• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: ceny jsou snížené a zboží je zlevněné:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SAL: Vyplatí je sporné slovo. Je tam hlavně větší výběr potravin, než v klasickém marketu. Ovšem převážně velkoobchodní balení (10 balení kávy, 5kg sýra,...). Pokud Ti jde o "akční" slevněné ceny, většinou je výhodnější navštívit normální Tesco, Alber,...

    Nicméně pokud Ti jde o pestrost jídelníčku, je obrovská výhoda možnost nakoupit čerstvé ryby a mořské potvory, (odležené) maso, které Ti běžný řezník nedodá, atd.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SAL: jezdim tam pro hovezi a ryby..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vyhodit.
    SAL
    SAL --- ---
    Náhodou se mi dostala do ruky kartička do Makra, co se tam opravdu vyplatí koupit? Nikdy jsem tam nebyla, tak chci mít jakous-takous představu, ještě než se tam vypravím..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: to tam je? Tak to se mi asi někde úplně rozpadly větné vazby... To je pochopitelně pitomost a nějak výhledově ten text přepíšu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Taky mám dotaz k článku o kvašení celých rajčat. Proč má prosím být syrovátka z kysaných mléčných produktů, které "nejsou kefír? Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale původně jsem přišla s naší dnešní večeří.

    Tmavá treska marinovaná v misu s mangoldem a rýží

    suroviny na 4 porce:

    Ryba:
    dva filety tmavé tresky (aka 600-800g)
    50 ml sake
    50 ml rýžového octa
    50 g bílého misa
    20 g cukru
    trocha oleje

    Svařte saké s octem a cukrem a pak v něm rozmíchejte miso. Namatlejte tím rybu, zavřete do ziplockového sáčku či nějak jinak nechte marinovat v lednici. Minimálně přes noc, ale klidně tři dny.

    Marinovanou tresku osušte, nechte ohřát na pokojovou teplotu a na troše oleje neutrální chuti opečte z obou stran 3 minuty - dejte někam do tepla.


    Mangold:
    Svazek mangoldu
    bonito vločky
    sojová omáčka
    troška vody
    zbytek marinády z tresky
    sezam


    Nasucho opéct sezamová semínka.
    Z mangoldu vyřezat stonek a nakrájet ho na jemno, listí nakrájet na nudličky

    Do pánve po rybě přidat trošku oleje a chvíli na něm dusit stonky mangoldu. Podlít zbylou marinádou z tresky, přidat trošku sojovky.vody a dodat mangoldové listí a chviličku dusit, dokud mangold nezměkne. Posypat sezamem a bonito vločkami.


    K mangoldu a rybě přidat dušenou rýži.



    zdroj hhttp://www.thekitchn.com/recipe-nobu-miso-marinated-black-cod-117238 http://www.foodrepublic.com/recipes/swiss-chard-oshitashi-recipe/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: tohle je hodně starej článek a tak je ještě hodně zmatenej.

    Uděláš lák z vody,soli (cca 3-5%) a koření, kam přidáš syrovátku jako startér. Zeleninu dáš do vyvařené nádoby, zaleješ lákem, něčím zatížíš, aby všechny pevné věci byly pod hladinou (klíčový trik aby na tom nerostla vrstvička křísu či nějaké plísně - třeba pevně zavřeným igeliťákem s vodou, nebo jinou, dovnitř pasující lahví s vodou, vyvařeným podšálkem na který dáš vyvařené kameny a tak) a necháš prokvasit. V té lednici to vydrží měsíce - rozhodně to nezavařuj. Ocet se tam nedává, protože ti tam bakterie vytvoří kyselinu mléčnou.

    Případně to nemusíš celé dávat do lednice, jen vyndáš zeleninu s trochou láku do nějaké menší nádoby a do zbytku láku dáš čerstvou zeleninu.
    Sušená sladká syrovátka ti je na nic, ale ono to zkvasí i samo od sebe z té zeleniny.

    Pokud je můj blogýsek poněkud zmatený (a ty starší články mají ještě více much, než ty čerstvé), tak vřele doporučuju KAtze) http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/

    Rusové kromě kvašených rajčat dělají i ta nakládaná v octu - to dělej stejně jako okruky a pak to ale pochopitelně je potřeba sterilovat.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    VECTOR: Ten recept není i klasickém nakládání a sterilování, ale o kvašení, tzn ocet podobně jako u kysaného zelí není třeba, pokud ti to/si to dobře nastartuje(š). Ber to jako zelí - to v sáčku nebo vážené, co se někdy dá koupit na trzích. Pokud je pod lákem a v chladu, už nekysá (tak rychle) dál, takže v lednici vydrží víceméně dokud ti chutná a kyselé je až až - ony ty bakterie jsou většinou celkem slušně výkonné.

    S tou syrovátkou se to má tak, že tz chceš syrovátku z něčeho už zkysaného - třeba z jogurtu (talová ta oddělená voda), zakysané smetany a spol. Ta sušená nebo čerstvá sladká, co se koupí třeba v sýrárnách potřebný kultury moc nemá. (viz doplnění z téže stránky http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/01/syrovatka.html)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma spoustu domacich rajcat a premejslim co s nima. Nejradsi bych je na rusky zpusob nalozil, pripadne z toho udelal nejaky kecup (ci palivu salsu).
    Narazil jsem na http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html

    Jen mi trochu unika ten recept - to to vsechno naskladam do sklenice, prileju syrovatku, zavru, necham deset dni v teple a pak soupnu do lednice? Jak dlouho to vydrzi v lednici? Nemelo by se to zavarit? Taky v navodu neni zadny ocet, zatimco ty beloruska co jsem jedl byla kysela dost.
    A syrovatka staci ta klasicka, co koupim u sveho lokalniho dealera zdravych potravin?

    Plus bych uvital navod na kecup .) diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    E_D: pouzivam klasickou dlazbu, co mi zbyla z kuchyne a zatim praskla jednou, takze za me zbytecny kupovat..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    E_D: 3 cm jsou až zbytečně moc, pokud nechceš vyhřívat dvě hodiny a víc. Tak 1-2 cm úplně stačí (a vždycky je lepí hodina a víc). A nech si to uuříznout, ať to akorát pěkně sedí na roštu, pak to nepraská (rám by byl úplná jistota, ale trochu zbytečně drahý. I prasklý a složený k sobě tlo přinejhorším slouží v pohodě).
    E_D
    E_D --- ---
    Dotaz na pečící / pizza kámen do trouby.
    Chci nějaky pořídíit tak se ptám na zkušenosti jestli stačí zajít do kamenictví a zkusit se domluvit na žulovém cca 3cm vysokém a nebo je to blbost a praská to? nebo ho nechat zasadit do rámu? a nebo pak uplně jiná cesta a koupit nějaký lávový či co? Nechci do toho zase vrážet nějak extra moc peněz :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: Drevenou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pletenou?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: Ja u toho mel na hlave cepici a zvladlo to. Bez ni jsem to nezkousel.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HENNYVILLE: Zvladne to i okurku?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Existuje nejaky strojecek, do kteryho dam studeny veci a vyndam teply veci? Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam