• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: kup si 3 v jednom a men platy. I se to nejlip myje.

    GALE
    GALE --- ---
    DIVER: Mám dlouholeté zkušenosti z oběma typy a oba typy mají výhody i nevýhody:

    Trojúhelníkový
    výhody: menší toust se líp jí a namáčí do kečupu
    nevýhody: Používám kvalitní šunku a tu není toustovač schopen přeštípnout jako nějaký ten masový koláč typu junior. Proto je nutné trojúhelníčky přeřezávat nožem, jinak šunku vytáhneš ven.

    čtvercový:
    výhody: Tousty můžeš naplnit třeba tvarůžky a nikdy nevytečou. :) Platí i pro jakoukouliv jinou náplň, která by se při rozkrojení znehodnotila. Vejde vždy víc nálně než do trojúhelníků.
    nevýhody: hůř se nemáčí do kečupu
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DIVER: Já ráda toustuju i netoustovej chleba a tam mi ty trojúhelníky celkem vadí, takže upřednostňuju čtverce.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DIVER: kup si ty vymenny platy a muzes delat i wafle :)
    ale ty oj, pouzivas toastovac jo? :))
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Trojúhelníkový. Dáváš stejně čtverec a samo se ti to rozdělí, líp se to jí. Jen musíš pohlídat náplň a nedávat ji do středu toustů...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    DIVER: vzdycky se to da zavrit! nekdy je ovsem potreba oprit se do toho celou vahou a potom stahnout toustovac kabelem od mysi, dokud material vevnitr nepovoli, takhle kolega vyrabel legendarni tousty z obyc. housky a asi pul kila levnyho eidamu+salamu... :)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    DIVER: ja mam teda mnohem radsi ty trojuhelnikovy. na druhou stranu, kazdej trochu lepsi toastovac ma vymenny desky, tak to muzes stridat podle nalady .)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    DIVER: já bych doporučila spíš ten čtvercový....
    DIVER
    DIVER --- ---
    takovej trochu lama dotaz :)

    odchází mi toustovač do křemíkovýho nebe. mám v plánu koupit novej, ale mám dilema. měl by dělat ty toasty vcelku nebo takový ty půlený na dva trojúhelníky? ten trojúhelníkovej jsem nikdy neměl a nevim, jestli se to pak dá třeba zavřít a tak...

    dík :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Bude to suchý jak cesta. Plec na půl s bůčkem poslouží líp.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Ja myslim, ze nejaka prorostla krkovice by mohla jit docela dobre na segedin.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: to já dobře vím, nicméně byla mi sem fláknuta s tím poždavkem... ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: jistě někdo poradí, jen skromně upozorňuji, že kotleta/krkovice k těmto jídlům rozhodně není dobré maso. Aspon teda na guláš rozhodně ne!
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Byla mi sem fláknuta krkovice - kotleta (přes 2 kg) s kostí, s přáním perkeltu, guláše, nebo něco na ten způsob.
    Nějaký echt nápad?
    Díky předem za něj ;)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PEPITO: http://www.ceskatelevize.cz/...y/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/520-kanci-maso-po-myslivecku/
    a bylo to vyborny, uplne mekky masicko, taky to asi byl mladej kousek.... zebra upeceme nekdy jindy
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOUNTBATTEN: jednoduchy stirfry, například
    Sesame pak choi | BBC Good Food
    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1183/sesame-pak-choi

    přídavek do asijskejch salátů, polívek, stirfry s dalšíma ingrediencema (maso nebo tofu, baby corn nebo cibule...)
    myslím, že se dával i do některých variant doenjan jiggae :-)
    ha, a jeden peknej korejskej: http://www.maangchi.com/recipe/bok-choy-muchim
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Mam tu dva kousky zeli čínské zelí PAC-CHOI. Doporucite mi, prosim, nejaky recept, kde by bylo dominantni slozkou? Vidim ho poprvy;-)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    GUDRUN: Udělej to "na divoko". Nalož maso, kýtu prošpikni, nešetři kořenovou zeleninou a divokým kořením, upeč, nezapomeň na konci odkrýt, aby se zelenina pěkně "přištihrala" a podávej s brkaší nebo šťouchanými.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dostala jsem kančí kýtu a kančí žebra, kýta je nevykoštěná. Nemám chuť na kančí na víně, na smetane, se šípkovou, se zelím, ráda bych něco jinýho, ideálně aby se to nepárovalo s knedlíkama. Nějaké naložení, ochucení a pečení, kdy to půjde dobře s bramborami? Díky!
    FIN
    FIN --- ---
    ANGIOLETTO: odpověď je zřejmá, stačí se zamyslet - a ubírá se přesně tím směrem, který naznačil BRUKEV: u některých koření je to fakt jedno a jsou to "tmavá". nové koření, pepř, hřebíček. u jiných je to sakra rozdíl ("zelená":) a musíš si značky vyzkoušet: majoránka, sušená petrželka, tymián atd. :-)
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ANGIOLETTO: kupuju většinou to levnější nebo co nemaj, tak v prodejně s kořením, a spokojenost.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANGIOLETTO: vyzkoušej více druhů koření a klidně některé vem levnější. Například kmín mám zkušenost, že stačí levnější. Naopak majoránku kupuju od dražších značek, levnější je často takřka prachovitá šepleť, co je snad vymetená z nádob po nabalení dražších značek:)
    Taky si kolikrát říkám, proč jedna značka má 30g za 10Kč a druhá za 25Kč.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANGIOLETTO: Mno jako jak u čeho, třeba u papriky se mi stává, že některá levná je hrozně hnusná, vlastně nemá ani paprikovou chuť, spíš chutná jako spálenina...jiná levná je ale zase dobrá (např. značka Kauflandu). U jiného koření to tolik nepozoruju, ale já nekupuju moc druhů koření, jen pepř, česnek, bazalku, majoránku, kmín, papriku a to bude tak v podstatě všechno.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GUDRUN: lesní houby na sadle s cibulkou, polejt tim sisky, sezrat s domacim kysanym zelim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jáhly, které nejsou hořké, rozvařené a mají vlastní zajímavou chuť.

    Klíčem je opéct jáhly nasucho před zalitím vodou - chce to tak okolo 5 minut hlídání a míchání - dokud opravdu nezačnou zlátnout. Kdo se na hlídání vykašle, tak se mi nejspíš spodní vrstva připálí.

    Posléze jáhly zalít tekutinou. Ideální je použít mléko, pokud jáhly chcete následně podávat na sladko nebo vývar, pokud na slano, ale jsou jedlé i jen s osolenou vodou. Troška soli dost pomůže i v případě, že vaříte jáhly na sladko.

    Klíčový je poměr vody - pokud chcete sypké jáhly, tak 1:2, pokud chcete mazlavější kaši, tak 1:3. Nechat vařit 10 minut a pak 15 minut nechat stát. Po 15 minutách přidat do jahel nějaký omastek a promíchat je.

    Jáhly buď pak použít na sladko (přidat oříšky, ovoce a případně zalít smetanou/jogurtem/řídkým pudingem a spol), nebo jako přílohu k věcem, kam byste dali rýži či kuskus, případně ve fázi zalévání jahel tekutinou přidat další věci (buď na hodně jemno nakrájené a nebo předvařené) a udělat z toho pilaf.


    zdroj návodu zde - funguje to na tolik, že mně chutnala ráno sladká jáhlová kaše (a původně jsem ji tam vařila jen pro autenticitu). Obecně nemám ráda kaše a snídám na slano.

    How To Cook Perfect Millet Every Time — Cooking Lessons from The Kitchn | The Kitchn
    http://www.thekitchn.com/...to-cook-perfect-millet-every-time-cooking-lessons-from-the-kitchn-185974
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    GEISHA: ok, bude quiche.
    Já jen tak syrovou bryndzu právě moc nemusim, jinak bych neměl se zpracováním problém.
    Díky.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Trošku jsem neodhadl poměr těsta vs potřebná bryndza, takže tu mam kostku bryndzy s datem spotřeby zítra a halušek už kýbl. Co s ní? Jinej recept neznám.
    Případně jestli se z toho sejra nedá udělat nic jinýho rozumnýho, mam tu kostku bryndzy k odnosu na J. z Lobkovic :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    bramborovy sisky ble :/
    to se mi zhnusilo, kdyz sem dycky videl, jak babicka cpe podobny sisky do krku husam, aby se rychlejs vykrmily. kdyz sem to pak videl v okynku skolni jidelny jako sisky s makem, tak sem sel jen na polivku...

    kdyz ale neudelate sisky na krmeni hus, ale pekne drobounky specle procedite do vody, tak pak na cibuli slanine a kachnim sadle s kysanym zelim, jak rika MOIRAIN ...to je zradlo!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam