• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    EDERA: Hola, hola, prosím! Nemůžu nikde vyfiltrovat tu osvědčenou paštiku, za kterou jsi tady na Nyxu někoho chválila před nastoupenou jednotkou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zenová kachna či husa.

    (nefunguje to na kuře, protože nemá dostatek podkožního tuku a spálí se.)

    Pokud se použije základí trik z přípravy pekingské kachny na normálně pečenou drůbež dost to zlepší křupavost kužičky.

    Před pečením to chce pár hodin marinovat kachnu v soli a trochu jedlé sody. Sůl vytáhne část vody, soda zalkalizuje povrch kůže, takže bude ochotněji karamelizovat. A posléze kachnu polít vroucí vodou - většinou leju obsah jedné rychlovarné konvice na záda a druhý na prsa. Bílkoviny na kůži se lehce začnou denaturovat, nejspíš se i trošku mění vazby na ten podkožní tuk, takže se pak nějak lépe vypéká v troubě.

    tohle všechno je třeba dělat večer před podáváním, protože ji je potřeba pak vrazit přes noc do trouby na 60°C. S případným kořením co na ní chcete - ale stačí sůl, pepř a kmín. Pokud chcete nadívat, tak s nádivkou

    Ráno byste měli mít pevnou kachnu s bledou kůži, ale s vypečeným tukem. Kachna se nechá vychladnout a jen se před podáváním dopeče kůže - do křupava a zlatohněda. Předpečenou kachnu to chce dát do vyhřáté trouby na 200°C cca 15-20 minut, případně v polovině času otočit pekáč, aby se pekla rovnoměrně. (neotáčet kachnu ze zádíček na prsa jinak se potrhá tak kůže, co se s ní člověk crcá.)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MONROE: Podle mě je losos sám o sobě tak chuťově výrazná a dobrá ryba, že komplikovaná úprava mu spíš škodí. Sůl, pepř, kopr a bílé víno je maximum, co jsem ochotná k němu přidat. Měli jsme včera a byl vynikající.
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    MONROE: s holandskou omáčkou
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    Přeji všem krásné Vánoce. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: květákové pyré

    Gordon Ramsay Shows How To Cook And Plate Scallops | The F Word
    https://www.youtube.com/watch?v=WJ4Kc8nEnp4

    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Co se hodí k mušlím svatého jakuba? Mají být jako předkrm, tak jen něco malého ke zvýraznění chuti.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANNIKA: myslím, že jsem ho viděla v poastovém kyblíku u chlazeného zboží. Možná se to jmenovalo zelný salát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    World Soup Map | 481 World Soups | TasteAtlas
    https://www.tasteatlas.com/...g&fbclid=IwAR2hDWKSHVZbbbgJuduK7UY4OY4BfFck48SX_MSNy6Pw8425-IePnj7cRvo

    ptal se tu někdo na polévky?
    Mapa nejoblíbenějších polévek celého světa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: hledej sterilované zelí - bývá u konzerv.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Btw nevíte někdo, jestli/kde se dá koupit takové to hospodské křupavé NEkysele (asi jenom sterilované?) zelí, co se dává třeba k bramborakum? A v lidovejsich podnicích skoro ke všemu?
    Všude vidím jen kvasene, ani v makru jsem neobjevila a nějaký zdroj být musí...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    AIJA: Tak to už fakt nevím. Je to takové 2 roky zpět. Ale určitě někde poblíž náměstí Svobody.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Věřím, no. V tom římském hrnci je to přece jenom spíš dušení než pečení. Navíc tmavý maso, i kdyby bylo vařený, se (nám) ve finiši Vánoc tráví fakt mnohem hůř.
    EDERA: S jídlem na víně mi dělaj potíže zase jiný členové domácnosti :D Pro změnu. Ale děkuju. Jo, a ty bys mi mohla dát recept na tu nebeskou paštiku, že jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FAT: krůtí stehno s kaší jsme měli dneska k večeři - ale z crockpotu a k tomu vařená zeleninová směs a gravy.
    Ten koncept "roast with mashed potatoes, vegetables and gravy" se Anglánům fakt povedl.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Kuře na víně. Moje máma je stejná chuťová škola jako ta Tvoje, navíc by se klidně obešla i bez masa, ale u nás jí ráda. Hlavně zeleniny prý v tom není nikdy dost.:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je strašně dobrý a je to vtipná variace na kubu. Jo a TESCO nás vyhodnotilo jako poláky, takže tam teď prodávají kromě ječných krupek i ovesné a špaldové a vůbec a jsou fakt dobré a chcete je kupovat, aby to v nabídce zůstalo natrvalo

    Portobello Mushrooms With Pearled Barley and Preserved Lemon From 'Ottolenghi' Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/...es/2013/10/stuffed-portobello-mushrooms-from-ottolenghi-cookbook.html

    na porci

    3 ks žapmionů s velkým kloboukem (bude to skvělé třeba v bedlách)
    50g drobných krupek
    4 stroužky česneku
    1/2 cibule
    40 g másla
    400 ml vývaru
    100 ml bílého vína
    lžíce nasekané petrželky
    30-50 g fety
    čtvrtka citronu naloženého v soli
    tymián
    sůl
    pepř

    Rozehřát troubu na 180°C, žampionům odloupat nožičky, naskládat je do pekáčku vymazaného máslem do každé hlavičky dát trošku másla, podrcený stroužek česneku, sůl, pepř a tymián. Zalít deckou bílého a deckou vývaru. Vrazit do trouby a péct 30 minut.

    Na dalším másle orestovat cibulku, nadrobno nasekané nožičky žampionů a česnek. Přidat k tomu krupky, potraápit je chvíli v tuku, aby se v něm všechny obalily, zalít vývarem poměr 1 díl krupek a 3 díly tekutiny. Nesolit, ale dát tam tymián. Vařit mírně cca 30 minut, voda by se měla vsáknou. Do krupek přimíchat fetu, petrželku a nakládané citrony. Bez nich to sice půjde, ale nebude to ono. Vytáhnout žampiony z trouby do klobčouků nakydat porci krupek a buď posypat nějakými zábavnými bylinkami a sníst, nebo zapéct a sníst.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOUNTBATTEN: Divoké srdce! Měla jsem teda vepřové. Omáčka: cibule, slanina, zelenina, červené víno, portské víno, domáci bezcukerná povidla, sušené švestky a divoké koření. Přílohou pečená dýně šťouchaná s cibulí, ozdobou na přepuštěném másle restovaná bluma se skořicí. Ve finále srdce měklo v pomalém hrnci.

    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Budeme mít na Boží hod taky horní stehna, ale s brkaší. Sůl, máslo slanina...
    Je to u nás 25. klasika.
    :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    My líčka zvládáme líp jak něco pečeného. Ale letos asi udělám horní krůtí stehno s rýží. Podle toho kolik nás vlastně bude:-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Tmavý maso bude na Štěpána už těžko stravitelný, vyzkoušeno :)
    ZUZKAOU: Díky, způsobila jsi zážeh. Bude něco v římském hrnci, pečeno pohromadě, ozvláštněno šalvějí nebo tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam