JAJITA: hele vona obyčejná opečená dušená kližka s troškou cibule, česneku a koření, podlitá dobrým vínem jako je taky dobrá.
A nejlepší příloha k tomu jsou stejně vaječný široký nudla - tedy tagliatelle
CMLKA:
složité, ale rozhodně za tu práci stojící recepty
https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/ (a celej ottolenghi)
určitě taky
https://www.kosmas.cz/knihy/240137/zelenina-a-lusteniny-jednoduse-dokonale/
https://www.kosmas.cz/autor/21745/hanka-michopulu/
a Kuchařky ze Svatojánu
https://www.kosmas.cz/knihy/222253/kucharka-ze-svatojanu-box/
A ohledně dýňovky.
zkoušela si zenovou základní dýňovou?
Hokaido rozkrájej na kusy a vydlab. POsol, popepři, pokapej dobrým olejem a 220° peč na plechu, dokud nezačne chytat barvu. Případně tam můžeš vrazit i česnek aby se upelk
Rozpusť v hrnci hodně másla. Tak 50g. Počkej až začne lehce hnědnou a přidej do něj 1 nakrájenou cibuli a bílou porku - mělo by ho být zhruba jak té cibule, tak 100g od každého. Přidej bobkový list, nové koření, chvíli to ještě trap a pak podlej 1 l vývaru (spíš kuřecí či zeleninovej), něco tymiánu a přidej tak 300-400 g pyré z pečené dýně. Vař tak 15 minut. Vyber koření pokud si pekla česnek, tak tam vymačkej pečenej česnek. Rozmixuj, dosol a dopepři podle chuti.
Do talíře pak dej petrželku, opečená dýňová semínka a hlavně čerstvej dýňovej olej - teď bude ve stáčírnách - u kupovanejch je riziko, že nebudou čerstvý.
Ottolenghi do toho dává pomerančovou kůru a šťávu a vyhraje si s těma semínkama
https://ottolenghi.co.uk/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds-shop
super je varianta se zázvorem a kokosovým mlékem
https://www.sklizeno.cz/o-nas/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem-a-zazvorem/
a tady je indická verze
https://www.youtube.com/watch?v=6AkctE8exn8