• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    DOCKINEZ:
    Už je pozdě?:-)
    Střapačky, bosáky, těstoviny, bramboráky...boršč.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DOCKINEZ: halušky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: lepenice. Tedy bramborová kaše s kysaným zelím a navrch smažená cibulka.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    DOCKINEZ: Ja mam rada Sedmihradske zeli ( nevim proc ten nazev:-)):
    uvarit ryzi, kysane zeli nakrajet, smichat s nakrajenou cibuli a cervenou paprikou ( koreni, ne zelenina). Do zapekaci misy vrstvit zeli, ryzi, zeli. Ryzi osolit a opeprit. Posledni vrstva je zeli. Zalit smetanou a zapect. V puvodnim receptu je uprostred vrstva klobasy, vajicka natvrdo a slaniny, ale my to mame radi ve vegetarianske verzi.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DOCKINEZ: zelnacka (bila i cervena) a zelne placky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, podělte se o svůj oblíbený bezmasý pokrm s kysaným zelím. Zelí doma hromada, chuť na maso v záporných hodnotách, rád bych rozšířil svůj arzenál postnich pokrmů.

    Díky
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VENIKA: delam casto variace s ruznou korenovkou na hodne tenoucke platky, s pomerancem, repou, orechama, broskvema, jabkama, hruskama, .... zelen ruzne obmenuju podle nalady a zbytku surovin (rimskej, rukola, polnicek, baby spenat, lollo, cekanka, mangold, ...)

    zalivky vetsinou jen lehci - lehce ochucenej olivac, vinaigrette, variace na horcicny, ...
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    ZUZKAOU:
    EDERA:
    diky obema, potrebovala jsem nakopnout, uz se mi rozsvitilo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    VENIKA: Včera jsem měla v restauraci k rumpsteaku salát z baby špenátu a grilovaných cherry rajčat s medovo-hořčičným dresinkem a vlašskými ořechy. Ladilo to velmi dobře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Caramelised Pear And Rocket Arugula) Salad With Blue Cheese Recipe - Australian.Genius Kitchen
    http://www.geniuskitchen.com/...pe/caramelised-pear-and-rocket-arugula-salad-with-blue-cheese-135748

    a tady koukám, že k tomu internety dávaj ještě červenou cibuli a slaninu.
    Healthy Broccoli Cranberry Almond Salad - Happily Unprocessed
    http://www.happilyunprocessed.com/2017/08/01/healthy-broccoli-cranberry-almond-salad/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VENIKA: takhle v zimě?

    K té rukole dej hrušku, třeba i pečenou, dobrej sýr s modorou plísní, ořechy a medovo-hořčičnou zálivku. Nebo klasicky restované zelené fazolky - ty mražené, nekrájené, jsou docela důstojná zelenina.

    Případně brokolicovej - syrovou, pěknou brokolici nakrájej na drobno, přidej nasekaný osloupaný mandle a sušený brusinky. Přidej zálivku ze zakysaný smetany, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře a nech rozležet přes noc. Pak to ještě ochuntej a podle vlastní chuti případně dosol či doslaď.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Muzu poprosit o inspiraci na salat ke steaku? Ja delam bud salat jako vcelku plnohodnotne jidlo (napr s dyni a kozim syrem) nebo pak spis jenom nakrajenou zeleninu, co dum da. V zaloze mam rukola, rajcata, parmazan, ale to mi prijde trochu nuda a navic se bojim, ze rukola ted bude jako obvykle stiplava. A ne coleslaw pls.
    FAT
    FAT --- ---
    Díky moc.
    :-)
    MIST
    MIST --- ---
    FAT: salatovku okurku, creme fraiche, kapary, cervenou cibuli, kopr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAT: okurka, ředkvičky, natvrdo vařené vajíčka, koprový dip, avokádo, citron, šalotka a nějaký lepší kneckenbrot.

    A nebo bličnicky, zakysanou smetanu a kopr.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    FAT: Citron, salát, rajče, zelenina...a opečenej tousťák?
    FAT
    FAT --- ---
    Prosím, s čím zkombinovat, na mísu, uzeného lososa? Ano, stydím se, ale přesto se ptám...
    Díky
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Vidím to na sobotní experiment.:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no základ z dušení naleješ namísto vývaru. Respektive když to budeš dusit s cibulí, tak se s ní nemusíš sklovatět do omáčky, prostě to naleješ na jíšku, přidáš posekaný stonky, uvaříš a rozmixuješ/přepasíruješ.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Dík. Vyzkouším. Obzvlášť ve variantě pro mámu, která koprovku miluje s bramborem a vejcem. Pro sebe ještě furt vymejšlím, jak to udělat ze základu na dušení. Mně to vařený maso k omáčkám prostě nějak nechutná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEODORT: obávám se že mě těší vařit jedině proto, že tím netrávím dvanáctihodinové šichty.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ZUZKAOU: vzdycky kdyz te ctu tak si rikam jaka by to byla parada kdyby takhle varily vsechny hospody
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no mám, jenže teda - já koprovku kyselím citronem a mám ji ráda spíš řidší, což vede k poněkud ne úplně tradiční chuti.

    Ale princip je orestovat cibulku na másle - jen do slkovata, Případně se cibulka dá úplně vynechat, přidat 40 g másla a 40 g hladké mouky a umíchat z toho světlou jíšku. Zalít 500 ml vývaru. Přidat nasekané stonky kopru - lístečky nechat vedle, dávám je tam až úplně nazávěr. A nechat to vařit na mírném ohni alespoň 30 minut aby se mouka rozvařila. Po těch 30 minutách buď přepasírovat a nebo rozmixovat do hladka a přilít 500ml šlehačky a ještě tak 10 minut vařit. Pokud je moc řídká, tak vařit déle a zprudka, za stálého míchání nechat odpařit do požadované hustot. Přidat posekaný kopr a vařit ještě tak maximálně minutu. Dosolit podle chuti, přidat něco pepře. A pak tedy postupně doslazovat a dokyselovat, což je čistě individuální záležitost. Zajímavější chuť dělá když je tma hodně kyselé složky, která je vyvážená větším množství cukru.

    Plus hlavní trik je hodně mléčného tuku a dobrej vývar. Rozhodně spíš hovězí, než drůbeží. Ale funguje to i jen ve vegetariánské verzi s vodou. Možná by to nebylo špatné s vývarem ze světlého misa. Veganskou tu někdo doporučoval zkokosového mléka a překvapivě to není špatná kombinace.

    Klasická se dělá tak, že se do jíšky přidá několik lžic cukru a pak se to zalije několika lžícemi octa, rozvaří se to a teprve pak se přidává vývar. Když se pak přidá smetana, tak by se v důkladně rozvařeném octu nemusela srážet. Ale ozkoušené to nemám, protože mám fakt ráda kombninaci smetany a citronu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Jinak než podle tohohle Tvého receptu už rajskou nedělám. Neměla bys nějakej i na koprovku? Chtěla bych jí dát šanci a napravit dojem zanechaný školní jídelnou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Ze zbytků pečeného masa dělávám krom toho co píše ANNNA ještě masové knedlíčky do polívky. Tam jsou rozmixované a máslo je zjemní, tak do nich likviduju i poslední zbytky. Mám je v zásobě v mrazáku a přidávám průběžně do polívek. Recept nemám, prostě mixované maso, krupice nebo strouhanka, vajíčko, máslo, sůl, pepř, bylinky... od oka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam