• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: tak aktuálně švestkový knedlíky.

    Papriky plněný fetou místo masa - feta, vejce, česnek, oregáno.

    Zelné závitky bez masa - poláci tam dávají pohanku s houbama, ale asi půjde rejže s rajčatovou pastou a třeba sušenejma rajčatama, dobrej by v tom byl i osmaženej lilek.

    Bramboráky a bramborové placky.

    Klasický špek není úplně narvaný puriny a člověk ho nesní moc, takže třeba halušky/strapačky s troškou slaniny.


    Pokud jsou ochotní jíst něco co úplně neznají, tak hlasuju pro porusaldu. Vypadá to divně, ale je to strašně dobré a úplně jednoduché.

    Kolik brambor, tolik porku, na jednu porci nějakých 200 g brambor a 200 g porku.
    Porek a brambory nakrájej na podobně velké kusy.

    Na tuku orestuj porek, přidej brambory a chviličku restuj, zalij vodou tak, aby všechno bylo ponořené, osol a dus do měkka. Posléze ještě podle potřeby dosol a dopepři. to je všechno.

    Kdo dá víc vody a pak to rozmixuje do hladka, získá francouzský bramborový krém POTAGE PARMENTIER, možno zjemnit smetanou.

    Smažený květák s bramborem.

    Smaženej sejra

    Koprovku s vejcem.

    Těstoviny na italský způsob.

    Pirožky se zelím a nebo bramborama.

    selská omeleta/španělská tortilla (opečené brambory popřípadě další věci zalité vejci)

    běžná omeleta s hráškem a bramborem jako přílohy.

    pečené brambory s tvarohem

    bramborový guláš

    zapečené těstoviny s dušenou kapustou/zelím či jinou vhodnou zeleninou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: jj, ty jidla "na kyselo" varivam rada. Casteji nez fazolky delam tykev na kyselo nebo brambory na kyselo, oboji je vyborne s posirovanym vejcem nebo volskym okem.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Obecně vím, manžel i syn si tím prošli. O víkendu vařívám pro babi a dědu /85 a 90/, je to trochu problém, protože na nějaké alternativy masa nejsou, to spíš jednou za týden uělám plátek libového. Teď mě napadají fazolky na kyselo. To by taky mohlo projít...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: u nas pro dnoveho manzela varim jidla postavena hodne na zelenine, hlavne zapecene nebo treba s omackou. Na inspiraci koukam casto do chudsi staroceske kuchyne, on si zase hodne oblibil indickou kuchyni. Vyvar do omacek davam zeleninovy. Bilkoviny dohanim hlavne vejci a mlecnymi vyrobky, ony ani lusteniny nebo tofu misto masa nejsou uplne ok. Z tech nemasovych mas funguje dobre smakoun a slusna vegemasa kupuju v Lidlu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Co mám vařit když musím vařit pro někoho s dnou?
    Gůglit umím, ale nemáte něco osobně vyzkoušeného?
    BESTZYE
    BESTZYE --- ---
    87HIGHFLYER: dotaz trochu mimo - nemáte s Hugem někdo zkušenosti na catering na svatbu? Psala jsem mu už před měsícem na termín na příští rok a pořád se mi neozval :D Tak jestli je to normálka nebo se ta zpráva ztratila někde v matrixu a mám ho radši nahánět znovu
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    87HIGHFLYER: Ta kucharka je dost super, obcas varim podle Ottolenghiho, recepty jsou obcas podobny. Jenom tam kde ma Yotam dlouhy seznam surovin, jich ma Hugo pet a spis se venuje vysvetleni principu. Takze pak clovek vi o co jde a da se s tim experimentovat. Ze je to komplet veganska zalezitost mi doslo az po par vydarenych jidlech.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MOODYCAT: nevím, jestli nepíšu něco obvious, ale babička vždycky dělala švestkové z bramborového těsta a sypala je cukrem s mákem místo tvarohu. Někdo ještě dává skořicí nebo ten perník.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    87HIGHFLYER: Huga sleduju, mám ráda jeho humor. :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Pár lidí tu sleduje Hugo Hromase, má novou kuchařku a pěknej rozhovor
    Rozhovor s Hugem Hromasem: nejen o nové rostlinné kuchařce - Rostlinně
    https://rostlinne.cz/blog/rozhovor-s-hugem-hromasem-nejen-o-nove-rostlinne-kucharce/?fbclid=IwAR1IHUNSVew-CUhn4YHOxWgVWGyFJKua7SCMqtgKqiv1zEERHREs3X3qITg
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    ...a pokud mám, tak strouhnu perník:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Občas udělám rozvar se švestkama, cukrem a skořicí. Poleju tím knedlíčky nebo jiné patvary a hňácnu šlehačku nebo zakysanku nebo tvaroh...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mate nejakej zajimavej twist na svestkovy knedliky, krome "obalit svestky testem"? Diky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: a teď si představ to blaho, když bagetu nakrojíš na plátky (nedokrojit), promažeš, zabalíš do alobolu a zapečeš do křupava!
    (tam se dají teda ještě přidat libovolné další bylinky, samozřejmě)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Vyzkoušeno na malém vzorku a na čerstvou bagetu úplně boží! Jdu kupovat další bazalku ;)
    KASUMI: Větší část "úrody" je už v kostkách s olejem v mrazáku :)
    Díky vám za tipy.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jen bych chtěl dodat, že nejsme takoví barbaři, jak to vyznělo, kámoš mi včera oznámil, že si objednal pistoli, čímž se myslím dostaneme do mezí zákona. díky za tipy


    JAJITA: lehce jsem zahřál olivovej olej, bazalku do něj hodil a nalil do sklenice, vydržel dlouho a chuť bazalky byla opravdu silná
    ZCR
    ZCR --- ---
    JAJITA: (letos asi nějakej silnej ročník - s bazalkou z Albertu mám stejný problém a dokonce mi vykvetla!)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja si prebytky bazalky narvu do ledovych tvoritek a zaleju olivovym olejem a zamrazim a pouzivam to pak v zime (do omacek zejmena)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Jo, to by šlo. Už vidím, kam to použiju. Diky ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: bazalkovo-česnekové máslo? můžeš si to nadávkovat podle množství bazalky a zamrazit po porcích :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můžu úkrok od ovcí?
    Nečekaně se mi rozrostla marketová bazalka, na pesto je jí málo, na snězení moc. Jak ji nějak fajn zpracovat na zimu?
    Díky předem za tipy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ale tak my nevíme co má JESTEDMAN:ův kámoš v plánu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam