• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    coz mi pripomnelo, nekdo mi desne basnil o kvetaku s salveji, jen posypat a strcit do trouby .. asi se to i soli
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Máte někdo osvědčený recept na krevety v kombinaci s kokosovým mlékem? Něco do thajské kuchyně, ale trochu počeštěný?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GUDRUN: Hodně dobrá věc jsou brambory s bylinkama - brambory (nejlíp nějaké menší) i se šlupkou se jenom omyjou, rozkrájí na klínky a v míse se promíchají s olivovým olejem a spoustou bylinek. Já mám nejradši rozmarýn a tymián, ale už jsem tam dávala i dobromysl a šalvěj a taky to bylo dobrý. Pak se brambory vysypou na plech vyložený pečicím papírem a při cca 180°C se pečou cca 25 - 40 minut. Pozor, brambory doporučuju osolit až po upečení, jinak se pečou dýl a jsou takové svraštělé.

    Tyhle brambory jsou skvělé jako příloha třeba k pstruhovi (tomu se dá taky do bříška narvat štos bylinek), ale dají se jíst klidně i jako samostané jídlo třeba s tvarohovo - bylinkovým dipem. A už dvakrát jsem k bramborám přimíchala do bylinek i pokrájené tofu a upečené bylo taky moc dobré.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Babička dělávala cuketový zelí. Když se dobře ochutilo, nebylo špatný.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TRISSIE: to snese i lepsi file, to je prima!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUDRUN: chtěla jsem ti doporučit bagetu zapečenou s bylinkovým máslem (k salátům geniální i zastudena), ale píšeš, že bylinkové máslo ne-e, tak co třeba rybu po provensálsku?
    na oleji zpěnit cibuli, přidat nakrájená rajčata (nebo konzervu krájených rajčat ve vlastní šťávě), spoustu bylinek, trochu soli a pepře, trochu rozdusit (pokud používáš čerstvá rajčata) a přidat na kousky nakrájenou bělomasou rybu. vařit, než je ryba hotová, podávat s rýží. Dobře snáší ohřívání i mrazení.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: juj, s moukou nerada pracuju, ale mam tu slaninu, cedar, vajicka... takze bych zopakla velikonocni nadivku?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: tak nějaký slaný nákypy/slaný mufiiny - vejce + sýr +bylinky + zelenina + namočná houska/strouhanka/něco jiného + případně maslo/uzenina. REspektive do quiche se taky dá schovat cokoliv.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: gruzinskou kuchyni znam dobre, ale je to vsechno hrozne pracne... leda lobio, ale tam je ten mix bylinek trochu jiny... ale tak jo, lobio udelam :-)

    salaty jsou jasne, ale chtela bych nejake teple jidlo. adzika neni pesto, ale proste neco, co se sni hned a nebude se uschovavat...

    ja mam vzdycky dost jasnou predstavu, ale musim se k ni donavigovat... treba by se mi libilo neco jako zapeceny brambory mozna? smetana, syr, bylinky? funguje to?

    za lobio kazdopadne diky, vecer namocim fazole.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: cokoliv z gruzínské kuchyně - tam se hází všechno co máš na zahradě po hrstech.

    (je domácí adžika pesto?)

    Dadalova kuchařka
    http://dadalovakucharka.cz/narod/narodr001.html


    Saláty - tabouleh, panzanella, těstovinové, luštěninové ...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Mam docela hodne bylinek a nechci je schovavat do pesta ani do bylinkovyho masla, ale spotrebovavat. jenze nemam moc casu na vareni. Peceny kure s hromadou bylinek pod kuzi bylo uz dvakrat - skvely! ale brala bych zmenu. Tj idealne neco, co budu mit hotovy za dvacet minut moji prace (vareni a peceni muze trvat dele) a pujde to ohrat (vetsinou si varime kastrulky do prace). Pokud byste meli nejaky tip, budu rada.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    RISINA: udělej ajvar :)
    RYNA
    RYNA --- ---
    ZUZKAOU: taky jsem tento týden zkoušela a za mě žádný zázrak, docela dobré to je, ale spíš jako obměna při zpracování záplavy cuket.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RISINA: rozhodně vyvařit - není to ani proslazený, ani kyselý, ani hodně slaný - tedy nemá to nic dalšího, čím by se to dalo konzervovat (a teda díky tomu taky bude hrozit při dlouhodobém skladování v teple botulinismus).

    Bych to spíš mrazila.
    RISINA
    RISINA --- ---
    ZUZKAOU: Dík, právě se topíme v cuketách a dělám je na všechny způsoby, tak přidáme i tohle. V debatě píší, že to zamrazují, napadlo mě, jestli to bude fungovat i zavařené. A přemýšlím, jelstli by stačilo jen horké zavíčkovat a otočit, jako se se to dělá u marmelád a chutney, nebo fakt dát skleničky do hrnce a zavařit.
    HOUMAN
    HOUMAN --- ---
    Stabilizoval jsem vzorec pro knedliky z omackou.. je to jednoduchy vemte si pocet knedliku A, vynasobte nutricni hodnotou omacky B, hmotnost dohromady C. Pokud se A po odecteni od C nerovna po pricteni odmocniny B, tedy musi bejt rovno A nebo C, vlozime do zlomku, vydelime casem stravenym v kuchyny ke kteremu pricteme cenu nakupu, minus vynalozena energie na pripravu. Tedy pokud B vyleze v konecnem vysledku vic nez A je potreba zdvojnasobit B aby nemeli knedle malo omacky... pic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: cuketové máslo je fajn, není to teda žádná superbomba, ale na dobrém chlebu je to dobré a tím jak se to smrskne, tak na zpracování přebytečné úrody dobrý.

    Na másle nechat zesklovatět cibuli a česnek a přidat spoustu strouhané cukety. Osolit, opepřit a dusit tak 20 minut na prudším ohni - cílem je aby se cuketa rozvařila a začalo to lehce karamelizovat.

    How to Make Zucchini Butter
    http://food52.com/blog/7500-jennie-cook-s-zucchini-butter

    Určitě by tomu neškodila nějaká bylina, případně něco trošku kyselého, ale je to jedlé i jen tak, jak to je v receptu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    URPUTNIK: chutney i čatní.... catny spise ne
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tusi nekdo ktery z nazvu je dobre? zatim jsem potkal 'catni', 'catny' i 'chutney' :)
    ADITU
    ADITU --- ---
    GUDRUN: ale jo, recepty by tu byly, třeba [ E_D @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] . jen je potřeba hledat všechny možné verze toho slova, jako catni nebo chutney :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam