• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ALDEMIK: http://kitchenstory.cz

    loni vydali i kuchařku
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Doporučil byste mi někdo český nebo anglický web s recepty založenými na zelenině a luštěninách?
    Přijela jsem z týdenního výletu, kde se vařilo víceméně vegetariánsky, a došlo mi, že mi to hrozně vyhovuje, ale že to prostě sama neumím/nemám to zaběhané a nic mě vlastně nenapadá.

    Vařívala jsem podle kuchařky ze Svatojánu, ale tam to imho přešlo k veganským receptům s častým použitím surovin, co pro mě nejsou úplně dostupné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chcete si někdo zvavařit v zámecké kuchyni? Teď od čtvrtka do neděle pro 35 lidí.
    Je to na zámku v Úsobí https://www.zamekusobi.cz/ a pro mezinárodní larp o sklonku osmanské říše http://harem.rolling.cz/

    Kuchyně je tam vcelku funkční, prostředí nádherné, tým a účastníci moc milí a skvělí majitelé.

    Celkový rozpočet na suroviny a kuchaře je 20 000 Kč, teoreticky je to 15000 na suroviny a 5000 na kuchaře, ale pokud zvládnete ušetřit na surovinách, tak by se asi teoreticky dalo profakturovat všechno najednou, takže by zbylo víc peněz na vás. (ale to musíte mít takovou živnost, že vám projdou faktury z makra do vlastního účetnictví, žejo)

    Doprava ideálně vlastním autem, s tím, že náklady na cestu jsou pochopitelně proplaceny.

    Vařila jsem tam teĎ, ale na druhý běh fakt nemám už čas a prostor.

    Vcelku úspěšný jídelníček i s odkazy na recepty je zde, pokud by se někomu nechtělo vymýšlet si vlastní a chtěl ho převzít, tak dodám i nákupní seznamy do makra...

    pište na harem@rolling.cz

    dotazy klidně mně do pošty.


    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Aaaaa, neformuluju přesně? Tedo do...:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: i zvenku? Vot těchnika!
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Mně mrazák mrazí, tak ne:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: a nezvadne tam?
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    O mraženým tu ještě řeč nebyla:-)
    Tak ho rozmixuj s trochou soli a oleje na pesto podle těch linků. Dělávám to zhruba taky tak. Jen nedávej v rámci vylepšení olivovej olej.
    EDERA
    EDERA --- ---
    FITH:
    AIJA: Tak usušenej a zamraženej už samozřejmě mám. Bez toho by nešly uvařit ani brambory, natož vývar! :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Část libečku dávám i na mrazák.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: hele docela dobrej je libčečkovej sirp. Teda pro lidi co maj rádi libeček - normálně svaříš cukr s vodou, hodíš do toho libeček a necháš vylouhovat přes noc, přivedeš znovu k varu, zcedíš, okyselíš a naleješ do lahve.
    FITH
    FITH --- ---
    EDERA: Ususit a pridavat do polevek a omacek napr. :o)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Mám obrovskou kytici libečku. Zkoušel jste z toho někdo dělat nějaké domácí maggi nebo ochucovadlo do polévek? Něco jako
    Libečkové " maggi " - polévkové ochucovadlo II. recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/42991-libeckove-maggi-polevkove-ochucovadlo-ii/
    Polévkové koření z libečku recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/42898-polevkove-koreni-z-libecku/
    Nebo máte nějaký jiný tip, jak to zpracovat?
    KATTY1987
    KATTY1987 --- ---
    ZUZKAOU: zila jsem dlouho v Norsku a pracovala i se Svedy, Dany.... varila jsem tam.
    Polevek moc nemaji, kdyz ano, tezke smetanove, ale maji hraskovou a tu delaji jinak nez my, je sladsi. Rybi/krevetovou, kde by se dal jeji zaklad zamenit s kulajdou (ryby se pridavaji nakonec). Proto bych je nedelala, at neporovnavaji... Ceska, Skandinavska a napr Francouzska hrachovka... kazda chutna jinak a Cechum bude chutnat Ceska, Frantikum ta jejich atd... nezavdecis se.
    S octem bych byla opatrna, porazi je (hlavne u tlaci atd...) Maji nizkoprocentni ocet a ten nas nedavaji.
    Za me bych udelala vege gulas ideal do chleba pro show, a uspech budes mit, po gulasi se mi vzdycky olizovali jak Skandinavci, Anglani, v NYC=svetova naplava.
    Gulas znaji vsichni, vsichni ho miluji, vege mas udelany za chvili, udelas ho kotel, pridas chleba a rohliky (jen bych nedavala houskove knedliky a syrovou cibuli.... to moc narodu nechape) a uspech mas zarucen! Driv jsem zkousela tvaruzky, korbacky, tlacenky, jelita, knedliky, chlebicky... prekombinovany....
    Gulas + frgal/kynuty buchty => budou te milovat.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MUTHA: KAKIHARA: Nj, tak "připravit". O vaření si normálně nečtu, tak nemám ty správné obranné mechanismy :-D
    Nějak se mi nedaří to trefit, tak chci zapátrat, jesti v tom není nějaká finta. Zkusím tedy víc odležet... :-)
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    SARGO: Předně bych ho nevařil.) jinak je treba dobra čerstvá zelenina a nechat všechny složky (zeleninu, chleba, ocet, olej) mezi sebou “pracovat”, klidne přes noc.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně... jak mám uvařit gazpacho, aby chutnalo přesně jako ty zatracené krabice z Lidlu, co na nich mám těžkou závislost? :-D
    XAJA
    XAJA --- ---
    Hromadu jedla s pecivom pre zmiesanu vege/nevege spolocnost s oblubou riesim salatom z pohanky a varenej struhanej cervenej repy. Rozdelim zaklad a do vege verzie primiesam struhane jablko, do nevege casti tetaz na jar struhany ovci syr, mimo sezonu mozarelu ci nejaku fetu/syr balkanskeho typu.

    Takto na jar je skvela aj kombinacia pohanka, redkvicka a kysla smotana, mimo sezonu redkovku nahrafzam struhanym zelerom.
    MIST
    MIST --- ---
    ZUZKAOU: osvedcila se mi u cizincu kremova kvetakova polevka a kulajda. Pomazanka z repy a krenova. yvarovala bych se cesneku, protoze nechteji smrdet jak "eastern european".
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    ZUZKAOU: polévka mě napadla třeba ze zeleného hrášku nebo čočkovka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam