• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIONOR:
    FIN: muck! :-)
    FIN
    FIN --- ---
    FIONOR: díky. ještě jsem mu poslal id na druhého kolegu, ale jak správně podotýkláš, pánové jsou poněkud zaseklí :-)
    FIN
    FIN --- ---
    HENNYVILLE: do řůžova pochopitelně být nemůže. výslovně jsem řekl "nebude propečenej do sucha". což byl počáteční problém, totiž představa, že by se to jehně tímhle postupem znehodnotilo. a co nezajímá mě, to jsou kecálkové, kterým když člověk nabídne důkaz, tak ohrnou nos a prohlásej, že je nezajímá. protože to je neklamný důkaz toho, že jim nejde ani tak o skutečnost, jako o to zaprudit. tak si hezky pruďte, ale beze mě :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: hele, nechci zadny ID na nikoho, nezajima me jak dlouho se pece kyta, me zajima jestli je hrbet pecenej na 110-120C po 3.40 do ruzova. OK ?
    FIN
    FIN --- ---
    údaj 3 hodiny 40 minut není vycucaný z prstu, ale vznikl tím, že poté přišel spolubydlící a chtěl si propéct brambory. prostě jsem tam v neděli v 11 vrazil jehně a před třetí ho vyndal. mohu ti dokonce dát odkaz, v poště, na člověka tady na nyxu, který na to jehně přišel, a můžeš se ho zeptat, jaké bylo a zdali propečené do sucha.
    FIN
    FIN --- ---
    HENNYVILLE: spíš na 110 a z minulé neděle vím, že jsem přesně takhle strčil do trouby kus jehněte (byť to nebyl hřbet, ale kus kýty, nicméně jsem na povrchu okrajoval), nechal ho tam 3 hodiny 40 minut a vysušené nebylo. z opatrnosti pokaždé na začátku podlévám vodou, aby vznikl základ, než se pustí první lůj, ovšem po hodině jsem odebral celou misku, aby šťávy bylo asi na cm, občas přetřel a posléze postupně doléval, jak voda prchala, protože to se děje i při překlopeném pekáči. samozřejmě mluvím celou dobu o "peču přiklopené", ale to jsem měl za samozřejmé.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    10-FIN: takze ten hrbet jak se na nej ptala bys ji znovu poradil pect 110-120C 4-5 hodin ?
    FIN
    FIN --- ---
    HENNYVILLE: takže, protože jste teoretici, což jediné umožňuje klást dotaz na hovězí, když je řeč o jehněti, si dovolím malé upozornění. jehně má tzv. lůj, tedy tuk, a to maso se chová jinak než hovězí. dotazovat se a srovnávat s hovězím vůbec nemá smysl a je to vlastně spíš ostuda. každý, kdo občas peče jehně, nepochybně ví a bude vědět, že nekonstatuji nic jiného než základní fakt. výsledkem je, že když to jehně neogriluješ na 200+, čímž by se po nějkolika hodinách skutečně stalo, že by se ten lůj vypek a nakonec připek, ale budeš to jehně dělat kolem 100 - 110, tak, s trochou vody, tam ta šťáva bude pořád, dokonce jí budeš muset k závěru odebrat, aby se v ní jehně nevykoupalo a na povrchu se opeklo, a tedy následkem toho bude to jehně sice možné odebrat prsty od kosti, ale přitom bude uvnitř nevysušené a hezky šťavnaté. jak již nepochybně ti, kdo s pravidelným pečením jehněte ty zkušenosti mají, zjistili :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: Teoretik ? :-)
    za prve se tady nekdo ptal stylem "Mám dva krásné kusy zadního jehněčího hřbetu. Jaký postup byste doporučuli? " cili se pta vylozene ta ten hrbet, ne na nohu, hlavu, zadek predek ty das toto "péct na 110 - 120 a nechat 4 - 5 hodin" pak kdyz ti nekdo napise ze to je blbost, tak mu na to odpovis ze to delas kazdej druhej den a ze to tak je spravne (skvelej argument mimochodem). jak se kousek masa, kterej ma 200-350g muze za 4-5 hodin v troube upect do ruzova na 120C ? To bys i tu zminovanou svickovou udelal durch za tenhle cas.
    FIN
    FIN --- ---
    HENNYVILLE: jenže mě nezajímají tzv. návodné otázky. takže bych se místo odpovědi zeptal: proč máš ty a několik dalších osob zde takový problém pochopit tak jednoduchou skutečnost, že jehně ponechané několik hodin v troubě při malé teplotě nebude upečřené do sucha? jste, myslím ty a dotyční, co máte takový problém tomu uvěřit, teoretici nebo jste to jehně taky už pekli? a všimli jste si, co je to tzv. lůj a jak se to chová?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: Jednoducha otazka. Kupujes si hovezi svickovou/vyzralou rostenou atd aby jsi jedl steak well done, cili 68+ stupnu? Zajima me odpoved "ano/ne" diky!
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    myslim, ze chybu neudela ani jednim zpusobem pripravy. ja osobne tuhle cast jehnete delam jako steaky, tj. rychle na panvi nebo grilu, aby bylo medium (posledni dobou vic do rare, jak uz se toho nebojim). ale je fakt ze slowcookingu si dost uziju s kytou, pleckem apod, pokud bych mel jen ten hrbet jednou za cast, klidne bych ho taky tahnul, obzvlast kdyz bych vedel, ze stravniky nebudu schopny dostat k stolu na lusknuti v momente, kdy je to hotove...
    FIN
    FIN --- ---
    STRANGERD: to nevím. teplotu neměřím a popravdě si myslím, že se s touto módní hipsteřinou notně přehání. prostě bude opečené na povrchu a vevnitř jemné a šťavnaté. a jelikož zrovna touto dobou vždycky několik týdnů po sobě peču jehněčí a jelikož naposledy jsem tomu tak činil minulý víkend, věřím tomu, co vidím, když to vytáhnu z trouby, navzdory teoretickým řečem :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    STRANGERD: Stačilo by 60. Ale když jde maso "sundat prsty z kostí", bývá obvykle well done. (Nechci nijak rýt, zajímá mě to spíš jako technický problém.)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    FIN: po 4-5 hodinach na 110+ stupnu bude mit vnitrni teplotu 55? nemala magie:)
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: a přesně takové bude :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: Je škoda ho udělat na well done (což nemusí být "vysušená podrážka"), byť je to zjevně tradiční způsob přípravy. Mám radši medium, ale co už, proti gustu...
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: popravdě, nechápu poznámku "to je škoda". chceš-li tím naznačit, že při mnou uvedeném způsobu zbude vysušená podrážka, pak se hluboce mýlíš. dělám tak pravidelně přední, zadní i hřbety z jehňat, naposledy minulý víkend, a žádné vysušení se nekoná. ve skutečnosti v uzavřeném malém pekáči musím odebrat šťávu a přidat ji zpátky teprve před koncem, aby se v ní jehně nekoupaslo, ale taky se na závěr, po odkrytí, poněkud i na povrchu opeklo :-) stručně: takhle připravit hřbet žádná škoda není.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KLAIR: pesto, ktery zasterilujes.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: To je skoro škoda, když jde o nejjemnější maso v celém jehněti. Neříkám, že se to nedá udělat na well done, otázka je, proč bys to měl dělat. Doporučil bych spíš něco na způsob:

    https://www.prozeny.cz/...ni/masa/38761-varime-snadno-a-chytre-zkuste-jehneci-hrbet-s-hribkovym-ragu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam