• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: čočkovou polívku dělej francouzskou, ne klasickou českou - tam je lepší velkozrnná, protože ji potřebuješ trošku rozvařit a ta drobnozrná spíš drží pohromadě.

    Ale nejlepší je na různé saláty, nebo třeba s rejží na mujadžáru.

    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    http://www.ottolenghi.co.uk/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint-shop

    Mujaddara neboli čočka s rýží - Hrnec v hlavě
    http://hrnecvhlave.cz/mujaddara-neboli-cocka-s-ryzi/

    French in a Flash: My Perfect French Lentil Soup with Thyme and Bacon Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2010/05/french-in-a-flash-my-perfect-lentil-soup.html
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Jako priloha je proste bezkonkurencni tato uprava:
    Cibule,cesnek,korenova zelenina,vse na drobno na ghi nebo na oliv olej,orestovat pridat proplachnutou cocku,trochu podlit,dusit,kontrovat,dle potreby podlivat,ve finale je cocka meka(nerozvarena), dochutit soli,peprem,pridat zakys.smetanu a podavat.Nejlepe s rybou nebo drubezi.I samostatne je to vytecne.
    Dale na salaty vytecna. Ted jsem ji jedla ve Francii oprazenou a bylo to opravdove umelecke dilo,recept bohuzel nemam.
    Jinak z ni varim polevku:
    salek zelene,salek cervene cocky,porek,cibule,cesnek,korenova zelenina,kousek zazvoru,vyvar,ghi,smetana.Zeleninu nakrajet na kousky spolu s cibuli,cesnemem a porkem,z azvorem orestovat na ghi,pridat proplachnutou cervenou cocku,zalit vyvarem osolit a varit do zmeknuti.Zapomnela jsem na tu zelenou cocku,tu si das do zvlatniho kastrulku a uvaris,pozor nerozvarit.Az ta zelenina zmekne,tak ji rozmixujes,p ridas uvarenou,slitou zelenou cocku a trochu smetany.Dobrou chut!
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    KOZINA: FITH: zrovna jsem na ní koukal v ocbhodě a říkal si, že jí zkusím. je něco na co je vhodná zejména? a dá se z ní dělat i běžná čočka (příloha) nebo třeba klasická čočková polívka?
    FITH
    FITH --- ---
    KOZINA: Velkej,zelena o hodne chutnejsi,hlavne ji nemusis namacet a je pomerne rychle uvarena.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    jak moc velkej je rozdíl hnědá/zelená čočka?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Tak to jdu dneska očuchat:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: jasně, pastiňáková nať je úplně jiná.



    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Určitě? CHodím pro ni extra na Zelňák, tak že bych ji zkusila koupit dneska v Albertu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: to co se prodává s natí je petržel ;-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KASUMI: nakrajej na pul cm platky, hod do naky vody/vyvaru s korenim a povar do mekka (ne uplne na srac). vysus, obal a na masle sadle smaz jak rizky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KASUMI:
    A fakt je to petržel? Tu jsem neviděla už hodně dlouho, ve kšeftech je to samej pastiňák....
    Dokoupila bych celer a mrkev, červený víno a hovězí...třeba líčka. Asi už vím co spáchám o víkendu k obědu:-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KASUMI: a co nejake pyre? nastavit tim brambory? a jinak asi celkem dlouho vydrzi ne?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: já celer (ale teda i petržel) naopak ve většině úprav nesnáším. Což, jak ty a Kasumi pochopíte, je v mém případě poněkud pikantní :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: mám pocit, že něco takového mají tenhle nebo příští týden v LIDLu? :-)

    ale nejdřív jsem četla, že bys na to chtěla termix, a přemýšlela jsem, kdy se z tebe stal takový barbar :-))))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KASUMI: tak to já zas celer ve většině úprav miluju :)) petržel je taková vedlejší, asi bych ji zpracovávala taky sto let. Ještě mě teda napadla polívka, nějaký petrželový krém?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: na tohle bych moc chtela termomix. chmpf
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: krom vývaru mám recept na skvělou krémovou polévku...

    na másle osmahnout nastrouhanou kořenovou zeleninu (cca 2 mrkve, k tomu 1 petržel a kus celere, ale už jsem dávala jen samotnou petržel), zalít vodou, osolit a uvařit doměkka, pak rozmixovat nebo propasírovat, přidat půl kelímku smetany. Vedle, taktéž na másle nebo na dobrém oleji, dozlatova orestovat kuřecí prsíčko na kostky. Vmíchat do polévky spolu s konzervou sladké kukuřice (šla by samozřejmě i uvařit normální, mimo sezonu mražená, ale to už je na můj vkus moc hrnců na jednu polévku). Dochutit solí a pepřem.

    Protože jsem lenoch, tak si obvykle té zeleninové směsi nadělám víc (když už musím umýt struhadlo na robotu...) a mrazím.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KASUMI: Delal jsem to podle Raymonda Blanca. Petrzel remoulade jsem jedl kdysi v Dansku a chtel to zkusit. Blancuv celeriac remoulade sem nahradil petrzeli a bylo to super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam