• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Jojo, existuje mnoho variací jak správně připravit těstoviny, přestože jedu pořád klasiku (při které se ostatně taky těstoviny dovaří přímo v omáčce), tak jsem si oblíbil i přípravu Pasta Risottata. U krémových omáček, kde zahušťuje jenom škrob z těstovin (Gricia, Cacio e Pepe) je to velmi šikovné.

    Pasta Perfetta: le cinque cotture - Luciano Monosilio
    https://www.youtube.com/watch?v=DK3FC1cQPKg&t=54s&ab_channel=ItaliaSquisita
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    A vařilas to jak dlouho? A muselas míchat...stát u toho?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak jsem vcera zkousela vareni testovin primo v omacce (podle https://themom100.com/recipe/one-skillet-cheesy-beef-and-macaroni/ ) a jako.... vubec to neni spatny!
    Krom toho, ze se zaspini o dva kusy nadobi min (hrnec na testoviny a cedník), tak samozrejme kdyz do sebe testoviny nasaknou tu rajcatovo-masovou omacku, tak je to perfektni comfort food (ze skrob z nich zahusti omacku, vubec nevadi). A ani se to nepalilo, jak jsem se puvodne bala, i kdyz vody jsem asi dala o trochu vic, nez kolik podle receptu melo byt (ale jak jsem to delala cele od oka, tak se s tim pocitalo).
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Parmigiana
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: já teda nezahušťuju dodatečně, ale mouku dávám, resp. směsí mouka-paprika zasypu osmaženou cibulku, zasmažím, přidám dopředu orestované maso, okňahňám, zaleju vodou/vývarem a vařím. Ale ta cibule tam dělá hodně, syrové objemově nejmíň tolik, co masa.

    KURE: mně všechny ty recepty od bourguignonu po dršťkovou zkolabovaly do takové základní osnovy a moc to neřeším - asi základní dělicí linie je v tom, jestli je tam hodně mleté papriky, to tak nějak vydělí souostroví guláš-dršťková, a potom co všechno tam naházím mimo masa. Ale třeba do guláše dávám běžně rozvařit pár paprik.
    ZCR
    ZCR --- ---
    IKA: klidně i zavařit... zelené se prý dají naložit jako olivy, ale nezkoušel jsem. Jinak dřínkový džem je výborný do lineckého.
    (Bývalo tu v okolí pět krásných dřínů, dva opravdové stromy... idioti to vykáceli, asi že to svinilo chodníky... zustal jeden, na blbém místě, takže málo plodil a špatně dozrával, a ten letos začal schnout a vypadá to, že to nedá, kurvaaleuž.)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: musaka, nebo z toho udělej baba ganoush
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: lasagne s pecenym lilkem?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Prosím, mám doma asi čtyři lilky, poradíte nějaký vege recept, který nebude ostrý, aby jo mohly i malé děti? Nějakou omáčku k testovinam nebo zapeceny nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: 100g, ne 100 ks :-D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADALIM: ja neopeceny karbanatky mrazim bezne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: nakrájej 500 g zeleniny - cibule, paprika, květák, mrkev čensek (prostě co máš doma s cibulí a česnekem), k tomu přidej 100 dřínků. Dej to do zavařovačky o objemu 0.7l Nasyp na 15 g soli, zalij vodou aby všechno bylo pod hladinou vody, zabezpeč menším ziplockovým sáčkem aby si zatížila zeleninu pod hladinou láku a minimalizoval přístup vzduchu. Zavři víčko a dej do nějaké misky či krabičky, protože ti bude téct troška láku. Nech týden v pokojové teplotě.

    Případně přidej třeba tymián a roztmarýn.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem, budem to musieť poriadne naštudovať a konečne skúsiť, živý mám doma len kvások (a možno kúpené jogurty), a na kvasenie zeleniny som sa zatiaľ neodhodlala.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    Zdravím, potřebuji radu: můžu zamrazit syrovou hmotu na sýrové karbanátky (nastrouhaný eidam, vajíčko, strouhanka ) nebo to je blbost? Potřebuji to převézt na příští víkend, tak jestli to mám raději mrazit už udělané...diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: jasně, normálně na slano do láku, klidně s další zeleninou.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem veľmi, si skvelá.:)
    Trniek som nazbierala iba osem ks, preto ma napadli drienky (ale teda trpkosť v nich cítim, tak možno je to nejaký iný kultivar? Alebo proste neboli dosť zrelé?).

    A šli by z nich urobiť také tie akože umeboshi? Pekne červené už sú samé osebe.:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: hele s dřínkama bych to nedělala, jsou mnohem jemnější, imho to naložení do takhle velkého množství soli je vysuší na troud a nemusíš je znavovat trpkosti jako trnky. Jestli je chceš jen v soli, tak bych je prosypala tak 4-5 % procenty soli v nějaké sklenici a nechala to zvkasit takhle.
    IKA
    IKA --- ---
    Ešte k tým drienkam: ak by som tie nie úplne zrelé skúsila zavesiť ako trnky v soli tu> https://www.zkvaseno.cz/bobule-iii-slane
    bude z toho niečo kvapkať? Alebo si to kľudne môžem zavesiť aj do obývačky?:)
    ZUZKAOU, prosím?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Lasagně podle Babishe, co jsme měli o víkendu, vyšly děsně dobře. Základ je nedávat bešamel, ale ricottu :-)

    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    87HIGHFLYER: diky! to vypada moc dobre.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ANDREJKA:
    Celeriac and lentils with hazelnuts and mint
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint
    Tohle je skvělý
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nejaky skvely recept se zelenou cockou, prosim?
    IKA
    IKA --- ---
    ADELHAIDA: rafinované.:D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: Tady https://www.receptyonline.cz/recept/napoj/drinkovy-liker/ je recept na likér. Ale po zkušenostech s ořechovkou bych ty dřínky trochu podrtila, jen jemně, a zalila je alkoholem. Ředit ani sladit by se to podle použitého druhu alkoholu už zolik nemuselo. Jen teda na dřín to chce něco míň výraznýho. Vodku, nebo tak, dobrej by mohl být kalvádos. Do ořechovky se dá nalejt skoro všechno.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: To by právě šlo. Použiješ nějaký darovaný alkohol na výrobu likéru a rukodělný výrobek někomu daruješ (když to bude dárce původní lahve, tím líp). Teda, pokud se dřínky nakládají při výrobě, já mám zkušenosti jen s ořechovkou.
    IKA
    IKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ďakujem, alkohol sa nám doma hromadí aj bez jeho ďalšej výroby, tak to asi ani nebudem skúšať.:)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Mám v mrazáku už asi 3 měsíce falešnou svíčkovou a ráda bych ji zpracovala, máte nějaké jednoduché avšak chutné ripy? Vlastním pomalý hrnec.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    IKA: Sestra z nich dělá likér.
    IKA
    IKA --- ---
    Kúsok od nás dozrievajú drienky, možno z nich skúsim uvariť džem. Máte prosím ešte nejaké tipy, čo by sa s nimi dalo podniknúť?
    TOM
    TOM --- ---
    87HIGHFLYER: eko-friendly ebook (alza ani albatros kupodivu nenabízí) here:
    Sedm způsobů jak se radovat z jídla [e-kniha] Michal Hugo Hromas | Palmknihy.cz
    https://www.palmknihy.cz/ekniha/sedm-zpusobu-jak-se-radovat-z-jidla-325915
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Tak dělat omáčky na bešamelovým základě bez jíšky je blbost, ale v guláši bejt nemusí. Ne že by to s jíškou nešlo dobře. Jen že... mám dodneška zážitek z toho, jak spolubydlící celej den vařila dančí guláš na párty a pak... do něj nasypala instantní jíšku. Bylo to tak rychlý, že jsem jí v tom nestačila zabránit. Když jsem jí chtěla urazit pazoury, tvrdila, že jíška je složitá.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja chapu ze se da zabijackovej gulas jist i nezahustenej. leta jsem ale chodil do jidelny/reznictvi 'u supu' (rip) a tam byl vzdycky alespon trochu zahustenej a to je pro me standart. taktez nema bejt moc paprikovej a celkove do cervena, protoze by mela vyniknout chut tech ruznejch mas a vnitrnosti v tom. takze ala jitrnice. sul, pepr, cesnek, majoranka, popr. bob list a novy koreni ci jalovec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam