• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    TRISSIE: já mrkvový dělám v poměru 1:1 cukr a citron a doředit vodou "tak akorát", aby to mělo výraznou chuť, mrkev v tom smutně neplavala, ale byla šťavnatá
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja bych zase potrebovala vedet, jak delaji takovej ten side salat ze zeli a (asi?) mrkvi v klasickych cinskych bistrech, strasne mi chutna, ale nevim, jak na to.
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    APRILMOUSE: no, kdyby tam přišla trocha soli, tak není potřeba dávat vodu, páč si jí ta okurka pustí sama. resp., my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme.

    TRISSIE: já dělám okurkový v poměru 1ks salátovky, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, špetka soli a špetka pepře, kapka oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích (pokud k tomu nemáme nic mastného). na mrkev to dělám vždy od oka podle toho, jak je chuť. někdy více citrónu, někdy místo jablka mandarinky nebo ananas.
    a třeba na salát nebo na ledový salát děláme zálivku: 1dcl sklenice - lžíce medu, lžíce plnotučné hořčice, doplnit vodou, špetka soli, špetka pepře

    ADELHAIDA: tak hlavně sladká a kyselá se navzájem vyvažujou. když se nějaké jídlo nebo pití přežene do kysela, dá se tomu ubrat přidáním sladkého.

    DIVER: chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?! pak chápu to množství vody :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: od mojí matky (a nejspíš babičky a prababičky:) - univerzál pro okurky, rajčata i hlávkovej salát ap.:

    - 1/2 litru vody
    - 1-1,5 lžíce cukru
    - 1- 1,5 lžíce octu (kvasný lihový)
    - malá lžička soli

    pak kdyžtak dochutit, ale takhle to cca funguje.

    _______

    pro hlávkový/ledový salát používám alternativní zálivku:

    - 3 dcl mlíka
    - cca 1,5 - 2 lžíce kvasnýho lihovýho octu
    - cca půl lžičky soli
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když už se to tu načalo, shodnete se na takovým tom ultimátním nálevu, co mívají v Praze v hospodách a v jídelnách?
    A kdybyste měli podobně ultimátní nálev na mrkvovej salát, to by mě taky moc potěšilo.

    Nějak jsem odešla z domova trestuhodně nevybavena těmito základními recepty - jasně že to člověk nějak zplichtí od oka, ale jednak je to otrava s promícháváním a dochucováním, a druhak tyhle věci mají tendence se rozležet a to se odhaduje blbě...
    TESSS
    TESSS --- ---
    Tsk ja treba do okurkovyho olej nikdy, ale do nalevu cukr a sul urcite. Manzel radsi citron nez ocet
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    Hereze! Doma to mame kazdej jinak!!:))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Oni do toho lijou ocet! Dobytci.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: já dávám jen cukr a ocet :D sůl a pepř mi tam nechutná. Na 400 ml vody 3 lžice cukru a 1,5 lžice octa :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    EWUSHA: taky dávám, dvě lžíce, octa, lžíci cukru a sůl
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: A cukr nedává nikdo? To jsme doma asi jediní :-D Jednou jsem si dala v Brně okurkový salát v restauraci a překvapilo mě, že to bylo plné oleje a bez octa. A když jsem číšníka poprosila o ocet, který nebyl běžně na stole ani poblíž, tak se divil s vyvalenýma bulvama, jestli ho chci jako hned. Tak nevím, jestli nemají nějaké speciály i tam :-D
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    BALAENA:
    ANNNA: ano, to jsou ony :-) cena všude kolem 50Kč, ale bývají ve slevě za méně. jednou jsme kupovali pár pytlů, když byly za 25Kč :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: to je úlehlová-tilschová! Nemůžu za to že jim v bruntále krávy nedojí a tak maj jen vocet! (Von to má Leoš jako evergreen)

    "Okurkový salát, zvaný na Slovácku "oharkový", dělá se nejčastěji s kyselou smetanou, takže je výživnější a hodí se tedy dobře i za svačinu na pole"
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: to je odkud v česku, pls? nebo je to spíš třeba tarator?

    každopádně to tam zkus navrhnout. stačí ta cibule :)

    https://www.facebook.com/...d=10205432558609521¬if_id=1544964343860727¬if_t=feed_comment_reply

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Nějaké takové bruntálsko-jídelnovské manýry - fuj!
    DIVER
    DIVER --- ---

    Ten pravý okurkový salát:

    124 hlasy od 53 respondentů

      DIVER
      DIVER --- ---
      taková předvánoční výzva, než se všichni budou hádat o bramborovej salát :)

      na FB se u Leoše Kyši rozběhla taková zábavná debata o ten pravej okurkovej salát. a je to docela zábava - dělí se to na lidi s cibulí/bez, s pepřem/bez, na plátky/nahrubo.

      dovolil jsem si připravit anketu... :)
      DIVER
      DIVER --- ---
      ANNNA: tak ještě jedna zajímavá rada s příběhem (fazolová s koprem:)

      ještě před pár lety dělali v bufáči Korunka na Arbesáku v Praze vynikající červenou fazolovou polívku. pozoruhodná byla tím, že v ní byl kopr. zavedla to tam jedna z kuchařek - původem rumunka.

      chodil jsem tam pravidelně a když jí měli, nikdy jsem jí nevynechal. jednou mi dokonce vytáhli tu kuchařku z kuchyně, aby mi to vysvětlila. nic zvláštního - zeleninovej základ jako na svíčkovou třeba, fazole a nakonec povařit s tím koprem. nepřekonatelná kombinace s tím koprem!

      kuchařka už je asi pryč a s ní zmizela z nabídky i polívka :(
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: a chuťově nejsou vůbec zlý
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      BALAENA: Ha, ty vypadají super (aneb brambory, mouka a sůl). Díky za tip!
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: předpokládám, že tyhle. má je kdekdo. Kaufland stoprocentně, mám pocit, že jsem je viděla i v Lidlu a v Bille, Tesco očividně, když je má jejich eshop...
      Vinica Hluboce zmrazené slovenské bramborové halušky 1000g - Tesco Potraviny
      https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019011467
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      EWUSHA: Kde? KDE??? Co cena a složení? U nás jdou koupit čerstvé halušky na tácku, ale cenu už jsem radši zapomněla. Každopádně moc.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      ANNNA: my jednou objevili v marketu 1kg pytel mražených hotových halušek a od té doby jsem zahodila síto a chvíli po mě i tchýně. jsou vážně dobré a jen se hodí na pánev. když potřebuju hodně jídla ve velmi krátkém čase, tak po nich většinou šáhnu.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      EWUSHA: Děkuji všem za tipy. Nakonec to vyhrál námět
      KOCHANSKA_CH:
      A to krůtí roláda plněná slaninou, sušenými rajčaty, bylinkami, sýrem. A k tomu bramborovo-hráškové pyré s mátovým závanem. Všichni si moc pochutnali. Přeju bájo kulinářské svátky všem :-)
      EDERA
      EDERA --- ---
      Ještě moje oblíbená indická květáková:
      Indická květáková polévka s panýrem | Apetitonline.cz
      https://www.apetitonline.cz/recept/indicka-kvetakova-polevka-s-paneerem
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      Pročítám to tady a sliním. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným, materiálu mám tak na dva měsíce!

      K večeři dnes bude bryndzový demikat, a poslední stránku abych si někam zazálohovala a postupně provařila ;)
      DEVIL
      DEVIL --- ---
      BRUKEV: spek naloz jen do soli a trochu cukru, na posledni tejden dej cesnek. pred uzenim muzes udelat posyperku na paprikovy bazi. paprika, celery salt, onion powder, ground coriander.
      pred uzenim to posypes a studene zaudis. nebo se ten mix da koupit, ale je v nem casto dalsi sul, glutamat apod..
      Jägermett 1kg dekorativní kořenící směs koření LAY - Řeznické potřeby a koření
      https://heroldreznickepotreby.cz/...ky-pomazanky-slaninu-kolena/1351-jagermett-1-kg-dekoracni-koreni
      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      ANNNA: Křenová polévka:
      Uvaříš uzená žebra s polévkobým kořením, cibulí a trochou kořenové zeleniny. Vývar předem nesolit, bývá od žeber slaný dost, většinou. Na přepuštěném másle či libovolném tuku orestuješ cibuli, zaliješ smetanou, necháš zpěnit. Přidáš polovinu strouhaného křenu a necháš rozvonět. Po chvíli zaliješ uzeným vývarem, přidáš mascarpone podle toho, jak hustou polévku chceš, provaříš, rozmixuješ. Přidáš druhou část křenu, dochutíš trochu do kysela, třeba citronem nebo ume octem. Přidáš prohřát obrané uzené z žeber. Podáváš se strouhaným křenem.
      V poslední době je křen slabota, množství dávám podle toho, jak moc má grády.
      FITH
      FITH --- ---
      Toto je moje oblibena,jen nedavam vino http://zivotschuti.cz/cockova-polevka-s-dvoji-cockou/
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      ANNNA:

      bramboračka - kdo nemá sušený houby, tak se na ně vybodne, i tak je to dobrý. Kdo má houby, tak pochopitelně kulajdu.

      Taky mám dost ráda kukuřičný chowder - na másle cibili, česnek, řapíkatý celer. Přidat vývar, brambory na kostičky a kukuřici. uvařit do měkka, rozmixovat, osolit, opepřit, přidat smetanu a případně posypat vyškvařenou slaninou.

      švédská hrachová s uzenýn a hrubozrnou hořčicí (uvařit hrách v uzeném vývaru s trochou mrkve, cibulí, tymiánem a lehounce závzoru. Přidat do toho to uzené maso a pár lžic hrubozrné hořčice) https://www.thespruceeats.com/dried-pea-soup-artsoppa-in-swedish-2952931


      Hrášková polévka - cibule či porek, hrášek, vývar, máslo - rozmixovat. Případně přidat trošku máty.

      vločková - na másle opeč vločky, až začnou zlátnout, přidej kořenovou zeleninu, zalej vodou/vývarem , vař 10-15 minut, přidej mražený hrášek a petrželku, případně je do toho výtečné lahůdkové droždí.

      drožďová - je potřeba nejdřív tak 5-8 minut droždí fakt opékat na troše tuku, nejdřív se rozteče a pak se voda odpaří - a pak přestane smrdět a pak se ve vodě či vývaru rozvaří do skvělé chuti. K rozvařenému droždí přidat kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, vývar či vodu, uvařit zeleninu do měkka. Případně do toho zavařovat drožďové knedlíčky - na lžíci másla rozpustit kostku droždí, dát do misky, přidat tam jedno vejce, prolisovat česnek a přidat něco majoránky, sůl a pepř. Rozmíchat kašičku a zahušťovat strouhankou, dokud to není hmota, ze které jdou dělat knedlíčky. Udělat knedlíčky, vhodit do vroucí polívky a vařit tak 5 minut.

      Asijský polévky má dobře popsaný třeba Kamila, ale teda chilli se nebojí. Ale ono se tam dá nepřidat.

      Nuselská kuchta uvádí ...: polévky
      http://nuselskakuchta.blogspot.com/search/label/pol%C3%A9vky


      Jinak za mne ještě polský boršč s kysanou řepou

      Polský boršč s řepným kvasem
      https://www.zkvaseno.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

      a v létě chlodnik, klasický borčš se už zmiňoval.
      BONEMINA
      BONEMINA --- ---
      ANNNA: nakrajim nadrobno cibuli a brambory na male kousky a dam varit do mirne osolene vody, jen aby brambory chytlu chut. V mise smicham bryndzu s paprikou a mletym kminem, nebo varim cely kmin rovnou s bramborama. Kdyz jsou brambory mekke, naleju je i s cibuli a vodou do misy a rozmicham bryndzu. Nekdy pro zjemneni pridam trochu smetany, ale vetsinou ne. Podle chuti davam nahoru nasekanou zelenou cibulku/pazitku/petrzelku, opecenou cibuli se slaninou, krutony nebo obcas kdyz zbudou hotove uvarene nudle. Muz si nekdy pridava pepr a cesnek, me to prijde uz zbytecne.
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      KOCHANSKA_CH: GILLIATT: TOOMIX: TESSS: VSICHNIMAME: BONEMINA: ANABEL_LEE: Všem vřele děkuju za inspiraci!

      Můžu poprosit o přibližné osvědčené recepty na křenovou polévku a bryndzový demikat? Zrovna dneska jsem bez rozmyslu koupila bryndzu, ale do Vánoc se mi s haluškama crcat chtít nebude, tak zrovna tohle zní jako značka ideál ;)
      ANABEL_LEE
      ANABEL_LEE --- ---
      ANNNA: a taky jeste ruzne rybi polevky, jestli mate radi - boullabaise (nebo jak se to...) z vice druhu ryb, ta je do rajcatova, nebo klasicka z korenove zeleniny, nebo rybi hrachovka, nebo je taky moc dobra polevka z lososa s bramborem a vejci.
      ANABEL_LEE
      ANABEL_LEE --- ---
      ANNNA: orient - indicky dhal
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam