• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    ADELHAIDA: halibut v pare s bylinkama (paru idealne tvorit z bileho vina :-)), rajskou rybi polevku, ruzne variace kari s krevetama
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ADELHAIDA: Mám ráda jemnější ryby, takže vede mořský vlk v solné krustě a kambala na másle. A miluju mušle svatého jakuba...
    FITH
    FITH --- ---
    ADELHAIDA: Ja mam rada sardinky,delam je na oliv.ol. s cesnekem a patrzeli :o)ADELHAIDA:
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DEVIL: S tím sádlem je to blbý, já úplně zapomínám, že je to živočišný, a už jsem několikrát předložila vegetariánům/veganům moučníky v upřímném přesvědčení, že jsou z jejich hlediska zcela v pořádku.

    Jaká je vaše nejoblíbenější ryba a jak ji máte nejradši? Ve Štefánikově v Praze je relativně nová rybárna a já jim chci dělat kšefty, takže časem už nebude stačit "na másle opepřená a osolená" :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem svyho casu v praci dycky byl nasranej kdyz mi majitel prines 5 pumpkinu, at z nich uvarim levnou vegetarianskou polivku. tak sem revoltoval tim ze sem zaklad na tu polivku smazil na sadle vypecenym ze slaniny. a von to pak s chuti jedl a ja sem byl se sebou spokojenej ;)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LUCIASHECK: Taky dýňovce dodávám říz zázvorem. Strouhám si ho tam čerstvý až na talíři. A děti si ji oživují špekovými kostkami.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MIFKAL: souhlasím s Childovou, je EPICKEJ!

    CMLKA: od doby, co do ní přidávám zázvor a krevety, tak mi nikdy mdlá už nepřišla :)

    DEVIL: já to celkem chápu, taky tu "běžnou," co je na každym rohu, nemusim, připadá mi nudná k uzoufání.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: já mám globálně moc ráda tohle :) https://prkynko.cuketka.cz/suroviny/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TOOMIX: jo! diky
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CMLKA: kitchenstory (manželé v kuchyni)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    tvl ja vlastne taky ten hype nikdy moc nepochopila.....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CMLKA: prosimtebe! dynova polivka ze by byla mdla? o tom sem jakteziv neslysel!

    ...ja vim, uz je tu zas ten kouzelny cas zkurvenejch dyni! snazim se byt tolerantni, ale tuhle zeleninu bych nejradsi pouzil na zahnani hladu v africe na humanitarni akci cloveka v plisni
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: hojnost vypada dobre...
    tudle dynovku jsem podle me zkousela, stejne si z toho nikdy nesednu na prdel no :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: jednu kucharku ze svatojanu mam, ale prijde mi to hrozne neprehledny :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: hele vona obyčejná opečená dušená kližka s troškou cibule, česneku a koření, podlitá dobrým vínem jako je taky dobrá.

    A nejlepší příloha k tomu jsou stejně vaječný široký nudla - tedy tagliatelle


    CMLKA:
    složité, ale rozhodně za tu práci stojící recepty https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/ (a celej ottolenghi)

    určitě taky
    https://www.kosmas.cz/knihy/240137/zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale/
    https://www.kosmas.cz/autor/21745/hanka-michopulu/
    a Kuchařky ze Svatojánu https://www.kosmas.cz/knihy/222253/kucharka-ze-svatojanu-box/

    A ohledně dýňovky.

    zkoušela si zenovou základní dýňovou?

    Hokaido rozkrájej na kusy a vydlab. POsol, popepři, pokapej dobrým olejem a 220° peč na plechu, dokud nezačne chytat barvu. Případně tam můžeš vrazit i česnek aby se upelk

    Rozpusť v hrnci hodně másla. Tak 50g. Počkej až začne lehce hnědnou a přidej do něj 1 nakrájenou cibuli a bílou porku - mělo by ho být zhruba jak té cibule, tak 100g od každého. Přidej bobkový list, nové koření, chvíli to ještě trap a pak podlej 1 l vývaru (spíš kuřecí či zeleninovej), něco tymiánu a přidej tak 300-400 g pyré z pečené dýně. Vař tak 15 minut. Vyber koření pokud si pekla česnek, tak tam vymačkej pečenej česnek. Rozmixuj, dosol a dopepři podle chuti.

    Do talíře pak dej petrželku, opečená dýňová semínka a hlavně čerstvej dýňovej olej - teď bude ve stáčírnách - u kupovanejch je riziko, že nebudou čerstvý.


    Ottolenghi do toho dává pomerančovou kůru a šťávu a vyhraje si s těma semínkama
    https://ottolenghi.co.uk/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds-shop

    super je varianta se zázvorem a kokosovým mlékem
    https://www.sklizeno.cz/o-nas/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem-a-zazvorem/

    a tady je indická verze
    https://www.youtube.com/watch?v=6AkctE8exn8
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: můžu potvrdit, to crcání s přípravou stojí za ten úžasný výsledek :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jo a nemate tip na kucharku nebo blog, kde by bylo hodne zeleninovych jidel? V tomhle nemam moc fantazii
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Nemate nekdo nejaky zajimavy recept na dynovou polevku, zjistila jsem, ze ta klasicka je pro me tak nejak mdla. Twisty co jsem nasla jsou spis tak do asijska s kokosovym mlekem a curry, coz taky nejak moc nemusim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIFKAL: chceš kližku, nebo krk, nebo pupek - něco prorostlého. Zadní a nebo různé roštěnce budou nutně suché a imho jim dušení nesluší. Co nejlepší víno a ideálně i ten hovězí vývar k tomu.

    Finta je v opečení všeho samostatně a tak, aby ti vznikly hnědé,karamelizované kousky a teprve pak to dát dusit dohromady s kořením a vínem.

    Jestli na to máš víkend, udělej ten podle Julie Child - protože to fakt chce vydržet a podávat ho až druhej den.

    Hovězí po burgundsku podle Julie Child (Boeuf bourguignon) - Chefshop.cz
    https://www.chefshop.cz/blog-steak/hovezi-po-burgundsku-podle-julie-child--boeuf-bourguignon/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MIFKAL: dělám podle Vaňka, jen bez hub
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Hledám recept na boeuf bourgignon, který je ozkoušený a dobrý. Nemusí být nejvíc fancy a nejpracnější na světě, ale s časem na to počítám. Pokud to je nečeský recept, asi bych i ocenila radu, co na to koupit, pač s kusy masa se vždycky peru, když peču podle anglických receptů :)
    FAT
    FAT --- ---
    MONROE: Jedl jsem je smažené v těstíčku a dušené na víně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    REONA: a když se to navíc šoupne do pomalého hrnce, je to naprosto boží ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam