• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: já teda nezahušťuju dodatečně, ale mouku dávám, resp. směsí mouka-paprika zasypu osmaženou cibulku, zasmažím, přidám dopředu orestované maso, okňahňám, zaleju vodou/vývarem a vařím. Ale ta cibule tam dělá hodně, syrové objemově nejmíň tolik, co masa.

    KURE: mně všechny ty recepty od bourguignonu po dršťkovou zkolabovaly do takové základní osnovy a moc to neřeším - asi základní dělicí linie je v tom, jestli je tam hodně mleté papriky, to tak nějak vydělí souostroví guláš-dršťková, a potom co všechno tam naházím mimo masa. Ale třeba do guláše dávám běžně rozvařit pár paprik.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Tak dělat omáčky na bešamelovým základě bez jíšky je blbost, ale v guláši bejt nemusí. Ne že by to s jíškou nešlo dobře. Jen že... mám dodneška zážitek z toho, jak spolubydlící celej den vařila dančí guláš na párty a pak... do něj nasypala instantní jíšku. Bylo to tak rychlý, že jsem jí v tom nestačila zabránit. Když jsem jí chtěla urazit pazoury, tvrdila, že jíška je složitá.
    KURE
    KURE --- ---
    Chudák jíška. :)
    Mouka a cukr je v čemkoliv na co potravinářský průmysl jen pohlédne, ale každej začne tím, že z jídel vyhodí jíšku, čímž svojí spotřebu sacharidů "zachrání" tak o 5gramů.
    Jestli jíšku používá francouzská haute cuisine, určitě to má nějaký důvod. A ten důvod je, že to je nejchutnejsi a dosáhne se nejkrémovější omáčky.

    ADELHAIDA: poměrně odvážné tvrzení, vzhledem k tomu že bude problém se dohodnout alespoň na tom, co všechno je guláš.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ADELHAIDA: osobně také nic nezahušťuji, resp. nepoužívám k tomu mouku ani jíšku, ale jsou kuchaři, kteří to dělají. já se jen vyjádřil k tomu nezajíškovanému zabijačkovému, páč zabijačkový povětšinou nejíškují ani ti, kteří standardně jíškují.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JESTEDMAN: Žádnej guláš se nezahušťuje jíškou, když člověk nemá důvod nejíst cibuli...
    Mimochodem buřtguláš se dá zahustit červenou čočkou, je to velmi babicovské, leč tenkrát bylo třeba spotřebovat zbytky, mez nimiž cibule nebyla. A bylo to docela dobrý a rozhodně to zasytilo na dýl, než klasickej buřtguláš.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JESTEDMAN: To bylo jedno habanero. Jsem pacient, chilli necpu akorát do svíčkový a koprovky.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DOCKINEZ: jsem toho názoru, že zabijačkový guláš se zahušťuje max. mozečkem a rozhodně bez papriky..
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zabijačkový guláš. Hubnu, takže nezajíškovaný a bez přílohy.

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja tam teda špenát dávám pokazdy snad. Je to vyborny.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAKIHARA: Tím by se dala zužitkovat i úroda mangoldu do verze přijatelné pro chlapy!

    Ženiál
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: se spenatem bez hub a s anglickou slaninou je to velmi dobre, zn. deti nejedi houby.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    BLANITCHKA: Co treba špenát?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    shodou náhod mám na se mi na chalupě sešel vysoký roštěnec a listový těsto. Okamžitá asociace je beef wellington, na který pokukuju už dlouho, ale můj muž nemůže houby a já jsem to zatím nijak nezkoumala s googlem, čím nahradit pro nebouboivý lidi. Taky místo parmy mám jenom uzený špek/bok.

    Tak vyhlašuju brainstorming, čím ty houby nahradit (pro efekt, barvu), cobude ladit s hovězím i špekem. Mám tu středně zásobenou kuchyni i mrazák, tak by snad šlo něco vymyslet.

    let the game begin!
    B3TL
    B3TL --- ---
    AIJA: ještě se tam přidává Chorizo, trochu pro chuť a barvu...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BONEMINA: Aha :) No ja nic z toho nejim (krom vajicek), takze me to tak nejak moc netrapi a zobu ho denne.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    WEWERKA: musi se jist v nejakem odstupu od kavy, caje, mlecnych vyrobku, obilnin... a me nebavi na to denne myslet. Je zabavnejsi myslet na steaky nez na tabletky :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BONEMINA: Já četla "pro nového manžela" a říkám si, že tady proběhl nějaký zajímavý vývoj... :-D A ono nic!
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BONEMINA: Nejake negativni ucinky tech prasku nebo proc se jim vyhybas?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    AIJA: můžeš jim přilepšit třešňovým kompotem, tchán se dnou na třešně nedá dopustit
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    KURE: mohlo by byt hur. Steak je stale lepsi pilulka nez sorbifer durules. Navic nam obema nase zdravotni diety celkem vyhovuji. Jen je to obcas hodne planovani navic.
    KURE
    KURE --- ---
    BONEMINA: a nemáš o sebe strach? to je dost výbušná situace :D :D
    dovedu si představit sam sebe, jak by mě mohlo prosté "podáš mi sůl" změnit na vraždící monstrum
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOODYCAT: jako... muz ma dnu a ja slusnou anemii. On ze zdravotnich duvodu dlabe aloo gobi a ja medium rare steak :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BONEMINA: "Ja za to nemuzu, ja to mam predepsany od doktora" :D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOODYCAT: smazeny celer a smazeny patizon taky ;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: Asi si poridim dnu, dietu, kdy je zcela ospravedlnitelnej smazenej kvetak, potrebuju :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Sám se člověk pohlídá, chlapy doma taky, ale těžko se staříky mimo naše město. Přes týden jim jezdí s jídlem pečovatelská služba. O víkendech se střídáme ve vaření se švagrovou...no a ta jim přilepšuje klobásama a buchtama. Děda na tajno slupne na stojáka u lednice klobás, babi zase ve špajzu kynutý koláče. Ale Jarunka je na ně hodná, že jim to vozí. Já jsem lakomá, že jim nic nedopřeju:-)
    SWEDE
    SWEDE --- ---
    AIJA: mě když chytne dna, tak si "vařím" maximálně tak šopák.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: podle me ty spoustece dnovejch zachvatu jsou hodne individualni a obsah purinu s tim nesouvisi na 100 procent a zda se ze i zalezi z ceho ty puriny jsou. U me to pred lety byvala kombinace prejezeni se masa, vino + unava. Maso samo o sobe nedelalo nic. Vim ze nekterym lidem dela problemy korenene jidlo. On na to pak clovek podle me prijde sam, co mu to spusti, bohuzel to neni uplne bezbolestne poznani... Kazdopadne pevny nervy a at jim chutna:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Pro jistotu jsem si vytáhla tabulku s purinama abych měla z čeho vycházet.
    Díky vám všem za pomoc: Určitě rady využiju. Já vím co vařit u nás, ale staříkům se blbě nutí nějaké novoty. Jedu jednoduchá jídla a jim se to zdá jalové...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Většinu toho vařím, ale ta porusalda je zajímavá, to jsem neznala.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Vločky ale jsou taky purinové.
    Teda jsem názoru, že když od "jedovatin" sní jen trochu, tak si spraví chuť a nezhorší se. Nějaký nápad na zpestření toho co jim vařím se mi hodí každopádně.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam