• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: hojnost vypada dobre...
    tudle dynovku jsem podle me zkousela, stejne si z toho nikdy nesednu na prdel no :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: jednu kucharku ze svatojanu mam, ale prijde mi to hrozne neprehledny :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: hele vona obyčejná opečená dušená kližka s troškou cibule, česneku a koření, podlitá dobrým vínem jako je taky dobrá.

    A nejlepší příloha k tomu jsou stejně vaječný široký nudla - tedy tagliatelle


    CMLKA:
    složité, ale rozhodně za tu práci stojící recepty https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/ (a celej ottolenghi)

    určitě taky
    https://www.kosmas.cz/knihy/240137/zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale/
    https://www.kosmas.cz/autor/21745/hanka-michopulu/
    a Kuchařky ze Svatojánu https://www.kosmas.cz/knihy/222253/kucharka-ze-svatojanu-box/

    A ohledně dýňovky.

    zkoušela si zenovou základní dýňovou?

    Hokaido rozkrájej na kusy a vydlab. POsol, popepři, pokapej dobrým olejem a 220° peč na plechu, dokud nezačne chytat barvu. Případně tam můžeš vrazit i česnek aby se upelk

    Rozpusť v hrnci hodně másla. Tak 50g. Počkej až začne lehce hnědnou a přidej do něj 1 nakrájenou cibuli a bílou porku - mělo by ho být zhruba jak té cibule, tak 100g od každého. Přidej bobkový list, nové koření, chvíli to ještě trap a pak podlej 1 l vývaru (spíš kuřecí či zeleninovej), něco tymiánu a přidej tak 300-400 g pyré z pečené dýně. Vař tak 15 minut. Vyber koření pokud si pekla česnek, tak tam vymačkej pečenej česnek. Rozmixuj, dosol a dopepři podle chuti.

    Do talíře pak dej petrželku, opečená dýňová semínka a hlavně čerstvej dýňovej olej - teď bude ve stáčírnách - u kupovanejch je riziko, že nebudou čerstvý.


    Ottolenghi do toho dává pomerančovou kůru a šťávu a vyhraje si s těma semínkama
    https://ottolenghi.co.uk/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds-shop

    super je varianta se zázvorem a kokosovým mlékem
    https://www.sklizeno.cz/o-nas/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem-a-zazvorem/

    a tady je indická verze
    https://www.youtube.com/watch?v=6AkctE8exn8
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: můžu potvrdit, to crcání s přípravou stojí za ten úžasný výsledek :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jo a nemate tip na kucharku nebo blog, kde by bylo hodne zeleninovych jidel? V tomhle nemam moc fantazii
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Nemate nekdo nejaky zajimavy recept na dynovou polevku, zjistila jsem, ze ta klasicka je pro me tak nejak mdla. Twisty co jsem nasla jsou spis tak do asijska s kokosovym mlekem a curry, coz taky nejak moc nemusim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIFKAL: chceš kližku, nebo krk, nebo pupek - něco prorostlého. Zadní a nebo různé roštěnce budou nutně suché a imho jim dušení nesluší. Co nejlepší víno a ideálně i ten hovězí vývar k tomu.

    Finta je v opečení všeho samostatně a tak, aby ti vznikly hnědé,karamelizované kousky a teprve pak to dát dusit dohromady s kořením a vínem.

    Jestli na to máš víkend, udělej ten podle Julie Child - protože to fakt chce vydržet a podávat ho až druhej den.

    Hovězí po burgundsku podle Julie Child (Boeuf bourguignon) - Chefshop.cz
    https://www.chefshop.cz/blog-steak/hovezi-po-burgundsku-podle-julie-child--boeuf-bourguignon/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MIFKAL: dělám podle Vaňka, jen bez hub
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Hledám recept na boeuf bourgignon, který je ozkoušený a dobrý. Nemusí být nejvíc fancy a nejpracnější na světě, ale s časem na to počítám. Pokud to je nečeský recept, asi bych i ocenila radu, co na to koupit, pač s kusy masa se vždycky peru, když peču podle anglických receptů :)
    FAT
    FAT --- ---
    MONROE: Jedl jsem je smažené v těstíčku a dušené na víně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    REONA: a když se to navíc šoupne do pomalého hrnce, je to naprosto boží ;)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    REONA: to je mi jasný :-) díky. ja varim hodně docela. akorát jsem potřebovala nějaký novy kombinace. na vaření podle receptu nejsou permonici úplně, takže jedem stylem "něco s něčím".
    REONA
    REONA --- ---
    GUDRUN: Btw když hodíš pod kuře zeleninu, jak psala Quanti (já nejraději kořenovou), tak k tomu můžeš nakrájet na čtvrtky i loupané brambory a máš celé jídlo s přílohou z jednoho pekáče. Jo a cibulí na měsíčky nic nezkazíš! :)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    GUDRUN: dělávám to i s krůtím a chutnolo to i známé která tvrdí, že je krůtí bez chuti =)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: tohle je super kombinace, jako jo, nechtěla jsem rajčata, ale občas mi projdou a tohle mi zní skvěle!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: bylo dneska, naprosto jednoduchý, ale dobrý.
    KOCHANSKA_CH: sušený bejt můžou, občas. Zkusíme :-)
    MAAJAA: Papriky jsou zelenina, na který se shodneme, s kuřetem péct by mě nenapadlo, taky zařazuju.
    AIJA: mexickou zkusím, to zní dobře :-) orientální se podívím, co to je, ale čínu ráda čerstvou :-D
    FITH: žampiony jsem na seznam zakázaných surovin neuvedla, ale jsou tam taky :-/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: nakonec jsem to jen otrhal, opláchnul a dal do mrazáku. Jen co doroste druhá várka (tak do týdne) zkusím tu sůl
    LEA1
    LEA1 --- ---
    QUANTI: tipy na jídla z kvalitních surovin nebo recept na české rizoto s kari vždycky ocením
    FITH
    FITH --- ---
    GUDRUN: Zampiony,cibule,cesnek,rozmaryn,sul na to stehna,lehce podlit vinem nebo vodou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GUDRUN:
    Zkus někdy koupit v Lidlu jejich mraženou Orientální nebo Mexickou směs. Vysypat potřebné množství ke kuřeti a je to skvělý.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Tak to pak jo.
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: me bavi hodne kure po baskicku
    na konci se zelenina z pod kurete smicha s ryzi a je z toho vyborna priloha (uzeninu mozno vynechat a nevim, zda vadi i rajcata v plechu, ale treba prijdes na nejakou obmenu)

    Kuře po baskicku | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/8674-kure-po-baskicku.html
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    GUDRUN: Já ráda dělám s paprikou, tu nakrájím na kousky nebo proužky tu přidám k masu, které většinou i posypu mletou paprikou,ale není to nutné. Dospod dávám trochu másla a schovám to podbalobal a na posledních cca 15 min sunadám alobal.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GUDRUN: Sušená rajčata jsou také ze hry? K tomu cibule, česnek, olivy, kapary a trocha bylin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: tak nejjedodnušší je pod to prsknout brambory na větší kousky. Pak to nepodlejvej a zeleninu udělej zvlášť - klasicej je hrášek.

    Ale jinak asi hledáš tohle https://www.olivemagazine.com/recipes/meat-and-poultry/best-chicken-thigh-recipes/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: to je sice fakt trivialni, ale nedelame to, takže zkusim :-) Diky!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GUDRUN: já ráda hodím stehna na mraženou zeleninovou směs (buď pod svíčkovou, nebo hrášek-kukuřice-mrkev), okořenit podle chuti, zelenina nasákne vůni a chuť z kuřete a je to výborný, když zbude, dá se sekundárně zpracovat do českého "rizota" (přidávám kari).
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    chtěla bych recept, kdy flaknu kuřecí stehna do zapikaci misky s necim a výsledkem je večeře, ke které stačí dodat vhodnou přílohu. obvykle dělám na pivu nebo se zelím, ale určité jsou i další varianty. mimo hru jsou rajčata (protlak je ok), cukiny, lilky, fazole, brokolice. za případne nápady budu vděčná.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    AIJA: Protože, abych tam měla hodně pektinu, tak jsem tam jabka nakrájela i s jádřincema a šlupkama. Navíc jsem chtěla docílit konzistence pyré. Přišlo mi, že práce s tím bylo stejně, jako kdybych jablka loupala (měla tlusté šlupky, které by v marmeládě asi nebyly nic moc), nebo je krájela na menší kousky, a ještě vyndavala jádřince.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Pektin zahušťuje, takže proto je marmeláda z jablek hustší. A proč jsi to pasírovala? Mě to nikdy nenapadlo, má se to?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA DEVIL: Díky vám, vzhledem k tomu, že se to do roka sní, tak se na další převaření vykašlu. Jojo, je to sterilace, ale sterilizace taky není špatná. Kdo by chtěl, aby se mu marmelády ve spíži nekontrolovaně množily :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ADELHAIDA: jinak je to imho sterilace nikoliv sterilizace fyi
    ja teda nesteriluju nic krom okurek. horky kompoty/marmelady/chutney naleju horky do sklenic, zavru a prevratim. po schladnuti akorat kontroluju, jestli je vicko prohnuty dovnitr. jednou se mi stalo ze mi zkvasila sklenice vokurek a nedavno jedna sklenicka jahodovyho zahouru (v obou pripadech prorezly vicka)

    mela bys ty sklenice a vicka vyvarit nad parou nebo ve vode. pokud si tak ucinila a produkt si do nich lila po jeho prevareni, nesteriloval bych. za tyden se jdi podivat, zda sou vicka prohnuty dovnitr. pokud ano, vse je ok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam