• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DEVIL: Než jsem blíž poznala jednu známou, hodnotila bych někoho s takovou fyzickou konstitucí také.
    Ona je aktuálně bezlepková a nesmí laktózu, plus med, nějaké ořechy atd.
    Nějakou dobu už přibírá před očima. Jenže ta cola jí pomáhá na trávení. Když už sežene pečivo, sní tři dost velké koláče. Protože ví, že bude mít problém ten den sehnat další jídlo. Vařit si vaří, ale nestíhá to vždy.
    Takže životospráva v háji.

    Nemluvě o tom, že když něco sní, na popisce je uvedeno, že tohle může, jenže ten, co to připravuje, nedodrží potřebný postup, do 10 min má ona postižená osoba břicho jak v osmém měsíci, oteče a vypadá ještě tlustší.

    Chápu, že tě naštvala. Ale s podobnou diagnózou je fakt průser se stravovat někde mimo domov. Jenže se kvůli tomu vzdát cestování... a kde v Praze (natož třeba v českých menších městech) sehnat restauraci, kde by se mohl podobný člověk najíst. Natož jeho známí, kteří se chtějí dobře najíst a jdou zdraví.
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    DAWIDOS: Podle me je dobry Makro. Kdyz si das praci a trochu se tam tim pohrabes, tak najdes kusy treba 3-4 mesice od porazky. Mam teda zkusenost akorat s vetsima kusama, kdyz se jede na teambuilding. Nevim, jestli je tak dobrej vyber i v tech balenejch po mensich porcich.
    Muzes se i dopredu mrknout, co v jaky prodejne maj https://sortiment.makro.cz/...efined&utm_content=undefined&utm_campaign=undefined&utm_term=undefined
    Jen tady asi neni to info o datu porazky.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Bohuzel mi vypadnul “dodavatel” famozniho stareneho hoveziho a potrebuju pohostit rodinu :) Da se nekde v Praze sehnat dobre starene hovezi, aniz by musel clovek ke Ksanovi a zaplatil bambilion?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: horkou čokoládu. Tedy rozpustit v mléce a dosladi, případně dále obohatit alkoholy, kořením a tak. Zkus pro začátek poměrk 10g čokolády na 100 ml mlíka a případně přidávej či ubírej.

    Portřebuješ to rozpusit, rozmíchat a pak pomalu přivést k varu.

    Pokud děláš chilli con carne, tak tam troška dělá dost velká kouzla.
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    MUTHA: Pokud nemáš nějakou výraznou nechuť k čokoládové příchuti, tak všechny tyhle hodně čoko recepty (fondant, brownies) se dělají obvykle ze 70-80% čokolády a taky sežerou víc jak jednu tabulku (pokud si neděláš jeden individuální lava cake). Když někdy mám 100% čokoládu, mrsknu ji do toho bez měnění čehokoliv a maximálně tu zbylou čokoládu použiju třeba tu na vaření nebo 60%. Cukr nepřidávám, spíš u všech anglofonních čokoládových receptů naopak. Na druhou stranu já nemám ráda výrazně sladký věci a intenzivní čokoládovou chuť ot takovýchhle dezertů spíš chci. Ale přidávat cukr mi přijde u většiny takovýchhle věcí kontraproduktivní, stačí to imho vyrovnat fakt kombinací čokolád.
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    MUTHA: naředil bych ji tak na 15-20%, rozprodal po malejch kouskách a udělal si hroznou škváru!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MUTHA: brownies?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: quickpickle se bud dela tak, ze das pickle veci do horkyho nalevu. nebo mas studenej nalev a techniku a do pytliku s pickle vecma nalejes nalev a zvakuujes to. za 10 minut to otevres a hotovson
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: jo me prave zaujal ten celer, ja podobne delal mrkev co sem podobne obslahnul od bucheck s nejakym jejich trhanym masem :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SIRIUS: Hele mám to okoukané z naše maso (tam to měli podobný k morkovym koste) a tiskárny, kde to podavaj k tataraku. Nicméně ten “pickled hack” a celer je moje invence. Celer jsem přidal později, chtel jsem, aby ještě trochu krupal.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: parada, to vypada jako dobrej experiment
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SIRIUS: Hele hodně na malinký klínky červená cibule a na malý kousky celer. Ideálně to dat do jedny vrstvy na talíř a “namočit” červeným vinným octem. Parkrat to prohodim a tak za 20-50 minut je to ready. Záleží jak moc to chceš štiplavý, tu cibuli. A pak jen promicham s petrzeli. Super do toho ještě dat chilli. Jeden jsem dělal ostrej.
    A chtělo by to trochu osladit, ale nemam doma cukr.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: jak delas ten salat?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Nakonec vyhrál trikilovej bucek na dva způsoby - cuketka a ala Asie (sojovka, cider, zázvor, five spices a jarní cibulka). Kazdy to bylo naprosto něco jinyho a oboje skvělý. Musím se pochválit. A k tomu takovej salatek z rychlopicled červený cibule a celeru a s petrzeli.

    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Vepřenky, karbanátky...
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Křídla jsou dobrá varianta. Nebo bych volila sekanou, pečený bůček...pak na studeno s okurkou, hořčicí apod. Z toho se chlapi nají spíš a neumatlají ti nic mastnýma pazourama:-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: lahmacun
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    kridla? tay budou hned.. a muzes jich udelat na plechu kotel
    napadaji me i zebra, ale to je asi na delsi peceni
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    budu mit iztra doma na navsteve cca 6 kamosu a budeme cumet na sledge hokej.

    Mam uplne prazdno s nejakym napadem co varit. Zitra nebudu mit moc casu, priapdne muzu dneska neco dat do trouby. Ale na zitra na x hodin peceni to neni. Vybaveni zakladni, klasicke + anova. tak kdyby vas neco napadlo, jsem jedno oko. Nejaky party food, ktery se dobre ji. Muze to byt naprosto cokoli (klidne stylu chilli, ale to mi z nejakyho divnyho duvodu proste nejde udelat)
    FITH
    FITH --- ---
    GLOBALISTA: Doporucuji pouzit s citem. Nemusis pouzit mnoho,polij maso a potom ho ,kdyz si vzdycky vzpomenes ,obrat.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Díky za nápady, před klasikou jsem dala přednost ume octu, který mě už nějakou dobu láká, ale osobně jsem ho ještě nikdy nepoužila.
    FITH
    FITH --- ---
    GLOBALISTA: Dej marinovat do ume octa. Tak nakladam maso na grilovani i peceni.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GLOBALISTA: nasol a napepri ze vsech stran, pomatlej to citronovou kurou s trochou stavy, trochu medu a prihod poultry byliny - thyme/oregano/sage. nech to v naky misce prikryty v lednice. nez budes pect, tak oplachni a pak dukladne usus..
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Prosím, poraďte. Včera jsem koupila krůtí prso. Plánovala jsem ho dnes upéct, z toho ale sešlo. Vydrží do soboty, když ho do něčeho naložím? Ocením inspiraci, rady, tipy, triky...
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MOODYCAT: na sviatky som vyrábala sviečkovú tak že som si opiekla maso a zeleninu a celé to potom vysypala do hlbokého pekáča (mám ovál na husu s poklicí) no a v tomto som to "zabudla" na noc v troube na 110° :-) Ráno bolo maso rozsýpajúce, zeleninu som po vyťahaní korenia rozsekala na omáčku, duchutila a bolo :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MOODYCAT: v domacich podminkach bych to delal tak ze to maso dobre zatahnes na panvi/velkym kastrolu a das pect do trouby bud do nejakyho pekace kde das na dno rost a trochu to podlejes vodou (idelani je pokud mas do trouby profi pekac kde je ten rost velkej primo soucasti pekace co das na lyziny, daleko lip se s tim pracuje) tak aby to maso v te vode nestalo a delal bych to podle velikosti masa spis dele na mensi stupne, klidne neco jako 140. Pokud ti jde ale ciste o tu strukturu, tak to tak je i kdyz to maso delas s omackou, typicky nejaka rajska atp. Akorat si ho tam nakrajis na vetsi kostky. Co se masa tyce takto se da udelat i nejaky podpleci, v pripade delani s omackou je idelani krk, ale v principu tak muzes udelat prakticky cokoliv akorat kdyz je to neco co neni prorostly tak to bude vevnitr suchy, kdyz mas ten krk a spol, tak pri delim peceni pusti ten kolagen a to maso ma jak lepsi strukturu tak i chut.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Tak se to dělávalo v jídelnách i hospodách. Vyvařil se roštěnec, byla polévka a pak to oschlé maso krájeli třeba k rajský...
    TeĎ nevím, ale asi tak někde jedou i dneska.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: rekl bych ze je to jeden z rezimu konvektomatu. Muzes zkusit maso varit a kdyz je hotovy, tak ho dej do trouby na broil a pomatlej trochou vody se sojovkou nebo zredukovanym vyvarem
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    AIJA: Co znamena vyvareny? Jakoze varit tio ve vode?
    Mne prijde, jakoby to maso melo kurku, takze mi to prijde spis peceny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam