úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
BONEMINA
---
---
20:50:31 25.12.2014
ATUARFIK
: Případně s ogurkou. Ale játru jsi trefila přesně.
ATUARFIK
---
---
20:43:28 25.12.2014
1 odpověď
+5
BONEMINA
: Smaženou játru s okurkem?
EDERA
---
---
20:43:17 25.12.2014
+1
WILDENBURY_SQ
: Žádnej jazyk není dokonale logickej. A to je právě to pěkný.:-)
JAJITA
---
---
20:41:34 25.12.2014
BONEMINA
: OV, OP, taky mi to rve ucho i oko :D
BONEMINA
---
---
20:35:46 25.12.2014
2 odpovědi
Když lingvistické okénko, potkala jsem se na Severu Moravy opakovaně s výrazem ta játra podle vzoru ta žena. Tak nevím, jestli kravina nebo nářečí.
ATUARFIK
---
---
20:14:45 25.12.2014
Popřípadě
http://www.meteleskublesku.cz/media/51/snd/17.mp3
ATUARFIK
---
---
20:11:23 25.12.2014
+9
"Já mu žek, Vencl, ty musiš nechat tebe prohlídnout! Ledvinky, játro, žalud, šecko! Ty musíš do renkena, aby dochtor viděl do kuše! Ty musiš píchnout krev a kápnout, a můšou ti počítat lehkocity! A výděr z krka, esli máš na mandlech ňákej vír!"
PISKVOR
---
---
20:03:58 25.12.2014
+8
WILDENBURY_SQ
: Jo. Jako kdyz se ti rozbije jedna nuzka, tak taky musis opravit cely nuzky - pomnozne cislo, II.stupen ZS. Chces-li logicky jazyk, zvol lojban; prirozene jazyky jsou plne "picovin nedavajicich smysl" proste z toho duvodu, ze jsou *prirozene*, tedy nezkonstruovane, lec vyvinuvsi se.
HABRENKA
---
---
19:23:48 25.12.2014
+3
FAT
: ne, mne to nesere, tohle bylo jedno obrovsky jatro ;), neboli pulka jater... ale kazdej mame jinej fetis, my se tu muzem uzrat te pastiky ;)
WILDENBURY_SQ
---
---
19:18:58 25.12.2014
2 odpovědi
-13
FAT
: Takže když máš špatný jedno játro (což neexistuje), musí ti transplatovat obě dvě? Jakože si dokážu představit, že to je pomnožný a v odbornym textu bych to dodržel, ale je to jedna z takovejch těch češtinářskejch píčovin, co mi nedává smysl...
FAT
---
---
18:51:18 25.12.2014
2 odpovědi
+7
HABRENKA
: Omlouvám se, ale to jsou TA JÁTRA. Jedno játro neexistuje.
Promiň, ale tak hrozně mě to tahá za oči, že jsem musel...
Konec OT
HABRENKA
---
---
9:56:56 25.12.2014
2 odpovědi
+1
HABRENKA
: tak kdyz se nikdo neozval, google taky moc neporadil, provedla jsem pokus... cast jatra orestovana, tymian, rozmaryn, kanadska a bylo to luxusni. dalsi cast padla a pastiku, krom soli pepre a cerveneho rybizu zadne dochucovani a je naprosto vynikajici (jatro hovezi a bucek veprovy peceny na trose cibule...)
ADITU
---
---
12:25:21 24.12.2014
ZUZKAOU
: diky :)
ZUZKAOU
---
---
12:15:17 24.12.2014
1 odpověď
+3
ADITU
: naše verze zelňačky - vysmaž kostičky papriké klobásy, do výpeku cibuli - nechat zesklovatět. Přidat na kostičky nakrájené brambory (1 brambora na půl litru polévky). Na závěr tam hodit lžičku papriky a nechat ji rozvonět v tuku Kysané zelí zcedit (lák zachovat), příapadně pokrájet na vhodnou velikost. Zelí dát do hrnce, zalít vývarem/vodou, přidat bobkový list/pepř/nové koření, uvařit do měkka. Přidat zakysanku a podle chuti dosladit a dokyselit zbylým lákem. Vrátit osmaženuo klobásu a přidat příapdnou petrželku cibulovou nať.
A švédská artsoppa (určitě nevynechávat zázvor a rozhodně ne trošku hrubozrnné hořčice na závěr)
Swedish Yellow Pea Soup - A Swedish Recipe for Dried Pea Soup
http://scandinavianfood.about.com/od/souprecipes/r/peasouprecipe.htm
ADITU
---
---
12:08:46 24.12.2014
1 odpověď
MUTHA
: ok, doplnim text misto tech tri tecek: jak na to?
ADITU
---
---
11:28:02 24.12.2014
+1
V navaznosti na uzeny jazyk - co s vyvarem z nej? Slysela jsem napad na zaklad pro zelnacku...?
ADITU
---
---
10:22:53 24.12.2014
Uvareno, sloupnuto a snedeno. Kren si pisu na priste :)
EDERA
---
---
8:46:31 24.12.2014
ADITU
: Máma ho dělává s křenovou omáčkou. Taky famózní záležitost.
FAT
---
---
23:11:14 22.12.2014
ADITU
: Tak, tak... Po uvaření nechat trochu zchladnou a oloupat...
RUTHLESS
---
---
21:13:19 22.12.2014
Kaše, kren a hořčice. To je nej :-)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam