• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEGI:

    základní recepty má Cuketka na prkýnku. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/

    ohledně netradičních kombinací a chutí zakup Ottolengiho a inspiruj se

    Hojnost - Yotam Ottolenghi | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/

    Případně listuj http://www.ottolenghi.co.uk/recipes http://www.theguardian.com/lifeandstyle/series/yotam-ottolenghi-recipes


    jinak co sama opakovaně vařím jako teplou přílohovou zeleninu

    - oblanšírované fazolky s jogurtem, solí a pepřem, případně místo jogurtu máslo.
    - pečenou zeleninu, nejčastěji tam je česnek, rozmarýn a nebo tymián, sůl a pepř a olivový olej
    - dušená mrkev na másle
    - rychle podušené ředkvičk/vodnice na másle
    - hrášek s mátou - na pánvi rozpustit trošku másla, nasypat tam mražený hrášek, podlít trošičkou vývaru, osolit, opepřit, chviličku vařit a do hotového přidat nasekanou mátu.
    - dušený špenát s česnekem a jogrutem či zakysankou
    - oblanšírované kapustičky opečené na másle

    a dneska jsem dělala dušené mladé zelí s cibulkou zastříknuté estragonovým octem (čerstvej estragon je ještě moc mrňavej) a bylo to strašně dobré.

    dobá je i marocká mrkev http://cooking.nytimes.com/recipes/1012651-moroccan-cooked-carrot-salad

    A samozřejmě vždycky můžeš udělat nejaké sabží - indickou zeleninovou přílohu. Na tuku necháš opéct cibuli, česnek, chilli papričky a závzor, přidáš nějakou zeleninu (prakticky libovolnou, ale pro začátek zkus mrkev, cuketu a brambory) a třeba garam masalu a rajčata v plechovce, či čerstvé. Chvíli vař do měkka. Jinak koření si můžeš namíchat vlastní. Projdi třeba krišňáckou kuchařku http://www.burfi.net/burfi/krsnova_vegetarianska_kucharka.pdf
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEGI: Já mám třeba hodně ráda celerový gratin - nastrouháš na hrubém struhadle celý oloupaný celer (někdy ho i krájím na větší kousky, asi jako jablka do štrůdlu). Povařím na skus v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Vývar sliju (a použiju jindy) a celer promíchám s muškátovým oříškem a smetanou, případně parmazánem. Uhňácám a dám zapéct, až je vršek zlatý. Jde to i jako samostatné jídlo.
    Tak klasicky dělám pečenou zeleninu - mrkev a celer lehce promíchám s olivovým olejem a kořením - rozmarýn, tymián, někdy dohromady, jindy zvlášť a dám péct, až je to měkké a dozlatova.
    A dušená příloha je dobrá třeba mrkev s medem a koriandrem (semínkama, ne listama).
    Zelené fazolky dušené na másle a ochucené mátou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEGI: Co červenou řepu? Nakrájet na měsíčky, upéct s olivovým olejem, balsamikovým octem a česnekem.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GEGI: My děláme různé druhy pyré, třeba celerove, celerovo-petrželové, hraskove, ale neni to uplne to, na co se přesně ptáš
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GEGI: co ratatouille?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GEGI: já beru od firmy Koření od Antonína, tam se mi osvědčilo prostě experimentovat. Klidně směsi na maso. Jinak hodně dávám Masala směsi nebo Nasi Goreng.
    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, nemáte tip na nějaké vyzkoušené zeleninové přílohy - nejradši bych nějakou dušenou zeleninu na více způsobů a jde mi hlavně o koření.. Já to jsem schopná jíst i jen osolený, ale doma jsou na mě kladeny požadavky na větší chuťovou zajímavost. Díky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TATONKA: nemám doma motyku
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Imho lepsi nez do kanalizace, je lit cokoliv mastnyho do diry v zemi.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Je v kanalizaci.
    Maso a zeleninu z něj ovšem dostal náš pes.
    Spokojeně si leží, snad ho to do rána nerozerve :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: vyvar je produkt z odrezku a odpadu.. toho jeste udelas
    jestli je to kysely, vylej to do hajzlu
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZUZKAOU: Tenhle recept znám s rozmarynema bez citronu s je to výtečný. Akorat se na to hodí co nejvíc "surový mléko", takze nějaký farmarsky
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BRUKEV: Vylít, nic ho nevylepší a akorát tě protáhne.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Co se zkyslým drůbežím vývarem?

    Jako 1000x v minulosti jsem večer uvařil drůbrží vývar, dal ho na stůl k potevřené ventilačce, vždy když jsem šel během noci kolem, tak jsem ho promíchal.
    Teď přihřál a chutná nakysle, voní nakysle. Jako dá se to jíst, ale prostě je něco špatně. Mám to vylít, nebo pár misek mému zdraví neuškodí? Padlo na to celkem dost kvalitní drůbeže:(
    Jsem nasranej jako nikdy, stalo se mi to poprvé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: upeč ji v mlíce.

    Michael Pollan — Cooked | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=12251


    A nebo teda je to řízkové maso, žejo.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    a s veprovou pleci co? minule jsem se ptala na krkovici.... mám pečení s rozmarýnem realizovat i s pleci?
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    RUTHLESS: jdu na to :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BESSAYA: maslo, rozmaryn, citron. marinada netreba
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Nemáte, prosím, tip na dobrou marinádu na grilování kuřete? :) Díky :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KENZO: mám podezření, že na přípravu rejžovejch nudlí musí mít člověk nějakej speciální talent... i když to udělám stejně jako někdo, komu se povedou, vyjde mi ohavnej nechutnej spletenec :-D Stejné to mám se sladkým pečením. Přesně následuju recept, kterým se někdo jiný doslova řídí a vždy se mu to povede, a mně prostě ne :-D
    KENZO
    KENZO --- ---
    MUTHA: a pak je smažíš?
    KENZO
    KENZO --- ---
    DOOMBRINGER:
    TOOMIX: zkoušel jsem obojí a vždy vyšel rýžový koláček
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KENZO: Studená voda stačí
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KENZO: nevařit je, ale dát jen do hrnce, zalít vroucí vodou a nechat to 5 minut odpočívat
    KENZO
    KENZO --- ---
    Dobré ráno. Jak mám udělat restované rýžové nudle jako od číňanů?
    Vždy je mám slepené a divné. Trik? Kouzlo?
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Naplnit feta sýrem a upéct, jako to dělají v Řecku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam