• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RISINA: rozhodně vyvařit - není to ani proslazený, ani kyselý, ani hodně slaný - tedy nemá to nic dalšího, čím by se to dalo konzervovat (a teda díky tomu taky bude hrozit při dlouhodobém skladování v teple botulinismus).

    Bych to spíš mrazila.
    RISINA
    RISINA --- ---
    ZUZKAOU: Dík, právě se topíme v cuketách a dělám je na všechny způsoby, tak přidáme i tohle. V debatě píší, že to zamrazují, napadlo mě, jestli to bude fungovat i zavařené. A přemýšlím, jelstli by stačilo jen horké zavíčkovat a otočit, jako se se to dělá u marmelád a chutney, nebo fakt dát skleničky do hrnce a zavařit.
    HOUMAN
    HOUMAN --- ---
    Stabilizoval jsem vzorec pro knedliky z omackou.. je to jednoduchy vemte si pocet knedliku A, vynasobte nutricni hodnotou omacky B, hmotnost dohromady C. Pokud se A po odecteni od C nerovna po pricteni odmocniny B, tedy musi bejt rovno A nebo C, vlozime do zlomku, vydelime casem stravenym v kuchyny ke kteremu pricteme cenu nakupu, minus vynalozena energie na pripravu. Tedy pokud B vyleze v konecnem vysledku vic nez A je potreba zdvojnasobit B aby nemeli knedle malo omacky... pic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: cuketové máslo je fajn, není to teda žádná superbomba, ale na dobrém chlebu je to dobré a tím jak se to smrskne, tak na zpracování přebytečné úrody dobrý.

    Na másle nechat zesklovatět cibuli a česnek a přidat spoustu strouhané cukety. Osolit, opepřit a dusit tak 20 minut na prudším ohni - cílem je aby se cuketa rozvařila a začalo to lehce karamelizovat.

    How to Make Zucchini Butter
    http://food52.com/blog/7500-jennie-cook-s-zucchini-butter

    Určitě by tomu neškodila nějaká bylina, případně něco trošku kyselého, ale je to jedlé i jen tak, jak to je v receptu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    URPUTNIK: chutney i čatní.... catny spise ne
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tusi nekdo ktery z nazvu je dobre? zatim jsem potkal 'catni', 'catny' i 'chutney' :)
    ADITU
    ADITU --- ---
    GUDRUN: ale jo, recepty by tu byly, třeba [ E_D @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] . jen je potřeba hledat všechny možné verze toho slova, jako catni nebo chutney :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GUDRUN: ja to delal podle tohodle, navic jsem pridal par rozrcenejch chillipapricek
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    URPUTNIK: sem slepa nebo tu fakt zadnej konkretni recept na chutney nesel? par grilovacek jeste bude a dostala jsem na to velkou chut
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    AIJA: to se da snad zasroubovat jenom 1 zpusobem, ne? :) vicko dosedlo, jestli narazis na takovy ten 'skriply' zavit ..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    E_D: ten dělám a má vždy úspěch (ale ubrat tak polovinu cukru, aby byl poživatelný)
    AIJA
    AIJA --- ---
    URPUTNIK:
    Máš to správně zašroubovaný?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak diky vsem za reakce, noky budou priste :)

    SAL
    SAL --- ---
    URPUTNIK: Nejjednodušší a k jídlu skoro hned - tvarohový noky, meruňky jen trochu vodou podlité svařit, touto omáčkou přelít noky a je to :)
    MIST
    MIST --- ---
    GEGI: cinskej zelnej salat - najemno nakrouhej zeli, jednu mrkev, zelenou cibulku. Nalev - ryzovy ocet, sezamovy olej, cukr, sul, pepr. Nakonec pridat oprazene sezamove seminka a sekane mandle.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: u mě je to pracovní postižení :D

    Ale podařilo se mi luxusní tursu ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: hele jak je sucho, tak to budou padanky spíš hnít, než plesnivět a to nějakou dobu trvá - přebranejch, důkladně převařenejch bych se nebála. Ale uznávám že mám k mikrobiální kontaminaci dost volný vztah ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    URPUTNIK: plíseň a případné toxiny z ní nezabije nic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: kvašení je blbej nápad, protože tím že to může být kontaminovaný, tak to rychleji zplesnivý, než prokvasí. Takže leda pokud bys to pak chtěl přepálit (a to toho máš málo)

    URPUTNIK: vyvař sklenice alepsoň 10 minut a pak do nich nalij horké, rozvařené čatní a zavíčkuj. Pak vydrží klidně rok mimo lednici. A teda dávej to spíš do malých skleniček, aby se to pak nezačalo kazit po otevření.

    Další z variant je meruňkový kečup a hořčice.

    http://fresh.iprima.cz/recepty/merunkovy-kecup (namísto sušených použij čerstvé a patrně to budeš chtít víc dosladit. Vař alespoň 5 minut)

    http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-make-grainy-apricot-mustard.html (dej tam méně vody, když máš čerstvé, ne sušené meruňky)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    AIJA: pred vypeckovanim tak na 3 zavarovacky .. jop, to catni vypada rozumne, jak dlouho to vydrzi? nebo to mam mezi pouzitim schovavat v mrazaku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam