• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    BLUE_BERRY: https://www.youtube.com/watch?v=Vk_37X9SyJc

    sorry bylo to silnejsí než já :D
    BLUE_BERRY
    BLUE_BERRY --- ---
    Poradte,prosim, neco fakt dobryho z veverky....diky ))
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    DEVIL: perfekt, děkuju, vyzkouším a dám vědět
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOZINA: ja sem vyrabel kvanta horcice v sendvic shopu. moc sem se s tim ale nesral, pze sem delal najednou cca 15kg seminek. mel sem 9kg bilejch a 6kg cernejch. vzal sem 3 a 3 kg z obou a semlel je mlejnem na hrubej prach. smichal sem cely s pulkou tech semletejch a zalil bilym octem (ne bzeneckym). nasypal 3/4 kg cukru a 1/2 kg soli a zakryl. zality to bylo na zacatku taky, aby seminka byly pod hladinou. pak sem chodil tejden okolo a prilejval ocet (vzdy aby byly seminka pod hladinou) a michal s tim.
    pak sem to nechal dalsi 4 dny zakryty. pak sem vzal zbytek semletejch seminek, zamichal je do toho (na zahusteni) a dohral si se soli, cukrem a octem. muzes koupit i anglickej prasek na zostreni horcice ale to zakaznici nemeli radi, takze to byla takova 'jakoby' hrubozrna/kremzska.
    az to smichas a prendas do lednice ochuceny, tak je dobry s tim jednou za par dni michat a sledovat, jak se chut jakoby vytribi. ja sem delal jednou za 3 tydny. takze sem dycky zacal novou varku po tejdnu, co sem dodelal dalsi. kdybych delal vetsi porce a meli sme mensi odbyt a horcice by dyl zrala v lednici, byla by daleko lepsi nez ta cerstva co umichas... na to ale vetsinou nejsou kapacity
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Vyrábí si někdo vlastní hořčici? Recepty z netu nejsou vůbec uspokojivý. světlou hořčici jsme už vychytali asi po 10 verzích. Ale v kombinací s černým semínkem se to moc nedaří
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LA_BETE: čerti, švestky v rumu a obalené v čokoládě a kokosu
    nebo podobně, perník na strouhání (ale netuším složení), nakrájet na špalíčky, pokapat rumem, polít čokoládou, obalit v kokosu
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LA_BETE: Koupíš salátovou okurku, vezmeš nůž, nakrájet na kolečka.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: nevis, ze rafinovany cukr je bily jed?
    koukni do vege klubu, pushi tam ma link na svuj blog, tam bys mohla neco najit.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Zkus přidat trochu badyánu a skořice, je to moc dobrý.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LA_BETE: dělám vlastně veganske mandlove hrudky: mandlove hranolky oprazit s malým množstvím moucka cukru, smichat s roztavenou čokoládu a na plechu dělat hrudky pomoci 2 lzicek, nechat zaschnout a hotovo. Zmizí rychle.
    ADITU
    ADITU --- ---
    LA_BETE: jestli je tohle dost veganské a zdravé, tak zkus (citronovo-mandlové jsou úplně super):

    Většina raw sladkostí (stejně jako Larabar, na kterou TU máme recept už nějakou dobu) je založena na | Veganotic
    http://www.veganotic.cz/clanky/158-troje-superchutne-raw-kulicky
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LA_BETE: Tak obecně rada, pokud řešíš tyhle "problémy" poprvé:) - to, co dělá cukroví a vlastně cokoliv jinýho sladkýho dobrým je podle mě dobrej tuk (ideálně máslo), cukr a bílá mouka. Pokud cokoliv z tohodle chceš obměnit, je třeba myslet na to, že to bude chutnat jinak a pravděpodobně hůř (hlavně teda proto, že člověk je na něco zvyklej). První průser je máslo, který i někteří masožřavci nahrazujou margarínem a pak je to suchý jak cesta (různý hery na pečení apod). Z mojí zkušenosti je uspokojivě možný nahradit máslo margarinem alsan bio (stojí asi 50kč). Pokud použiješ místo cukru něco jinýho, například datlovej syrup, tak to dost mění konzistenci a samozřejmě chuť. To samý s jinou než bílou moukou, kvůli jinýmu obsahu lepku atd.

    Je-li tedy hlavním cílem udělat něco zdravýho, nesnažil bych se primárně udělat klasický cukroví zdravý, ale využil bych přirozenou "zdravost". Tedy sušený ovoce, rozinky, ořechy a s těmi pracoval. Třeba udělat hezký čokoládový pralinky s ořechem, obalit v kakau.

    Pokud sestru přesvědčíš, že je krásná, a trochu cukru jí rozhodně nezabije, tak hledej inspiraci zde:
    Surová dcérka - Vegánstvo z každého uhla
    https://www.dcerka.sk/

    Má teď pěknou kolekci různých vánočních receptů, cukroví vyzkoušené nemám, ale pár věcí jsem podle ní pekl a bylo to fajn.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    87HIGHFLYER: no já bych se "zdravému" taky vyhnula, ale na vánoce mi přijede ségra veganka, co si děsně hlídá postavu, tak jsem ji chtěla potěšit. Myslela jsem, že něco upeču
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LA_BETE: recept nebo kde koupit? "Zdravé" obvykle není dobré, tomu bych se osobně vyhnul.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LA_BETE: ono je snad něco veganského nezdravé?????
    :D
    MYSUS
    MYSUS --- ---
    JAJITA: já vim... hostim v novém hodně lidí, chtěla jsem si nasbírat inspiraci... tak pardooon...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MYSUS: btw, dotaz 2) mi přijde jak z mmbazaru, nebo fb skupiny IKEA inspirace ;)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    když už se tu řeší cukroví, nemáte tip na dobré veganské cukroví? ideálně zdravé :-)
    RISINA
    RISINA --- ---
    MYSUS: ad 2) - štrůdl, ořechy, ovoce (jablka, banány, mandarinky...)
    MYSUS
    MYSUS --- ---
    MYSUS: tvary typu perníčky (ježišmarjá!)
    MYSUS
    MYSUS --- ---
    JAJITA: je, ale trochu ho použít můžu (u syna už trochu cukru neřeším, ale po Vánocích přijede kamarádka, která se vyhýbá úplně u své dcery, v cukroví ho ale trochu prý být může :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam