• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Jojo, existuje mnoho variací jak správně připravit těstoviny, přestože jedu pořád klasiku (při které se ostatně taky těstoviny dovaří přímo v omáčce), tak jsem si oblíbil i přípravu Pasta Risottata. U krémových omáček, kde zahušťuje jenom škrob z těstovin (Gricia, Cacio e Pepe) je to velmi šikovné.

    Pasta Perfetta: le cinque cotture - Luciano Monosilio
    https://www.youtube.com/watch?v=DK3FC1cQPKg&t=54s&ab_channel=ItaliaSquisita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: imam baldy. skvosný a jednoduchý.

    Imam Baldi aneb když Imam omdlel
    https://www.nikosuvrohlik.cz/single-post/2015/06/21/imam-baldi-aneb-kdy%C5%BE-imam-omdlel
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Máte prosím někdo tip na kuchařku stylem psaní receptů podobnou "Kuchařce pro mého muže"? Muž podle ní vaří rád, vyhovuje mu, jak je tam všechno popsaný do detailů ve stylu kolik minut dělat cibulku na jakým stupni a do jaký přesně barvy, je tam uvedený, v jaký fázi si má zapnout troubu, nebo začít solit maso a tak. Co třeba "Kuchařka pro supertátu"? Máte ji někdo?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Musaka, lilkova pomazanka, pecenej lilek.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já vařím v omáčce tarhoňu, je to velmi žravé a do omáčky se sdělá ledasjaká zelenina, co má to nejlepší za sebou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Taky zachraňuju mletým nějak předpřipraveným z mrazáku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AIJA: a jde to pouzit s mym milovanym zamrazenym opecenym mletym masem, coz je "polotovar", ktery mam porad po ruce (a porad k nemu hledam a nachazim dalsi využití, protoze je neuveritelne verzatilni a vyrazne snizuje potrebny cas i bordel pri vareni).
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Tak to zní dobře.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: teda jako 12 minut s kolinkama,plus cas na ty ostatni pripravy, opeceni masa a tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AIJA: 10, mozna 12 minut? Michala jsem asi trikrat, cca, tak jako ten zakladni dohled.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    A vařilas to jak dlouho? A muselas míchat...stát u toho?
    IKA
    IKA --- ---
    No a pri tom pátraní, čo s drienkami, som narazila na tento blog, a zároveň u nás dozrievajú posledné mirabelky / myrobalány, takže som vyskúšala toto, a bolo to skvelé.
    (Len namiesto kuracieho som mala doma morčacie.)
    Chicken with Plums Persian Stew | Khoresh Morgh 'o Aloo - Fig & Quince
    https://figandquince.com/chicken-plums-persian-khoresh-aloo/
    IKA
    IKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mám strašne rada baklažány, bohužiaľ moje deti veľmi nie - jedine baba ganoush si dajú ochotne.:)
    Alebo, v jednoduchšej verzii - len dôkladne (úplne do kašovita) upečený baklažán, ešte teplý rozotrieť na chlieb, trochu oleja, osoliť, hotovo.:)

    ZCR: džem už mám, je strašne dobrý - stromy tu rastú na sídlisku, medzi panelákmi, tak snáď ešte nejaký čas vydržia.:)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: je to tak. Tu je recept, jak ho sepsal muž :-)
    Španělská (valencijská) pečená rýže. Patří do rodiny „jídel s překvapením“, což je můj oblíbený koncept, protože v každém soustu člověk může najít něco jiného. V originále silně spoléhá na vepřové maso (bůček, prejt), což je jednak těžké a jednak to moc nejíme. Takže nahrazené kuřetem. Výsledek byl možná trošku sušší, než by bylo potřeba, ale zelenina to napraví.
    Ingredience:
    - 3 střední kuřecí prsa
    - chorizo (3 malé klobásky)
    - 2x paprika (1 do směsi, 1 pak jde na závěr nahoru)
    - 1x čerstvá feferonka
    - fazole/cizrna (já jsem dával jednu plechovku bílých fazolí v rajské omáčce páč doma nic jiného nebylo)
    - 2x větší rajče (1 do základu – a příště bych dal ještě jedno navíc, pokud bych neměl fazole v rajské omáčce; 1 pak jde na závěr nahoru)
    - brambory (menší a přiměřeně, aby nakrájené na plátky daly jednu pánvičku)
    - česnek (celá palička)
    - 400g rýže na italské rizoto
    - 800 ml vývar (v originále vepřovo/kuřecí, já dával hovězí a dobrý)
    - sůl, pepř, uzená paprika, šafrán, oliváč
    1. Kuře nakrájet na kousky, naložit do oliváče, okořenit sůl, pepř, uzená paprika (spíš výrazněji)
    2. Připravit si vývar. Dal jsem do něj, zatímco jsem chystal zbytek, svařit trochu šafránu.
    3. Na pánvičce postupně opéct a dát stranou kuře, chorizo a brambory nakrájené na plátky – kuře po menší dávkách, aby se to opeklo a nedusilo. Paralelně s tím začít rozehřívat troubu na 200°
    4. Tento krok se dá udělat hodně paralelně s tím předchozím. V hrnci, který pak může přijít do trouby, rozpálit oliváč, hodit na něj na kousky nakrájené rajče do základu a nechat rozpustit. Přidat nakrájenou papriku a feferonku, zamíchat a nechat opéct.
    5. Přidat do hrnce k rajčeti a paprice fazole (v mém případě v rajčatové omáčce), vymačkané dva stroužky česneku a trochu šafránu, zamíchat a nechat chvilku probublat.
    6. Do hrnce přidat opečené věci z kroku 3 (maso, chorizo a brambory) a zamíchat.
    7. Do hrnce přilít vývar, promíchat a případně dosolit/dochutit obecně. Udržovat bublající. Vmíchat rýži.
    8. Dozdobit vršek – do středu dát paličku česneku s neoloupanými stroužky. Kolem rajče a papriku na čtvrtky.
    9. Dát nezakryté do trouby na teplotu 200°, dokud se omáčka nevsákne do rýže/nevyvaří. Dneska to bylo asi 40 minut.
    10. Po vyndání z trouby nechat cca 10 minut dojít. Na talíři jsem pak výslednou směs zakápl troškou limetky, aby se to odlehčilo a trochu projasnilo.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Dáš sem prosím recepis? Vypadá to jako něco, co se vaří samo...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Arroz al horno – Velmi upravená verze Španělské (valencijské) pečené rýže. Ohromně dobrá záležitost.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak jsem vcera zkousela vareni testovin primo v omacce (podle https://themom100.com/recipe/one-skillet-cheesy-beef-and-macaroni/ ) a jako.... vubec to neni spatny!
    Krom toho, ze se zaspini o dva kusy nadobi min (hrnec na testoviny a cedník), tak samozrejme kdyz do sebe testoviny nasaknou tu rajcatovo-masovou omacku, tak je to perfektni comfort food (ze skrob z nich zahusti omacku, vubec nevadi). A ani se to nepalilo, jak jsem se puvodne bala, i kdyz vody jsem asi dala o trochu vic, nez kolik podle receptu melo byt (ale jak jsem to delala cele od oka, tak se s tim pocitalo).
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Parmigiana
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: já teda nezahušťuju dodatečně, ale mouku dávám, resp. směsí mouka-paprika zasypu osmaženou cibulku, zasmažím, přidám dopředu orestované maso, okňahňám, zaleju vodou/vývarem a vařím. Ale ta cibule tam dělá hodně, syrové objemově nejmíň tolik, co masa.

    KURE: mně všechny ty recepty od bourguignonu po dršťkovou zkolabovaly do takové základní osnovy a moc to neřeším - asi základní dělicí linie je v tom, jestli je tam hodně mleté papriky, to tak nějak vydělí souostroví guláš-dršťková, a potom co všechno tam naházím mimo masa. Ale třeba do guláše dávám běžně rozvařit pár paprik.
    ZCR
    ZCR --- ---
    IKA: klidně i zavařit... zelené se prý dají naložit jako olivy, ale nezkoušel jsem. Jinak dřínkový džem je výborný do lineckého.
    (Bývalo tu v okolí pět krásných dřínů, dva opravdové stromy... idioti to vykáceli, asi že to svinilo chodníky... zustal jeden, na blbém místě, takže málo plodil a špatně dozrával, a ten letos začal schnout a vypadá to, že to nedá, kurvaaleuž.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam