• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: Po dlouhe dobe recepticek na kterej mam chut to dat. Tydle mesicni procesy ktery se behem patnacti minut sni miluju. Skvele. A to doopravdy :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: njn - psaní grantů na home office. (ale ještě nejsme moc ve skluzu a tam kde jo, tak to není mojí vinou!)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jestli si to fakt cely takhle udelala, tak kloubouk dolu. na tohle ja nemam nervy!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale původně jsem přišla s prokrastinačním cassouletem

    Ideální masopustní jídlo. Fakt stojí za ten čas. Ale minimálně další rok se s tím crcat nebudu.

    nakonec jsem to nejvíce dělala podle tohohle videa, s tím že jsem vepřové kůže nahradila obranými vepřovými nožičkami.
    https://www.youtube.com/watch?v=q76-k4wcDcE


    Zajímavý, leč fake cassoulet (kuřecí stehna + prášková želatina) zde http://www.seriouseats.com/2014/10/how-to-make-cassoulet-chicken-food-lab-french-casserole.html

    na 6-8 porcí:

    2 kachny
    250 g jiného sádla - ideálně husího, ale dobře vyškvařené vepřové bez výrazné chuti je ol
    400g bílých fazolí
    300 g bůčku
    300 g neuzené vepřové klobásy s česnekem. Ideálně syrová klobása.
    2 vepřové nožičky
    3 cibule
    3 větší mrkve
    3 větší žebra řapíkatého celeru
    2 palice česneku
    listová petržel
    bobkové listy
    pár hřebíčků
    tymián
    sůl
    pepř
    červené víno
    cca 150 g konzervovaných rajčat
    voda

    dlouho předem - konfit a příslušenství.

    kachnám ořezat tuk. Rozporcovat na prsa, nohy, křídla a skelety. Ořezaný tuk vyškvařit v rozpuštěném sádle. Smíchat cca 100 g soli s dostatkem namletého pepře, důkladně posolit husí nohy, naskládat do nějaké krabičky, zatížit, dát do ledničky a nechat 24 hodin marinovat. Prsa použít na nějaký úplně jiný recept.

    Skelety v troubě nechat zhnědnout spolu s jednou mrkví, cibulí, rozpůlenou hlavou česneku a celerovým žebrem. Vyškvařený tuk ze skeletů přilít k sádlu přes cedník. Připečené kousky deglazovat červeným vínem. Skelety, zeleninu, křídla a deglazované připečené kousky dát do papiňáku, zalít tak dvěma litry vody, přidat pár kuliček pepře, nového koření a bobkového listu a rozvařit na vývar. Zcedit, nechat ztuhnout, sebrat tuk a přidat k sádlu. Pokud cassoulet budete vařit ve výhledu týdnů, než dnů, od této přípravy, tak vývar zredukovat a zamrazit, jinak přežije v lednici.

    Den poté - rozpustit sádlo, opláchnout nohy od přebytečné soli, osušit a dát do sádla tak, aby byly ponořené. 2-3 hodiny konfitovat v teplotách okolo 80-90 stupňů. Přendat do nějaké krabice a zalít sádlem tak, aby byly nohy ponořené. Uchovávat v chladu, vydrží dlouho.


    2 dny před podáváním casouletu - základ vývaru

    Večer namočit fazole do vody. Vepřové nožičky zalít kachním vývarem, přidat mrkev, celerové žebro, cibuli, bobkový list a pár stroužků česneku, pokud je vývaru málo, tak dolít vodou a troškou červeného vína tak, aby nožičky byly ponořené a vařit cca 1 hodinu normálně a 30 minut v papiňáku - nemají být úplně rozvařené, ale tak aby šly obrat. Vepřové nožičky budou simulovat vepřové kůže, které český řezník neprodává. Zcedit vývar a nechat vychladnout. Nožičky nechat vychladnout a vychladlé obrat a kůže s masem nasekat na jemno. Mrkev si schovat.

    1 den před podáváním casouletu - vaření cassouletu

    Do hrnce dát slité fazole, nasekané obrané nožičky, přidat cca 100 g klobásy a silnější plátky bůčku, na silnější plátky nakrájenou mrkev cibuli do které napícháte pár hřebíčků, bobkový list, tymián a listovou petržel - tedy bouquet garni. Zalít vývarem a přidat pár lžic kachního sádla. Uvařit do měkka na mírném ohni- kůže z nožiček by se měly prakticky rozpustit. Bůček vyndat cca po 20 minutách a nechat okapat. Slít, fazole osolit a přidat k nim ještě na plátky nakrájenou uschovanou mrkev z vaření nožiček a uschovat vývar.

    Na kachním sádle opéct z obou stran bůček, zbylé klobásy a kachní nohy, aby měly kůrku. Z konfitu vyndat kosti a rozkrojit na dvě části. Ve výpeku nechat zezlátnou cibuli a nasekaný česnek (jednu hlavu), přidat k tomu nasekané stonky listové petržele a něco nasekaných konzervovaných rajčat a trošku červeného vína a chvíli to vařit. Osolit, opepřit a zamíchat do toho třetinu fazolí. Dát na dno zapékací mísy. Na to dát klobásu a půlku bůčku a pár lžic kachního sádla, na to třetinu fazolí pak kachní konfit a zbylou půlku opečeného bůčku. Na vrch přijde vrchní vrstva fazolí a kachní sádlo.

    Dát do vyhřáté trouby na 190 stupňů a péct cca 15-20 minut, než se vytvoří první krusta. Tu vidličkou rozlámat, přilít naběračku vývaru, ztlumit teplotu na 180 stupňů a péct další cca 2 hodiny, s tím že po 15-20 minutách je třeba rozbíjet krustu a podle potřeby přilévat vývar. Krustu je potřeba rozbít šestkrát a sedmou už ponechat -jde o tradici sedmi škraloupů cassouletu.

    Nechat vychladnout a rozležet.

    V den podávání ohřát v troubě a podávat v nádobě na stůl, kde si každý nabere.

    Ze zbylého vývaru udělat nějakou hustou polévku s luštěninami, až vám po pár dnech vytráví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud se toho moc potřbuješ zbavit, tak po částech přidávej do vývarů. Super je pohanka vařená ve vodě z namočených sušených hub s nima (polsko). Třeba jako příloha ke sladkovodní rybě. Nebo valašská kyselica - zelňačka s houbama.

    Případně je můžeš rozemlít na prášek a ten prostě přidávat jako koření co dodá něco umami.

    TOM: klíčem je kvasnice na trošce tuku restovat fakt cca 10 minut, případně přiávat trošku mléka/vody/vývaru, když už jsou moc suché.

    A pak už je to jedno. Já je rozmíchám do tvarohu a přidám nasekanou jarní cibulku a česnek + sůl a pepř. Ale taková ta klasická s míchanými vejci je taky zajímavá. Ovšem bez taveňáku. Totok + podle nálady přidat koření a bylinky http://recepty.vareni.cz/drozdova-pomazanka-2/
    AIJA
    AIJA --- ---
    KASUMI:
    Kolik je strašlivě moc?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MACHALIK: skvěle, díky. V nějakou takovou odpověď jsem doufal.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHOBOT: Já skladuju červenou kari pastu (vlastní) už minimálně rok v lednici a je zcela ok.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Nafasoval jsem kilo zelený kari pasty, když opadlo počáteční nadšení, docela jsem se vyděsil. Skladovat předpokládám v lednici, pak se ale ptám, jak dlouho vydrží?
    A pokud máte někdo v hlavě recept, který se z ní prostě musí udělat, tak sem s nim.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    TOM: FAT: Starodávný tesilový sámošky vážený droždí vedou.
    DIVER
    DIVER --- ---
    kua, pls, poradte...

    nekde na nyxu nebo na FB jsem nedavno zazil debatu nad muslema v praze. nekdo i hazel odkaz. snad nejakej retezec restauraci v obchodacich... chci vzit slecnu :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    KASUMI: výborná bramboračka je podle Vaňka, klíčem k úspěchu je HODNĚ másla, žádná dieta, a hodně dlouho (a pomalu) dělat mrkev i cibuli. (jo, a výborná je i verze, kdy se jede podle jeho receptu, ale nedá se majoránka.)

    plus sem (?) dávala ZUZKAOU recept na tarhoňu s houbama a zakysanou smetanou, to je geniální jídlo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    presne jak rika MACHALIK: s houbama do kafemlejnku a rozemlejt na hvezdnej prach, kterym korenim temer vsechno co varim.
    vyhoda prachovejch hub je, ze nemusej nasakavat, predavaj chut temer okamzite a neobsahujou vodu, ktera v urcitejch receptech se syrovejma houbama neni treba zadouci
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV:
    KEMENTARI: Než rozdávat, tak mixovat.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KEMENTARI: bohuzel nejsem moc doma. pristich 5 dni. a zaroven je to vec, kterou mam tak trochu obestrenou tajemstvim a desne rad si to necham udelat/koupit nekde venku. :-) Ale je to skvela vec, fakt je mam rad.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    RUTHLESS: Zítra je tlustý čtvrtek, takže bys měl mít chuť spíš na koblihy. ;) Ale na pirohy má člověk většinou suroviny doma (zelí, houby, mouka), takže cesta je volná. :)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    TOM: pomer vajec a drozdi si uprav jak chces u nas vede jemnejsi varianta, jednou jsem udelala silnejsi a nikdo to uz nechtel :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: to ja je klidne pouzivat budu :D jen musim vedet, jak je pouzit dobre :) ja houby rada, jen proste nemame rodinnou tradici no
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KEMENTARI: Pirohy!!! Tak na to mam ted uplne brutální chuť. Dekuju no.
    FAT
    FAT --- ---
    TOM: S tím váženým droždím nejsi sám. https://www.poradte.cz/nejen-pro-zeny/4706-kde-sehnat-vazene-drozdi.html Ale jak jsem tak koukal, tak většinou pekárny prodávají. Zkus něco v okolí, pekárna by měla mít to nejčerstvější.
    :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nicméně pokud je Kasumi opravdu nijak často nepoužívá, klidně bych polovinu rozdal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam