• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BONEMINA: Já četla "pro nového manžela" a říkám si, že tady proběhl nějaký zajímavý vývoj... :-D A ono nic!
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BONEMINA: Nejake negativni ucinky tech prasku nebo proc se jim vyhybas?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    AIJA: můžeš jim přilepšit třešňovým kompotem, tchán se dnou na třešně nedá dopustit
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    KURE: mohlo by byt hur. Steak je stale lepsi pilulka nez sorbifer durules. Navic nam obema nase zdravotni diety celkem vyhovuji. Jen je to obcas hodne planovani navic.
    KURE
    KURE --- ---
    BONEMINA: a nemáš o sebe strach? to je dost výbušná situace :D :D
    dovedu si představit sam sebe, jak by mě mohlo prosté "podáš mi sůl" změnit na vraždící monstrum
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOODYCAT: jako... muz ma dnu a ja slusnou anemii. On ze zdravotnich duvodu dlabe aloo gobi a ja medium rare steak :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BONEMINA: "Ja za to nemuzu, ja to mam predepsany od doktora" :D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOODYCAT: smazeny celer a smazeny patizon taky ;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: Asi si poridim dnu, dietu, kdy je zcela ospravedlnitelnej smazenej kvetak, potrebuju :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Sám se člověk pohlídá, chlapy doma taky, ale těžko se staříky mimo naše město. Přes týden jim jezdí s jídlem pečovatelská služba. O víkendech se střídáme ve vaření se švagrovou...no a ta jim přilepšuje klobásama a buchtama. Děda na tajno slupne na stojáka u lednice klobás, babi zase ve špajzu kynutý koláče. Ale Jarunka je na ně hodná, že jim to vozí. Já jsem lakomá, že jim nic nedopřeju:-)
    SWEDE
    SWEDE --- ---
    AIJA: mě když chytne dna, tak si "vařím" maximálně tak šopák.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: podle me ty spoustece dnovejch zachvatu jsou hodne individualni a obsah purinu s tim nesouvisi na 100 procent a zda se ze i zalezi z ceho ty puriny jsou. U me to pred lety byvala kombinace prejezeni se masa, vino + unava. Maso samo o sobe nedelalo nic. Vim ze nekterym lidem dela problemy korenene jidlo. On na to pak clovek podle me prijde sam, co mu to spusti, bohuzel to neni uplne bezbolestne poznani... Kazdopadne pevny nervy a at jim chutna:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Pro jistotu jsem si vytáhla tabulku s purinama abych měla z čeho vycházet.
    Díky vám všem za pomoc: Určitě rady využiju. Já vím co vařit u nás, ale staříkům se blbě nutí nějaké novoty. Jedu jednoduchá jídla a jim se to zdá jalové...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Většinu toho vařím, ale ta porusalda je zajímavá, to jsem neznala.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Vločky ale jsou taky purinové.
    Teda jsem názoru, že když od "jedovatin" sní jen trochu, tak si spraví chuť a nezhorší se. Nějaký nápad na zpestření toho co jim vařím se mi hodí každopádně.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: no nevim jak to presne funguje, ale v luštěninách je purinů více než v mase, takže bezmasý jídlo na základě lutěnin teda neni výhra.
    Je třeba ještě vzít v úvahu že masa je v porci typicky méně než luštěnin.
    ale možná že náhodnej internetovej článek kecá, nebo různý druhy purinů různě vadí....

    Puriny v potravinách, kde jich je nejvíce?
    https://www.bezhladoveni.cz/v-kterych-potravinach-najdete-nejvice-purinu/

    zelený hrášek 80 mg
    čočka 70 mg
    hrách 45 mg
    fazole 44 mg

    vepřové 48 mg
    telecí 48 mg
    skopové 46 mg
    hovězí 40 mg
    kuřecí 40 mg
    králičí 38 mg
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: dle 87HIGHFLYER tohoto, me vlastni zkusenosti a me nefrolozky nemusi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: luštěniny jsou při dně problém... A to droždí taky...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: zalezi hodne co jim chutna - dobra je indicka kuchyne, ktera je prirozene bez masa (jen pozor na vetsi mnozstvi koreni, to u nekterych muze take byt spoustec). Jinak vege verze normalnich jidel je cesta (bez nahrazek, pokud je nemate radi), prirozene bezmasa jidla je bezpecna cesta.

    Ja mam hodne rad treba reckou musaku (misto mleteho mas cervenou cocku, jinak je to stejny), zeleninovy lasane, dost dobry jsou asijsky stir fry - aromaticka zelenina, houby nebo tofu (tomu je treba venova nejakou peci viz nize), pak co mas v lednici. Nakonec prihodit uvareny nudle a zalejt omackou (staci klidne jen dobra sojovka, ale klidne do toho dej tamarindovou pastu, burakovy maslo, chilli olej, co ma kdo rad)

    Pokud mate neduveru k tofu, je treba s nim neco smysluplnyho provest, ostatne kureci prso clovek taky nekonzumuje syrovy. Za me je fajn uprava obalit ve skrobu a mletym zazvoru, usmazit na neutralnim oleji dozlatova a nakonec zalejt sojovkou a pockat az se tekutina vyvari. To hodit do stir fry nebo do veci kde je prirozene sojovka a tofu.

    Dalsi vec - cizrna na paprice misto kurete na paprice, s oblibenym knedlikem. Nezapomenout na zeleninovy vyvar.
    Paella je skvela, stejne jako italsky risotto

    Skvelym zpusobem jak do sebe narvat hodne zeleniny je neco cemu doma rikame teply salat - upeces v troube platky oliv olejem omastene cukety a paprik, vedle si udelas krutony a smichas vse se smesi salatu, rajcatama a okurkou, zalejt olejem a citronem. Muzes tam dat lehce prazene orisky, sezam nebo jiny seminka a samozrejme bylinky. Pokud to chces mit vydatnejsi, inspiruj se tabulehem a dej tam jeste cous cous.

    A nakonec jeste takova obecna rada co asi neni treba, ale vim ze lidi maji casto pri vynechavani masa pocit, ze jim v tom neco chybi. Obvykle je to umami, takze je treba ho tam dodat - houby, rajcata, zeleninovy vyvar, sojovka, nekdo ma rad lahudkove drozdi, z ne veg veci treba vejce nebo syr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam