• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak jsem vcera zkousela vareni testovin primo v omacce (podle https://themom100.com/recipe/one-skillet-cheesy-beef-and-macaroni/ ) a jako.... vubec to neni spatny!
    Krom toho, ze se zaspini o dva kusy nadobi min (hrnec na testoviny a cedník), tak samozrejme kdyz do sebe testoviny nasaknou tu rajcatovo-masovou omacku, tak je to perfektni comfort food (ze skrob z nich zahusti omacku, vubec nevadi). A ani se to nepalilo, jak jsem se puvodne bala, i kdyz vody jsem asi dala o trochu vic, nez kolik podle receptu melo byt (ale jak jsem to delala cele od oka, tak se s tim pocitalo).
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Parmigiana
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: já teda nezahušťuju dodatečně, ale mouku dávám, resp. směsí mouka-paprika zasypu osmaženou cibulku, zasmažím, přidám dopředu orestované maso, okňahňám, zaleju vodou/vývarem a vařím. Ale ta cibule tam dělá hodně, syrové objemově nejmíň tolik, co masa.

    KURE: mně všechny ty recepty od bourguignonu po dršťkovou zkolabovaly do takové základní osnovy a moc to neřeším - asi základní dělicí linie je v tom, jestli je tam hodně mleté papriky, to tak nějak vydělí souostroví guláš-dršťková, a potom co všechno tam naházím mimo masa. Ale třeba do guláše dávám běžně rozvařit pár paprik.
    ZCR
    ZCR --- ---
    IKA: klidně i zavařit... zelené se prý dají naložit jako olivy, ale nezkoušel jsem. Jinak dřínkový džem je výborný do lineckého.
    (Bývalo tu v okolí pět krásných dřínů, dva opravdové stromy... idioti to vykáceli, asi že to svinilo chodníky... zustal jeden, na blbém místě, takže málo plodil a špatně dozrával, a ten letos začal schnout a vypadá to, že to nedá, kurvaaleuž.)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: musaka, nebo z toho udělej baba ganoush
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: lasagne s pecenym lilkem?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Prosím, mám doma asi čtyři lilky, poradíte nějaký vege recept, který nebude ostrý, aby jo mohly i malé děti? Nějakou omáčku k testovinam nebo zapeceny nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: 100g, ne 100 ks :-D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADALIM: ja neopeceny karbanatky mrazim bezne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: nakrájej 500 g zeleniny - cibule, paprika, květák, mrkev čensek (prostě co máš doma s cibulí a česnekem), k tomu přidej 100 dřínků. Dej to do zavařovačky o objemu 0.7l Nasyp na 15 g soli, zalij vodou aby všechno bylo pod hladinou vody, zabezpeč menším ziplockovým sáčkem aby si zatížila zeleninu pod hladinou láku a minimalizoval přístup vzduchu. Zavři víčko a dej do nějaké misky či krabičky, protože ti bude téct troška láku. Nech týden v pokojové teplotě.

    Případně přidej třeba tymián a roztmarýn.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem, budem to musieť poriadne naštudovať a konečne skúsiť, živý mám doma len kvások (a možno kúpené jogurty), a na kvasenie zeleniny som sa zatiaľ neodhodlala.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    Zdravím, potřebuji radu: můžu zamrazit syrovou hmotu na sýrové karbanátky (nastrouhaný eidam, vajíčko, strouhanka ) nebo to je blbost? Potřebuji to převézt na příští víkend, tak jestli to mám raději mrazit už udělané...diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: jasně, normálně na slano do láku, klidně s další zeleninou.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem veľmi, si skvelá.:)
    Trniek som nazbierala iba osem ks, preto ma napadli drienky (ale teda trpkosť v nich cítim, tak možno je to nejaký iný kultivar? Alebo proste neboli dosť zrelé?).

    A šli by z nich urobiť také tie akože umeboshi? Pekne červené už sú samé osebe.:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: hele s dřínkama bych to nedělala, jsou mnohem jemnější, imho to naložení do takhle velkého množství soli je vysuší na troud a nemusíš je znavovat trpkosti jako trnky. Jestli je chceš jen v soli, tak bych je prosypala tak 4-5 % procenty soli v nějaké sklenici a nechala to zvkasit takhle.
    IKA
    IKA --- ---
    Ešte k tým drienkam: ak by som tie nie úplne zrelé skúsila zavesiť ako trnky v soli tu> https://www.zkvaseno.cz/bobule-iii-slane
    bude z toho niečo kvapkať? Alebo si to kľudne môžem zavesiť aj do obývačky?:)
    ZUZKAOU, prosím?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Lasagně podle Babishe, co jsme měli o víkendu, vyšly děsně dobře. Základ je nedávat bešamel, ale ricottu :-)

    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    87HIGHFLYER: diky! to vypada moc dobre.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ANDREJKA:
    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint
    Tohle je skvělý
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nejaky skvely recept se zelenou cockou, prosim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam