• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    TRISSIE: já mrkvový dělám v poměru 1:1 cukr a citron a doředit vodou "tak akorát", aby to mělo výraznou chuť, mrkev v tom smutně neplavala, ale byla šťavnatá
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja bych zase potrebovala vedet, jak delaji takovej ten side salat ze zeli a (asi?) mrkvi v klasickych cinskych bistrech, strasne mi chutna, ale nevim, jak na to.
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    APRILMOUSE: no, kdyby tam přišla trocha soli, tak není potřeba dávat vodu, páč si jí ta okurka pustí sama. resp., my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme.

    TRISSIE: já dělám okurkový v poměru 1ks salátovky, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, špetka soli a špetka pepře, kapka oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích (pokud k tomu nemáme nic mastného). na mrkev to dělám vždy od oka podle toho, jak je chuť. někdy více citrónu, někdy místo jablka mandarinky nebo ananas.
    a třeba na salát nebo na ledový salát děláme zálivku: 1dcl sklenice - lžíce medu, lžíce plnotučné hořčice, doplnit vodou, špetka soli, špetka pepře

    ADELHAIDA: tak hlavně sladká a kyselá se navzájem vyvažujou. když se nějaké jídlo nebo pití přežene do kysela, dá se tomu ubrat přidáním sladkého.

    DIVER: chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?! pak chápu to množství vody :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: od mojí matky (a nejspíš babičky a prababičky:) - univerzál pro okurky, rajčata i hlávkovej salát ap.:

    - 1/2 litru vody
    - 1-1,5 lžíce cukru
    - 1- 1,5 lžíce octu (kvasný lihový)
    - malá lžička soli

    pak kdyžtak dochutit, ale takhle to cca funguje.

    _______

    pro hlávkový/ledový salát používám alternativní zálivku:

    - 3 dcl mlíka
    - cca 1,5 - 2 lžíce kvasnýho lihovýho octu
    - cca půl lžičky soli
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když už se to tu načalo, shodnete se na takovým tom ultimátním nálevu, co mívají v Praze v hospodách a v jídelnách?
    A kdybyste měli podobně ultimátní nálev na mrkvovej salát, to by mě taky moc potěšilo.

    Nějak jsem odešla z domova trestuhodně nevybavena těmito základními recepty - jasně že to člověk nějak zplichtí od oka, ale jednak je to otrava s promícháváním a dochucováním, a druhak tyhle věci mají tendence se rozležet a to se odhaduje blbě...
    TESSS
    TESSS --- ---
    Tsk ja treba do okurkovyho olej nikdy, ale do nalevu cukr a sul urcite. Manzel radsi citron nez ocet
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    Hereze! Doma to mame kazdej jinak!!:))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Oni do toho lijou ocet! Dobytci.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: já dávám jen cukr a ocet :D sůl a pepř mi tam nechutná. Na 400 ml vody 3 lžice cukru a 1,5 lžice octa :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    EWUSHA: taky dávám, dvě lžíce, octa, lžíci cukru a sůl
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: A cukr nedává nikdo? To jsme doma asi jediní :-D Jednou jsem si dala v Brně okurkový salát v restauraci a překvapilo mě, že to bylo plné oleje a bez octa. A když jsem číšníka poprosila o ocet, který nebyl běžně na stole ani poblíž, tak se divil s vyvalenýma bulvama, jestli ho chci jako hned. Tak nevím, jestli nemají nějaké speciály i tam :-D
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    BALAENA:
    ANNNA: ano, to jsou ony :-) cena všude kolem 50Kč, ale bývají ve slevě za méně. jednou jsme kupovali pár pytlů, když byly za 25Kč :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: to je úlehlová-tilschová! Nemůžu za to že jim v bruntále krávy nedojí a tak maj jen vocet! (Von to má Leoš jako evergreen)

    "Okurkový salát, zvaný na Slovácku "oharkový", dělá se nejčastěji s kyselou smetanou, takže je výživnější a hodí se tedy dobře i za svačinu na pole"
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: to je odkud v česku, pls? nebo je to spíš třeba tarator?

    každopádně to tam zkus navrhnout. stačí ta cibule :)

    https://www.facebook.com/...d=10205432558609521¬if_id=1544964343860727¬if_t=feed_comment_reply

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Nějaké takové bruntálsko-jídelnovské manýry - fuj!
    DIVER
    DIVER --- ---

    Ten pravý okurkový salát:

    124 hlasy od 53 respondentů

      DIVER
      DIVER --- ---
      taková předvánoční výzva, než se všichni budou hádat o bramborovej salát :)

      na FB se u Leoše Kyši rozběhla taková zábavná debata o ten pravej okurkovej salát. a je to docela zábava - dělí se to na lidi s cibulí/bez, s pepřem/bez, na plátky/nahrubo.

      dovolil jsem si připravit anketu... :)
      DIVER
      DIVER --- ---
      ANNNA: tak ještě jedna zajímavá rada s příběhem (fazolová s koprem:)

      ještě před pár lety dělali v bufáči Korunka na Arbesáku v Praze vynikající červenou fazolovou polívku. pozoruhodná byla tím, že v ní byl kopr. zavedla to tam jedna z kuchařek - původem rumunka.

      chodil jsem tam pravidelně a když jí měli, nikdy jsem jí nevynechal. jednou mi dokonce vytáhli tu kuchařku z kuchyně, aby mi to vysvětlila. nic zvláštního - zeleninovej základ jako na svíčkovou třeba, fazole a nakonec povařit s tím koprem. nepřekonatelná kombinace s tím koprem!

      kuchařka už je asi pryč a s ní zmizela z nabídky i polívka :(
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: a chuťově nejsou vůbec zlý
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      BALAENA: Ha, ty vypadají super (aneb brambory, mouka a sůl). Díky za tip!
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: předpokládám, že tyhle. má je kdekdo. Kaufland stoprocentně, mám pocit, že jsem je viděla i v Lidlu a v Bille, Tesco očividně, když je má jejich eshop...
      Vinica Hluboce zmrazené slovenské bramborové halušky 1000g - Tesco Potraviny
      https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019011467
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      EWUSHA: Kde? KDE??? Co cena a složení? U nás jdou koupit čerstvé halušky na tácku, ale cenu už jsem radši zapomněla. Každopádně moc.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      ANNNA: my jednou objevili v marketu 1kg pytel mražených hotových halušek a od té doby jsem zahodila síto a chvíli po mě i tchýně. jsou vážně dobré a jen se hodí na pánev. když potřebuju hodně jídla ve velmi krátkém čase, tak po nich většinou šáhnu.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      EWUSHA: Děkuji všem za tipy. Nakonec to vyhrál námět
      KOCHANSKA_CH:
      A to krůtí roláda plněná slaninou, sušenými rajčaty, bylinkami, sýrem. A k tomu bramborovo-hráškové pyré s mátovým závanem. Všichni si moc pochutnali. Přeju bájo kulinářské svátky všem :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam