby se suroviny prohřály a nudle došly do měkka. Podle potřeby dokořente togarashi olejem.