• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: hele vona obyčejná opečená dušená kližka s troškou cibule, česneku a koření, podlitá dobrým vínem jako je taky dobrá.

    A nejlepší příloha k tomu jsou stejně vaječný široký nudla - tedy tagliatelle


    CMLKA:
    složité, ale rozhodně za tu práci stojící recepty https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/ (a celej ottolenghi)

    určitě taky
    https://www.kosmas.cz/knihy/240137/zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale/
    https://www.kosmas.cz/autor/21745/hanka-michopulu/
    a Kuchařky ze Svatojánu https://www.kosmas.cz/knihy/222253/kucharka-ze-svatojanu-box/

    A ohledně dýňovky.

    zkoušela si zenovou základní dýňovou?

    Hokaido rozkrájej na kusy a vydlab. POsol, popepři, pokapej dobrým olejem a 220° peč na plechu, dokud nezačne chytat barvu. Případně tam můžeš vrazit i česnek aby se upelk

    Rozpusť v hrnci hodně másla. Tak 50g. Počkej až začne lehce hnědnou a přidej do něj 1 nakrájenou cibuli a bílou porku - mělo by ho být zhruba jak té cibule, tak 100g od každého. Přidej bobkový list, nové koření, chvíli to ještě trap a pak podlej 1 l vývaru (spíš kuřecí či zeleninovej), něco tymiánu a přidej tak 300-400 g pyré z pečené dýně. Vař tak 15 minut. Vyber koření pokud si pekla česnek, tak tam vymačkej pečenej česnek. Rozmixuj, dosol a dopepři podle chuti.

    Do talíře pak dej petrželku, opečená dýňová semínka a hlavně čerstvej dýňovej olej - teď bude ve stáčírnách - u kupovanejch je riziko, že nebudou čerstvý.


    Ottolenghi do toho dává pomerančovou kůru a šťávu a vyhraje si s těma semínkama
    https://ottolenghi.co.uk/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds-shop

    super je varianta se zázvorem a kokosovým mlékem
    https://www.sklizeno.cz/o-nas/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem-a-zazvorem/

    a tady je indická verze
    https://www.youtube.com/watch?v=6AkctE8exn8
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: můžu potvrdit, to crcání s přípravou stojí za ten úžasný výsledek :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jo a nemate tip na kucharku nebo blog, kde by bylo hodne zeleninovych jidel? V tomhle nemam moc fantazii
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Nemate nekdo nejaky zajimavy recept na dynovou polevku, zjistila jsem, ze ta klasicka je pro me tak nejak mdla. Twisty co jsem nasla jsou spis tak do asijska s kokosovym mlekem a curry, coz taky nejak moc nemusim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIFKAL: chceš kližku, nebo krk, nebo pupek - něco prorostlého. Zadní a nebo různé roštěnce budou nutně suché a imho jim dušení nesluší. Co nejlepší víno a ideálně i ten hovězí vývar k tomu.

    Finta je v opečení všeho samostatně a tak, aby ti vznikly hnědé,karamelizované kousky a teprve pak to dát dusit dohromady s kořením a vínem.

    Jestli na to máš víkend, udělej ten podle Julie Child - protože to fakt chce vydržet a podávat ho až druhej den.

    Hovězí po burgundsku podle Julie Child (Boeuf bourguignon) - Chefshop.cz
    https://www.chefshop.cz/blog-steak/hovezi-po-burgundsku-podle-julie-child--boeuf-bourguignon/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MIFKAL: dělám podle Vaňka, jen bez hub
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Hledám recept na boeuf bourgignon, který je ozkoušený a dobrý. Nemusí být nejvíc fancy a nejpracnější na světě, ale s časem na to počítám. Pokud to je nečeský recept, asi bych i ocenila radu, co na to koupit, pač s kusy masa se vždycky peru, když peču podle anglických receptů :)
    FAT
    FAT --- ---
    MONROE: Jedl jsem je smažené v těstíčku a dušené na víně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    REONA: a když se to navíc šoupne do pomalého hrnce, je to naprosto boží ;)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    REONA: to je mi jasný :-) díky. ja varim hodně docela. akorát jsem potřebovala nějaký novy kombinace. na vaření podle receptu nejsou permonici úplně, takže jedem stylem "něco s něčím".
    REONA
    REONA --- ---
    GUDRUN: Btw když hodíš pod kuře zeleninu, jak psala Quanti (já nejraději kořenovou), tak k tomu můžeš nakrájet na čtvrtky i loupané brambory a máš celé jídlo s přílohou z jednoho pekáče. Jo a cibulí na měsíčky nic nezkazíš! :)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    GUDRUN: dělávám to i s krůtím a chutnolo to i známé která tvrdí, že je krůtí bez chuti =)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: tohle je super kombinace, jako jo, nechtěla jsem rajčata, ale občas mi projdou a tohle mi zní skvěle!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: bylo dneska, naprosto jednoduchý, ale dobrý.
    KOCHANSKA_CH: sušený bejt můžou, občas. Zkusíme :-)
    MAAJAA: Papriky jsou zelenina, na který se shodneme, s kuřetem péct by mě nenapadlo, taky zařazuju.
    AIJA: mexickou zkusím, to zní dobře :-) orientální se podívím, co to je, ale čínu ráda čerstvou :-D
    FITH: žampiony jsem na seznam zakázaných surovin neuvedla, ale jsou tam taky :-/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: nakonec jsem to jen otrhal, opláchnul a dal do mrazáku. Jen co doroste druhá várka (tak do týdne) zkusím tu sůl
    LEA1
    LEA1 --- ---
    QUANTI: tipy na jídla z kvalitních surovin nebo recept na české rizoto s kari vždycky ocením
    FITH
    FITH --- ---
    GUDRUN: Zampiony,cibule,cesnek,rozmaryn,sul na to stehna,lehce podlit vinem nebo vodou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GUDRUN:
    Zkus někdy koupit v Lidlu jejich mraženou Orientální nebo Mexickou směs. Vysypat potřebné množství ke kuřeti a je to skvělý.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Tak to pak jo.
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: me bavi hodne kure po baskicku
    na konci se zelenina z pod kurete smicha s ryzi a je z toho vyborna priloha (uzeninu mozno vynechat a nevim, zda vadi i rajcata v plechu, ale treba prijdes na nejakou obmenu)

    Kuře po baskicku | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/8674-kure-po-baskicku.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam