• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ANNIKA: Tak jestli už kvasej, tak se nabízí medovina, ne? :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNIKA: https://www.albert.cz/recepty/medova-babovka
    protože med mívám pastovaný, tak jsem si to odvážila. 190 gramů medu
    a osvědčilo se mi udělat z bílků sníh, je pak míň hutná
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Medový sušenky:
    1/2 hrnku oleje, nebo másla
    1 hrnek hl. mouky
    1 a 1/2 hrnku trochu pomletých ovesných vloček
    5 lžic medu
    1 vejce
    Lžička prdopeče
    Špetka soli
    Libovolně čokoláda, vanilka, ořechy...

    Tekuté věci šlehat, pak přidat smíchané sypké. Lžičkou tvarovat sušenky požadovane velikosti, péct na 175°C dokud nevypadají hotově.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNIKA: 2 deci by pomohly?

    Kudlančiny medové perníčky
    instantně měkké
    Recept:
    500 g hladké mouky, 200g cukr moučky, 200 g tekutého medu, 2 středně velká vajíčka, 1 lžička sody a 1 lžíce koření do perníku
    Postup:
    Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením do perníku. Vše promícháme. V míse si uděláme jamku, přilijeme tekutý med a rozšlehaná vajíčka. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vyzrát nejméně 2 dny. Potom na pomoučeném válu znovu prohněteme. Rozválíme na potřebnou výšku – asi tak 3 mm a vykrajujeme formičkami tvary. Perníčky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut při teplotě 200oC. Po vyjmutí z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.
    Bílá cukrová poleva:
    Ušleháme jeden bílek se 150 g moučkového cukru, který 2x prosijeme. Jsou různé fígle na to, aby se poleva neloupala z perníčků dolů: někdo přidává 2 kapky oleje, jiný zase citronovou šťávu. Z jemného papíru nastříháme trojúhelníky, které svineme do kornoutku. Naplníme polevou, ustřihneme špičku kornoutku a můžeme zdobit.
    Žádný spěch, hezky si tu pohodu s perníčky užijte a nebojte se zapojit do tvoření i děti. Nezlobte se na ně, že budou mít mouku až za ušima a budou vám uždibovat těsto, výborně se zabaví a budou šťastné :-) Přeju vám všem, aby se vám krásně peklo, perníčky se povedly a všichni jste byli "šťastní a veselí"!
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Měl by někdo tip, v čem utopit hodně medu? Zjistila jsem, že mi ve spajzu začínají kvasit tři flašky... Napadly mě perníky, ale většina receptu tam nedává buď žádný med, nebo něco stylu tři lžíce... Potřebovala bych nějakou medovou pecku :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Coze, 15 minut namacet citrony :D no, o duvod vic, proc kupovat citronovou kuru v saccich.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: měřit jen pesticidy je klasická d-testovina.... tedy něco co vypadá bombasticky, ale když se nad tím člověk zamyslí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem si to nevymyslela, na to přišli v tom D-testu...
    jinak z domova jsem byla naučená umýt jarovou vodou a přelít vroucí.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZUZKAOU: V ovoci nejsou , v kůře jsou. Něco mezi 4 a 10 různými druhy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: no ale ocet neudělá nic s těmi vosky a v nich rozpuštěné účinné látky, kterými se to napouští. obecně je lepší používat chemický neošetřené citrusy a nebo na to rezignovat, když to nepoužívám často.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: a víš, že dělal? :-)

    dTest: Test citrusových kůr 2019 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-7638/test-citrusovych-kur-2019

    jejich doporučení je namočit umyté ne-bio citrony na 15 minut do 10% roztoku octa (tzn 1 díl octa na 9 dílů vody), v kůře dojde k 50% poklesu obsahu pesticidů. (samozřejmě je potřeba pak citron zase pořádně opláchnout)
    byl k tomu článek loni v lednu v Apetitu, tehdy jsem to dávala na nyx, tak mi to šlo dohledat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: v citrusech nejsou pesticidy, ale ve vosku rozpuštěné látky bránící příliš rychlému plesnivění. vosk je rozpustný v tucích. takže olej a pak mýdlo. studií k tomuto pochopitelně nenajdeš, kdo a proč by ji dělal?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TABBY: no vidis, to sem debil, struhadlo me kruci nenapadlo. ja sem zkousel jen microplane, ale to delalo 'prasek' a strasne malo ho bylo z jednoho citronu... tak sem orezaval
    TABBY
    TABBY --- ---
    DEVIL: Mně přišlo lepší to vzít struhadlem, že tam právě člověk neměl to bílé.
    Recept na limonádu zní skvěle, urco vyzkouším, až budu mít zas bio ovoce.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle myho je to v ty kure. kdyz mas klasicky (nebio) pomerance a citrony, tak maj kuru silnou jak prase a kdyz pouziju skrabku na ty, tak skrabka sundava mensi cast ty bily kury a vetsi cast oranzovy/zluty. ale bio pomerance a cikrony maj slabou kuru a moje skrabky bagrujou strasne toho bilyho... nebo sem debil a neumim oskrabat pomeranc
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TABBY: moje skrabky (mam 3) loupou i spoustu toho bilyho s tou kurou. nebo sem koupil naky vyjebany pomerance i citrony. musel sem to serezavat opatrne nozem, abych tam nemely ty bily srace.
    ja sem mel bio pomerance i cikrony. tak sem to jen omyl v teply vode, aby to pustilo vosk a dal sem nic neresil
    TABBY
    TABBY --- ---
    DEVIL: "Protrpět loupání"? Děláš s tím něco zásadně jiného než oloupat škrabkou na brambory tu oranžovou vrstvu?
    Btw, nějaký ověřený tip, jak dostat zbytky pesticidů z kůry konvenčně pěstovaných pomerančů nemáš? (Google doporučuje sodu, olej, líh a ocet, ale žádnou studií jsem k tomu nenašla.)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    čaues, sešla se mi tu žlutá řepa, máslová dýně a kvalitní kuřecí stehna z farmy - nějaký zajímavý tip co s tím?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FRENNET: když nemám jarní cibulku, cibuli spařím. A zalívám ještě teplý nakrájený brambory vývarem, co se do nich nevsákne, vyleju. A zálivku pak ještě nakonec, dáváme tam kyselé okurky, tak do ní přidávám i lák z okurek.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FRENNET: sirius to dela nejlip, ale to je imho restauracni standart, plus vyber rohlickovejch brambor ala robuchon. mela by sis udelat tu zalivku podle toho, aby ti proste chutnala a spravne uvarit brambory, a aby byly co nejteplejsi, kdyz to tam pak lejes. mit po ruce ten vyvar, misto solny vody je taky docela mocna zbran. jakmile budes mit silne a dobre ochucenou zalivku, tak pak tim vyvarem doladis konzistenci a budes mit dobrej salat.
    s tim dresinkem je to jak s receptem na 'znojemsky' okurky. muzes jich udelat 5 i vic a furt ti to nebude chutnat, nez to pak doladis podle sebe tak, ze ti ten lak chutna
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam