• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    GALE: tak jak to dopadlo? ;)

    Já dočítám až teď a byla jsem v podobné situaci mnoho let - tchyně před mojí návštěvou vždycky pro nějaký kus domácího pašíka hrábla do mrazáku a ode mě se čekalo, že z toho něco s velkým Ň uvařím. Sdílím tvoji nenávist ke kýtě :-) (a vlastně kromě panenky vepřové už skoro nevařím...)

    Vyřešila jsem to tak, že jsem si začala před takovými víkendy nakupovat sama, teď už v jejich lokalitě rozváží i Košík.cz, takže si plánuju to, co mi vyhovuje a všichni bez problémů sní.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dík za upomenutí, už vim na co použiju ten nafasovanej potravinářskej etanol.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    XCIDER: az na to ze s vodkou, tak to dělám pinktlich stejně.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja pouzivam lih cca 50%, davam pouze zelene orechy, prepulene, zadne koreni. nechavam v lahvi na primem slunci az nekdy do zari, potom stocim a dosladim cukrovym sirupem.....
    FAT
    FAT --- ---
    FAT: Ořechovka

    Ořechovka se dělá ze zelených ořechů, které trháme před sv.Janem (24.6.) .

    Základní recept:

    Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem.

    Zalijeme 1 litrem režné tak, aby byla asi 2-3 prsty nad ořechy. K ořechům

    přidáme 2-3 hřebíčky, kousek celé skořice,malý kousek vanilky a čistou kůru z

    poloviny pomeranče. Dobře uzavřenou láhev postavíme na dva až čtyři týdny na

    sluníčko nebo teplé místo. Potom scedíme a do scezeného přidáme vychladlý sirup

    z půl kila cukru svařeného ve čtvrt litru vody.

    Pijeme a mlaskáme…..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ADELHAIDA: použila jsem vodku a byla jsem spokojena, ale vyhovovala mi nižší voltaz. fakt už je na čase sbírat ořechy??
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Já právě chci dosáhnout vyššího procenta alkoholu, tudíž budu míchat konzumní líh s něčím, abych dosáhla cca 60%. Mám v plánu zkusit vodku a bílý rum, jakož možná i jiný jemnější alkohol. Na ořechovce mi vždycky chutnala právě chuť ořechů, takže brandy jsem vyhodnotila jako dost výraznou. Ovocné pálenky mám ráda sama o sobě, připadá mi, že už by to hodně interferovalo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA:

    1. nedělej ji z konzumího lihu, ale z nějakého dobrého alkoholu. Buď vodku, nebo vínovici/brandy. Imho třeba s hruškovicí by to taky mohlo být dobré. Čím lepší základní alkohol, tím lepší likér.
    2. slaď sirupem až po vylouhování a podle chuti.
    3. nech to pak ještě co nejdýl uležet, fakt to zjemní chuť.

    tady pak jsou různé verze toho, co dávaj různí národové k ořechům.
    A dá se to zkvasit?: Nezralé ořechy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/nezrale-orechy.html
    AIJA
    AIJA --- ---
    GUDRUN:
    Dělávám pesto, vydrží v lednici i dlouho. A olej, je dobrý na zažívání, imunitu apod.
    Jinak suším. Mám ho taky spoustu. Navíc se nafoukal i na sousední mez, ale to se tvářím, že mě už nezajímá:-)
    FAT
    FAT --- ---
    ADELHAIDA: Zkusím zítra vyhrabat recept od Marie Treben. Doporučuji dělat z kořalky o, alespoň, 52 - 60%. V receptu je 40% vodka a to je ve výsledku sice dobré, ale SLABÉ. Kamarád mi poslal ořechovku, kterou udělal z 80% kořalky a bylo to výborné.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Vyráběl jste prosím někdo někdy ořechovku? Pokud ano, máte nějaký ultimátní tipy? A kam pro konzumní líh - dá se sehnat jen po netu, nebo ho maj i někde jinde (v makru)?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RISINA: to chápu, ale já spis hledám jídlo, který je na kvantu oregana postaveny... mám přístup k zahrádce jen občas, takže ho mám narazove
    RISINA
    RISINA --- ---
    GUDRUN: Oregano v sezóně přidávám prakticky ke všem pečeným masům, těstovinám, cuketovým směsím... Koncem léta ostříhám, usuším a přes zimu zas přidávám do všch jídel, kam s emi to zdá vhodné.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    potřebovala bych spotřebovat lán oregána, ideálně do nějakého jídla, ne dělat pesto nebo bylinkové máslo.
    Máte nějaký vděčný tip? Děkuju.

    TRISSIE: my jsme dělali podobnej salát s majdou z kečupu a hořčice, nebyly tam teda olivy a sýr byl nějakej strouhanej eidam. Ale jako děti jsme to milovali a nedávno jsem ho s úspěchem zase vytáhla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čím v těstovinovém salátu tohohle typu: http://allrecipes.com/recipe/52734/awesome-pasta-salad/
    nahradit italskou zálivku (80% mých strávníků neoblibuje kyselou chuť)? Nalít tam jen olivový olej? Nebo ho aspoň rozmíchat s bylinkami (bez chilli papričky, to strávníci taky neradi)?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Sorry za kupovany knedle. Nejsem Dita P., takze vas usetrim toho "pribehu", kterej za tim je, ale věřte mi, že holt nebylo zbyti.

    Jinak do masa jsem nasekal štědrou várku hladkolistý petržele. Žádnej recept ji sice neuvádí, ale vylučovací metodou* jsem dospěl k názoru, že tam bejt musí.

    * tedy považoval jsem za vyloučené, abych ji tam nedal :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OIIIK
    OIIIK --- ---

    ZOOEY: Sice pozdě, ale určitě bych ti doporučila http://www.dvurvysinek.eu rozvoz bohužel nemají, jen odběrná místa v Praze.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GALE: v troube je nepec. to nezhhnedou a vyschnou.
    jak rika ZUZKAOU: cukrsul na par hodin.
    ja davam do med, sul, pomeranc stava, voda s cerstvym tymianem. hodim 10 platku do ziplocu s tim vsim a druhej den na prirucnim grilu 5 platku zgriluju a 5 ususim, posypu milk powder a na prepustenym masle zhnedim.
    to je ale prasarna s tou milk powder. chutna to ale naprosto originalne. ja zeru ale veprovy,kdyz je vevnitr jeste trochu ruzovy, takze to s tim powder neni vhodna priprava pro ty, co to maj radi vepre 'well done'
    kdyz to nalozis tak pak budou ty jinak upeceny suchy masa uplne explodovat chutnou stavou. a nejlepsi je pouzit to prepusteny maslo. nakonec to delam tak, ze sundam maso z panve odlezet a do panve splouchnu trochu ty vody ve ktery se to macelo pres noc, zavarim a nakonec tam chrstnu mlecnou sedlinu (bilou mrdku z toho masla)
    tim pak preleju to odpocivajici maso.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam